Bir televizyon programında Kuzey Irak harekatı sırasında yaşanan ölümleri eleştirerek "oğlu olsa askere göndermeyeceğini" söyleyince hakkında dava açılan sanatçı Bülent Ersoy, "halkı askerlikten soğutmak"la yargılandığı davadan beraat etti.
Davayı dün (18 Aralık) sonuçlandıran Bakırköy 18. Asliye Ceza Mahkemesi, Ersoy'un suç kastının bulunmadığına, sözlerinin fikir özgürlüğü kapsamında değerlendirilebileceğine hükmetti. Ersoy, duruşmaya katılmadı.
Savcı da ifade özgürlüğü dedi
Şikayetçilerden Hayati Karataş, Ersoy'un tutuklu olarak yargılanmasını ve cezalandırılmasını talep ederken esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, Ersoy'un sözlerinin düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesini istedi.
Mahkeme de sanatçının sözlerinin "şahsi düşüncelerinin özgürce açıklanması"ndan ibaret olduğunu belirterek, suç kastı bulunmadığına kanaat getirdi. Mahkeme, dava boyunca "Biji diva" pankatlarıyla Bakırköy Adliyesi önünde aktivistlerden destek gören Ersoy'un beraatına karar verdi.
"Fikirlerimi özgürce ifade etme hakkım var"
Yaptığı savunmada şiddete çözüm bulunmasını talep ettiğini; bunun da suç olmadığını söyleyen Ersoy, "Türkiye'de doğmuş, büyümüş ve vergi rekortmeni olan bir sanatçı olarak fikirlerimi özgürce ifade etme hakkım var. Eğer ölüm yerine çözüm istemek vatan hainliği ya da askerlikten soğutmak ise o anlayış meselesidir. Benim konuşmam bu şekilde algılanarak huzurunuzda bu şekilde bulunmam algılama yanlışlığındandır" demişti.
Ersoy, Star TV'de 24 Şubat'ta yayımlanan Popstar Alaturka programındaki sözleri nedeniyle 10 kişinin şikayetiyle üç yıl hapis istemiyle yargılanıyordu.
Ersoy, programında, "Eğer çocuk doğurmuş olsaydım askere göndermezdim. ...birileri masa başında 'Sen bunu yapacaksın, o da bunu yapacak' diyecek, ben de doğurduğum çocuğu toprağa vereceğim. Var mı böyle bir şey?" demiş, bu sözler üzerine de hakkında dava açılmıştı.
10 kişinin şikayeti üzerine 5237 Sayılı Ceza Yasası'nın (TCK) 318. maddesi uyarınca dava açan savcı, iddianamede "Her Türk asker doğar" demiş; Ersoy'un sözlerinin Roj TV'de alıntılanması suça kanıt olarak göstermişti.
318. maddeye göre, "(1) Halkı, askerlik hizmetinden soğutacak etkinlikte teşvik veya telkinde bulunanlara veya propaganda yapanlara altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir. (2) Fiil, basın ve yayın yolu ile işlenirse ceza yarısı oranında artırılır." (EÖ)