Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi, Hakkari Dağlıca'da yaşanan saldırıdan sonra esir alınan 8 asker hakkında PKK'nın teslim etmesinden sonra açılan soruşturmaya yayın yasağı getirdi. Karar Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) sitesinde de duyuruldu.
Oybirliğiyle alınan yasağa, "soruşturmanın amacından saptırılmaması, kamuoyunun yanlış bilgilendirilmemesi ve yanlış anlamalara sebebiyet verilmemesi, yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması" amacıyla başvuruldu.
Bilgi yayma, eleştirme, yorumlama yasak...
Anayasasının 13 ve 28. maddeleri ile 5187 Sayılı Basın Kanunun 3. maddesi uyarınca alınan karar, "soruşturmayla ilgili bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama faaliyetlerinin" kısıtlanmasını kapsıyor. Yasak, soruşturma tamamlanıncaya kadar geçerli olacak.
21 Ekim'de yaşanan ve 12 erin öldüğü, 17'sinin de yaralandığı PKK saldırısıyla ilgili olarak hükümetin talebiyle 23 Ekim'de yayın yasağı talep edilmiş ancak Danıştay, kapsamı belirsiz olduğu gerekçesiyle talebi reddetmişti.
Tüm yazılı ve görsel basın ve medya kuruluşlarını kapsayan yasağın duyurusunda, kararın Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığının dün (12 Kasım) ilettiği talebin Jandarma Genel Komutanlığı Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nce kabul görmesi üzerine alındığı bildirildi.
Soruşturmada bazı önemli bilgiler ele geçirilmiş...
Kararda şu ifadelere yer verildi: "...Soruşturma konusu olay, Devletin birliğini bozmaya, Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını Devlet idaresinden ayırmaya matuf bir eylem esnasında meydana gelmiş olması, bu bağlamda soruşturma kapsamındaki çoğu bilgiler ve belgelerin, Devletin güvenliği bakımından gizli kalması gereken bilgiler ve belgeler niteliğinde olmaları ve soruşturma kapsamında bazı önemli bilgilerin de ele geçirilmiş olması hususları göz önüne alındığında,
Kamu düzeni, kamu güveni ve toprak bütünlüğünün korunması, gizli kalması gereken bilgilerin açıklanmasının önlenmesi, Yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması ve kamuoyunda soruşturmaya konu olayla ilgili yanlış anlamalara sebebiyet verilmemesi amacıyla; soruşturmaya konu olayla ilgili olarak yazılı ve görsel basın ve medya kuruluşlarına yayın yapma yasağı getirilmesinin gerekli görüldüğü kanaatine varılmıştır. (EÖ)