* Fotoğraf: Silivri Cezaevi duruşma salonları / AA
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Yargıtay’ın bozma kararının ardından 235 sanık yönünden yapılan yeniden yargılama sonucu, Ergenekon davasında bugünkü 10. duruşmada karar açıklandı.
İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 yıldır süren davada, “örgüt üyeliğiyle” suçlanan tüm sanıkların beraatına hükmetti.
Danıştay ve Cumhuriyet gazetesi saldırıları failleri Osman Yıldırım, İsmail Sağır ve Erhan Timuroğlu'na müebbet hapis cezası verildi.
Danıştay saldırısını düzenleyen Alparslan Yıldırım'a ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.
TIKLAYIN - Ergenekon Davası Nedir?
Mahkeme Yargıtay kararına uydu
Bugünkü duruşmaya tutuklu sanık Alparslan Arslan ile başka suçlardan tutuklu sanıklar Erhan Timuroğlu ve Bedirhan Şinal katıldı.
Başka suçtan tutuklu sanıklar Osman Yıldırım, Bora Ballı, Yüksel Dilsiz, Murat Çağlar, İsmail Sağır ve Tekin Irşi, tutuklu bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.
Duruşmada, eski milletvekili Emin Şirin, emekli Tuğamiral Alaattin Sevim, emekli Albay İlyas Çınar ve emekli Astsubay Oktay Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 30’u aşkın tutuksuz sanık da hazır bulundu.
Sanıkların son sözlerini aldıktan sonra öğleden sonraki oturumda kararını açıklayan mahkeme, tüm sanıkların “silahlı örgüt kurmak yönetmek, üyelik, yardım ve yataklık” suçundan beraatına karar verildi.
Ergenekon davasının tutuklu sanığı Alparslan Arslan, “Anayasayı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Diğer sanıklar Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır, “Anayasayı ihlal” suçundan müebbet hapisle cezalandırıldı.
Yargıtay kararının ardından ne olmuştu?
TIKLAYIN - ERGENEKON DAVASINDA KARAR
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, “Ergenekon terör örgütünün” varlığına ilişkin somut delil ortaya konulamamasını esastan bozma gerekçesi yaptı.
TIKLAYIN - ERGENEKON DAVASI NEDİR?
Yargıtay, hukuka aykırı dinlemeler, gizli tanık beyanları, MİT mensuplarının izinsiz dinlenmesi, aramaların hukuka aykırı yapılması gibi usul gerekçelerinin hepsini de bozma nedeni saymıştı.
Davayla ilgili karar 5 Ağustos 2013'te verilmiş, Yargıtay kararı 21 Nisan 2016’da bozmuştu.
Davanın görüldüğü İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 21 Haziran 2017 tarihli duruşmada, Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin bozma ilamına uyulmasına karar vererek, Ergenekon dava dosyasıyla daha önce birleştirilen internet andıcı, terörle mücadele eylem planı ve Danıştay saldırısı dosyalarının ana dosyadan ayrılarak başka esasa kaydedilmesine hükmetmişti.
Süreçte hayatını kaybeden 11 sanık ve Yargıtay'ın beraatlarına hükmedilmesini istediği 21 sanığın dosyasını ayıran heyet, 6 Temmuz 2017 tarihli duruşmada, Ergenekon ana dava dosyasıyla birleştirilen 12 sanıklı Danıştay saldırısı dosyasıyla ilgili görevsizlik, ilk mahkemece beraat kararı verilen 21 sanıklı dosyayla ilgili beraat ve yargılama sürecinde hayatını kaybeden 11 sanıklı dosyayla ilgili de düşme kararları vermişti.
Düşme, ayırma ve beraat kararlarının ardından mahkeme heyetince dava, 229 sanık üzerinden görülmeye başlanmış ve 11 Eylül 2018'deki duruşmada verilen birleştirme kararlarıyla sanık sayısı 235'e çıkmıştı.
30 Kasım 2018 tarihli 7. duruşmada mütalaasını açıklayan savcılık, Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine saldırı dava sanıklarının da aralarında bulunduğu 32 sanığa çeşitli oranlarda hapis cezası, 199 sanığa beraat, bir sanığa düşme, bir sanığa ayırma, bir sanığa suç duyurusu yapılması ve bir sanığa da herhangi bir karar verilmesine yer olmadığı kararı verilmesini talep etmişti.
Mütalaada, “Ergenekon silahlı terör örgütünün varlığının, kesin ve inandırıcı delillerle kanıtlanamadığı, bu nedenle de varlığı kanıtlanamayan örgütün liderliği, üyeliği ve örgüt adına suç işlenmesinin de söz konusu edilemeyeceği anlaşılmıştır. Bu haliyle bu dava kapsamında kovuşturmaya konu edilen 'Ergenekon' adlı bir terör örgütünün varlığı ispat edilememiştir” denilmişti.
Mahkeme de bugünkü kararıyla mütalaaya uymuş oldu. (AS)
* Ergenekon davasının ilk kararında kimin ne kadar ceza aldığına bu haberden ulaşabilirsiniz.