Diyarbakır mahkemesi, eski Demokrasi Partisi (DEP) milletvekili Leyla Zana'yı, bir konuşmasında "örgüt propagandası" yaptığı suçlamasıyla 1 yıl 3 ay hapse mahkum etti.
Zana, Britanya, Londra'daki Suas Üniversitesinde 24 Mayıs 2008'de düzenlenen bir seminerinde "İnsan için beyin ve yürek neyse Kürt halkı için PKK ve Öcalan o demektir. Kürt halkı için yeni bir yaşam kurdu öyle ki varlığından utanır hale gelmiş halka özgürlük ve direniş ruhu kazandırdı" dediği için yargılanıyordu.
Zana'nın, Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) 7/2. maddesi gereğince beş yıla kadar hapsi isteniyordu. Emniyet, Roj TV haber bülteninde yayınlanan görüntüleri takip ederek Zana hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
Zana için Türkiye ve Fransa'da kampanya
Milletvekili seçildikten sonra TBMM'de Kürtçe yemin ettiği gerekçesiyle 1994'te tutuklanan, 15 yıl hapse mahkum edilen ve 2004'te tahliye edilen Zana için Türkiye'de ve Fransa'da kampanyalar düzenleniyor.
Türkiye'deki kampanyada, "Leyla'ya yaptığı konuşmalar nedeniyle 10 yıl hapis cezası daha verildi. Dosyası Yargıtay'da. Bu kez izin vermeyelim! Çünkü Leyla Zana ve onun gibi sistemden farklı olan, düşüncelerini dile getiren diğer insanlar hapishanede oldukça, bizler de özgür olamayacağız. Bu metne imza vererek Yargıtay'ı Leyla Zana'ya ilişkin vermiş kararı bozmaya, TBMM milletvekillerini de, "düşünceyi ifade" önündeki her türlü yasal engelli kaldırmaya davet edelim" denildi. Fransa'ya 10 Şubat'ta başlatılan kampanyada da çok sayıda aydının imzaları toplandı.
Avrupa Parlamentosu (AP), Dış İlişkiler Komisyonu, Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğüne yönelik ihlallere yer verdiği raporunu kabul ederken, Ceza Yasası'nın (TCK) 301. maddesinin yol açtığı sakıncalara, AP'nin 1995 yılında Sakharov Ödülü'nü verdiği Leyla Zana'ya açılan dava örnek gösterilmişti. (EÜ)