Günlük gazetesi, Toronto Üniversitesi Yakındoğu ve Ortadoğu Medeniyetleri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Amir Hassanpour'un bir yazısı ve bazı haberler gerekçe gösterilerek 1 aylığına kapatıldı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, cuma günü verdiği kararda Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2. maddesine dayanarak yazıların "örgüt propagandası" içerdiğini söyledi.
Gazetenin yayın yönetmeni Filiz Koçali, yaptığı yazılı açıklamada, Milli Güvenlik Kurulu'nda hükümetin "açılım"ına devam açıklamasının ertesi günü gelen kararı eleştirdi ve "Kürtlerin konuşturulmadığı bir süreçten 'demokratik açılım süreci' diye bahsedilemez" dedi.
"Kapatmaya gerekçe yapılan yazı, dünyaca ünlü bir profesör olan Hassanpour'un daha önce uluslar arası dergi ve gazetelerde yayınlanan yazısıdır. Türkiye bu kararla aynı zamanda dünyaca ünlü bir dil bilimciye de sansür uygulamış oldu."
Kararı kınayan Demokratik Toplum Partisi (DTP) de, hükümetin çözüm yolunda adım atmak için ifade özgürlüğü üzerindeki baskıları kaldırması gerektiğibi belirtti. Bunun için Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'ndaki kısıtlayıcı düzenlemlerin değiştirilmesini istedi.
Bu yıl 19 Ocak'ta yayın hayatına başlayan gazete, haziran başında da iki aylığına kapatılmıştı.
Med TV incelemesi
Hassanpour, "Gelişen dünya dilbilim düzeninde dilsel haklar: Devlet, pazar ve iletişim teknolojileri" başlıklı yazısında, Türkiye'de Kürtçe'ye yönelik baskıları ele alıyor.
bu baskıların etrafından dolaşan Med TV örneğini inceleyen Hassanpour, "Med TV 'enformasyon toplumu' çağının emsalsiz bir örneğidir, ama devlet (çeşitli Avrupa ülkeleri ve Türkiye) ile pazarın (uydu şirketleri, bankalar vs.) el ele vermesi sayesinde yaşadığı baskı için de aynı şey geçerlidir" diyor.
1943 doğumlu İranlı bir Kürt olan Hassanpor'un çalışma alanları arasında çatışma ve demokrasi, medya, etnik çatışmalar ve sosyal hareketler de yer alıyor. Türkçe'de, Avesta'dan yayınlanmış "Kürdistan'da Milliyetçilik ve Dil" başlıklı bir kitabı da bulunuyor.(EÜ)