İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 1 ve 2 Haziran 2009 tarihli nüshalarında PKK örgütünün propagandasının yapıldığı iddiasıyla Günlük gazetesinin yayınının iki ay süreyle durdurulmasına karar verdi.
Hakim Necat Ede'nin kapatma kararına dayanak oluşturan Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) 6/son maddesini önceki Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı. Yüksek mahkeme, 5 Eylül 2006'da itirazı esastan görüşeceğini açıkladıysa bu yaklaşık üç yıldır gerçekleşmedi.
1 Haziran'da yayımlanan sayıda, Diyarbakır Kültür Sanat Festivali'nin kapanış konseriyle ilgili "Görkemli final" başlıklı haberde kullanılan ve bir bölümünde PKK'nin hapisteki lideri Abdullah Öcalan'ın posterinin de yer aldığı "Bu halk rüyasını gerçekleştirecek" yazılı olan fotoğraf nedeniyle gazete bir ay süreyle kapatıldı.
Mahkeme, ertesi gün yayımlanan sayıda yer verilen Hüseyin Ali imzalı "Operasyonlara Dur Denilmeli" başlıklı köşe yazısı ve Teoman Deprem'e ait "PeKeKe mi, PeKaKa mı?" başlıklı yazı nedeniyle de gazeteye aynı cezayı verdi.
"PeKeKe" demek suç
Ali, yazısında PKK'nin çatı örgütü olan KCK'nın (Koma Civaken Kurdistan) çatışmasızlığı 15 Temmuz'a kadar uzatmasının "değerinin herkesçe bilinmesi gerektiği, demokratik güçlerin bu süreci çözüm için değerlendirmeleri gerektiği"ne diyordu.
Deprem de PKK için "PeKaKa" şeklinde telaffuzun Kürt sorunun çözümünden yana olmayanlara ait olduğunu ifade ederek neden "PeKeKe" denilmesi gerektiği anlatıyor.
Aralık 2008'de açıklama yapan gazeteci Ragıp Zarakolu, 2006 yazından bu yana Kürtçe yayın yapan veya Kürt Sorunu'nu merkez alan gazetelerden 21'iyle ilgili 46 kapatma kararı verildiğini duyurmuştu. Ancak bu açıklamadan sonra da aralarında Özgür Yorum, Politika, Analiz ve Ayrıntı'nın da bulunduğu gazeteler aynı yasal temelde kapatıldı.
Aralarında Cevat Düşün, Ragıp Zarakolu, Ziya Çiçekçi ve Veysi Sarısözen'in de bulunduğu gazetenin bir çok çalışanı hapis istemiyle halen yargılanıyor.
2009'da diğer kapatma cezaları
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, haftalık yayın yapan Özgür Yorum gazetesinin yayınını, 14-20 Mart 2009 tarihli sayısında yer alan tüm haberler gerekçe göstererek bir ay süreyle durdurmuştu.
Haftalık Politika gazetesinin yayını, 14-20 Şubat 2009 tarihli sayıda yayımlanan yazı ve haberlerde "PKK örgütü propagandası yapıldığı" iddiasıyla 30 gün süreyle durduruldu. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, gazetede yer alan "Özgürlük talebi", "Komplo lanetleniyor", "Yurtdışında da protesto edildi" ve "Komplo barışa, çözüme ve demokrasiye karşıdır" başlıklı haberleri suça gerekçe yaptı.
28 Şubat 2009'da Analiz gazetesi, 28 Şubat-6 Mart 2009 tarihli sayısında çıkan yazılar nedeniyle bir ay süreyle kapatıldı.
26 Ocak'ta İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, haftalık Ayrıntı gazetesinin yayınını, 24-30 Ocak 2009 tarihli 5. sayısında yer alan haber ve yazılarda "Terör örgütü propagandası yaptığı" gerekçesiyle bir ay süreyle durdurdu. (EÖ)