* Fotoğraf: Melike Gallenkuş - İstanbul / AA
Haberin Kürtçesi için tıklayın
“Çoklu baro” yasasının yürürlüğe girmesinin ardından İstanbul’da bugün bir araya gelerek basın toplantısı düzenleyen hukukçular, ikinci bir baro kurulması hazırlıklarına başladıklarını açıkladı.
“Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kapsamında İstanbul 2 Nolu Baro’nun kurulması için Türkiye Barolar Birliği’ne müracaat eden hukukçular, üyelik için elektronik imza sürecini başlattı.
Yeni baro oluşumunda şu kurumların imzası var: Hukukun Üstünlüğü Platformu’nu oluşturan Tüm Hukukçular Derneği, Hukukçu Hanımlar Derneği, Türk Hukuk Enstitüsü İstanbul Şubesi, Yeryüzü Avukatları Derneği, Demokrat Hukukçular Derneği, Hukukun Üstünlüğü Derneği, Yeryüzü Adalet ve İnsan Hakları Derneği, Hukukçular Derneği ve avukatlar.
“Baro özgürleştirilmiştir”
Hukukun Üstünlüğü Platformu üyelerinden Hukukçular Derneği Başkanı avukat Cavit Tatlı, avukatlar Şengül Karslı, Necati Ceylan, Niyazi Paksoy, bugün İstanbul 2 Nolu Baro’nun kurulması sürecinde gelinen son aşamaya dair bugün Cevizlibağ’da bir otelde basın toplantısı düzenledi.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre, toplantıda açıklama yapan avukat Şengül Karslı, Kurucular Kurulu olarak İstanbul’da yeni bir baro kurmak için çalışmalarını başlattıklarını, Türkiye Barolar Birliği’ne müracaatlarını yaptıklarını ve elektronik ortamda oy kullanabilmek için Ulusal Hukuk Ağı Projesi (UHAP) kapsamında oy kullanma sürecinin bugün itibariyle başladığını duyurdu.
Yeni baronun Kurucular Kurulu üyesi olan avukat Necati Ceylan da şunları söyledi:
“Baro özgürleştirilmiştir. Kuruluşumuz yenidir. Kuruluşumuzun özünü temsil eden insan hak ve adalet kavramlarının tarihi, insanlık tarihi kadar eskidir. İnsan olduğu her yerde haklar, hakların olduğu her yerde ihlaller, ihlallerin olduğu her yerde adalet arayışı hep varolmuştur. Adalet mülkün temelidir diyen eşsiz bir medeniyetin mensupları olmak iftihar vesilemizdir.”
“İsmi muhtemelen 2 Nolu Baro olacak”
Kurucu üyelerden avukat Niyazi Paksoy da, “Baromuzun ismi varolan barodan sonra muhtemelen 2 Nolu Baro olacaktır. Barolar Birliğine müracaatımız gerçekleştirildi. Elektronik imza sürecinde 2 bin imzamızın bir iki gün içinde tamamlanmasını takiben Barolar Birliğinin vereceği yetkiyle birlikte Kurucular Kurulu olarak bizler baromuzun kuruluşunun ve organlarının seçilmesi için genel kurula gideceğiz. Çok kısa süre içerisinde baromuzu kuracağız” dedi.
Kurucu üyelerden avukat Cavit Tatlı “Kimse ile yarış içerisinde değiliz. Kimseyle kavga içerisinde değiliz. Meslektaşlarımızın sorunları için bir araya gelen meslektaşlarımızla inşallah daha güzel günler için yeni bir baro kuracağız. İstanbul 2 Nolu baro hayırlı uğurlu olsun inşallah” diye konuştu.
Ne olmuştu?
Aynı kentte birden fazla baro kurulmasına imkân veren Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 11 Temmuz'da Meclis'te kabul eidlmesinin ardından Resmi Gazete’de yayınlanarak yasalaştı. Düzenlemeye göre beş binden fazla avukat bulunan illerde, asgari iki bin avukatla baro kurulabilecek.
Türkiye Barolar Birliği rakamlarına göre, Ankara Barosu’na 17 bin 598, İstanbul Barosuna 46 bin 52, İzmir Barosuna 9 bin 612 avukat kayıtlı. Türkiye’deki toplam kayıtlı avukat sayısı 127 bin 691. Dolayısıyla “çoklu baro” düzenlemesi beş binden fazla üyesi bulunan İstanbul, Ankara ve İzmir barolarını etkiliyor.
Yeni bir baro kurulması için, 2 bin avukatın yeni baroya kayıt yaptırması gerekiyor. (AS)