"Bolşevik Parti Kuzey Kürdistan/Türkiye Örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla beş yıl yargılandıktan sonra iki yıl altı ay hapis ve bin 666 YTL para cezasına çarptırılan Mehmet Desde, dün (6 Ekim) tahliye oldu.
Tahliye olmasının ardından yaptığı açıklamada Desde, "Ben bu ülkede işkence gördüm, maddi ve manevi olarak mağdur duruma düşürüldüm. Adil bir şekilde yargılanmadım. Hiç bir suçum olmadığı ve yüklenen suçları da kabul etmediğim halde, işkence sonucu alınan kimi ifadeler temel alınarak ceza aldım. Yazılı ve görsel medyada 'terörist' olarak teşhir edildim, insan olarak en temel haklarım çiğnendi. Ama Yargıtay'ın, yasanın çok açık metnine rağmen göz göre göre böyle bir karar verebileceğini hiç beklemiyordum. Çok şaşırdım ve üzüldüm" dedi.
Desde: Cezaevinde iletişim özgürlüğüm kısıtlandı
Desde, cezaevinde de yabancı dilde yazılmış mektupları alamadığını, insan hakları kurumlarına yazdığı mektuplara el konulduğunu belirterek iletişim özgürlüğünün kısıtlandığını ifade etti.
Yıllardır Almanya'da yaşayan Desde, 9 Temmuz 2002'de Türkiye'ye geldi ve geldiği gün arkadaşı Mehmet Bakır ile birlikte gözaltına alındı.
Bozyaka Terörle Mücadele Şubesi'nde dört gün süren sorgudan sonra, tutuklanarak Kırıklar F Tipi Cezaevi'nde konuldu. Ocak 2003'te tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Desde'nin Alman vatandaşı olmasına rağmen yurtdışına çıkışı İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi'nce (DGM) yasaklandı.
Mahkeme, Temmuz 2003'te "yasadışı örgüt kurdukları" iddiasıyla Desde, Mehmet Bakır, Maksut Karadağ, Hüseyin Habib Taşkın ve Şerafettin Parmak'ı dört yıl iki ay ağır hapis ve para cezasına; Metin Özgünay, Ömer Güner ve Ergün Yıldırım'ı ise 10'ar ay hapis ve para cezasına mahkum etti.
Şiddet ve cebir yok ama ceza var
Kararın temyiz edilmesi sonucu Yargıtay 9. Ceza Dairesi DGM'nin verdiği mahkumiyet kararını esastan bozdu. Dava İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görüldü. Mahkeme, Terörle Mücadele Kanunu'nda "cebir ve şiddet"in, "terör" tanımının zorunlu unsuru haline getirilmesine rağmen, Deste'yi mahkum etti.
Mahkeme heyeti, kararda "cebir ve şiddet" kullanımının olmadığını kabul ettiği halde, yasada artık bulunmayan "manevi cebir" kavramına dayanarak kararını gerekçelendirdi. Bu karar da temyiz edildi ancak, Yargıtay Başsavcılığı'nın bozma talebine rağmen, Yargıtay 9. Ceza Dairesi cezayı onadı. Cezası kesinleşen Desde, Haziran 2007'de tutuklanarak Manisa Kapalı Cezaevi'ne konuldu.
Desde'nin şikayetçi olduğu polislere beraat
İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi, işkenceden yargılanan İzmir Emniyet Terörle Mücadele eski Şube Müdürü Muhteşem Çavuşoğlu, Mesut Angı, Alim Erçetin ve Hürriyet Gündüz isimli polisleri Aralık 2004'te beraat ettirdi.
Desde'nin avukatları bu kararı temyiz ettiyse de Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Mart 2007'de Desde'ye işkence yapmakla suçlanan polisler hakkındaki beraat kararını onadı. Bunun üzerine Desde, AİHM'e başvurdu. (EÖ/EÜ)