Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, İsviçre'de verdiği röportajda "Bu topraklardan 30 bin Kürt ve bir milyon Ermeni öldürüldü" diyen yazar Orhan Pamuk'un "kişilik haklarına saldırı" gerekçesiyle tazminatla yargılanmasında ısrar etti.
İstanbul Şehit Anaları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Pakize Alp Akbaba, "Ergenekon" soruşturmasından tutuklanan avukat Kemal Kerinçsiz ve dört kişinin açtığı 36 bin TL'lik manevi tazminat davasını iki kez reddeden Şişli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararında üçüncü direnip direnmeyeceği merak ediliyor.
301'den dava düştü; tazminat talebi 3. kez yerel mahkemede
Pamuk, hakkında Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinden ve "Türklüğe hakaret" iddiasıyla açılan dava Adalet Bakanlığı'ndan izin gelmediği için düşmüştü.
Radikal gazetesine göre, Şişli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, salt Türk milletinin bir ferdi olmaları nedeniyle davacıların yansıma yoluyla "kişilik haklarına saldırı"dan tazminata hak kazanamayacaklarına hükmederek, davanın aktif husumet yönünden reddine karar vermişti.
Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, davacıların "dava açma ehliyetlerinin bulunduğuna" işaret etti; "kişilik haklarına saldırı" bulunması halinde mevzuat hükümlerinin uygulanmasını istedi.
Daire, Anayasanın 66. maddesinde, "Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür" denildiğini anımsatarak, kişilerin onur ve şerefleri gibi mensubu bulundukları bir millete aidiyet duygularının da kişilik değerleri kapsamında ve hukuki koruma altında olduğuna işaret etmişti.
Yargıtay'ın bu bozma kararını yeniden görüşen yerel mahkemeyse, önceki kararında direnerek davanın reddine hükmetmişti. Yerel mahkeme kararının temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na gelmişti. Şimdi yerel mahkeme, davanın reddedilmesine dair Kurulun bu ikinci kararıyla ilgili hükmü bekleniyor. (EÖ)