Haberin İngilizcesi için tıklayın
Diyarbakır Barosu, Tahir Elçi cinayetiyle ilgili Londra Üniversitesi bünyesindeki Forensic Architecture'a hazırlattığı ve bugün haber olan teknik raporu bir basın açıklaması ile kamuoyuyla paylaştı.
TIKLAYIN - Forensic Architecture Elçi Cinayetiyle İlgili Raporu Açıkladı
Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın ve avukat Barış Yavuz tarafından yapılan açıklamada, baronun girişimiyle hazırlanan raporun Adalet Bakanlığı ve savcılığa sunulduğu ancak herhangi bir ekstra soruşturma başlatılmadığı vurgulandı.
"Birkaç zamandır daha önce size duyurduğummuz Tahir Elçi cinayetine ilişkin bazı gelişmeleri paylaşmak için buradayız" diyen Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, "Bilginiz olduğu üzerine bu cinayetin üzerinden 38 ay geçti. 28 Kasım 2016 tarihinde gerçekleşmişti, cinayet kamuya açık bir ortamda meydana gelmişti" dedi ve ekledi:
"Bu cinayete ilişkin Diyarbakır Baromuz bünyesinde bir komisyon oluşturdu. Bu komisyonumuz başından sonuna kadar bu davanın takipçisi. Aslında soruşturma makamı tarafından da bu soruşturma yürütülebilirdi ancak yapılmadı. Biz baro olarak bu işe giriştik ve bugün bu raporu sizlerle paylaşacağız.
"İki yılda hazırlanan raporu ilettik"
"2016 yılında bu rapor için Londra Üniversitesi adli mimarlık bölümüne başvuru yaptık. Yaklaşık 2 yıl süren bu titiz çalışma sonucunda bu rapor hazırlandı. Biz Adalet Bakanlığı, Diyarbakır soruşturma savcısı ve başsavcıyla bu raporu ilettik. (14 Aralık 2018'de iletildi.) Şu ana kadar henüz bu rapor üzerinde cumhuriyet savcılığı bir yargılama faaliyeti, ekstra bir yargılama faaliyeti yapmış değil.
"Bizim beklentimiz şu, bu çalışma, dosyadaki görüntüler, ses analizleri, bilirkişi raporları bir bütün olarak değerlendirilmiş ve Elçi'nin ölümüne kimin ya da kimlerin sebep olmuş olabileceği tespit edilmiştir.
"Üç polis memuru kuvvetli suç şüphesi altında"
"Varılan sonuç üç polis memurunun kuvvetli suç şüphesi altında olduğuna işaret ediyor. Raporun bizim için en can alıcı noktası bu.
"Üç polis memurundan birisinin Tahir Elçi'nin ölümüne sebep olan silahı ateşlemiş olabileceği yönünde kuvvetli suç şüphesi içinde olabileceğini gösteriyor.
"Tutuklama kararı çıkartılmalı"
"Beklentimiz biran önce bu polis memurlarının şüpheli olarak çağırılıp yargılanması ve elde edilecek deliller akabinde bu kişi ve kişiler hakkında tutuklama kararının çıkarılması. Bizim hem baro hem komisyon olarak soruşturma makamından beklediğimiz bunlar.
"Barış Yavuz, değerli arkadaşlar Cumhuriyet Savcılığının bu raporun orijinalini ingliizcesini talep etti, biz de dedik ki bu rapor önemli ölçüde Türkçe hazırlanmıştık. Orada çalışan Türkçe bilen teknik personeller tarafından hazırlandı.
"Dolayısıyla 'orijinali de budur' dedik. Bu konuda da ikinci bir tetkik almadık Cumhuriyet Savcılığından."
Avukat Yavuz: Polisler tanık olarak dinlendi
Avukat Barış Yavuz, "olayın olduğu ilk anda sokağın içinde bulunan 26 polis memurunun hepsi tanık olarak dinlendi. Hiçbiri şüpheli olarak dinlenmedi. İlk andan itibaren diyarbakır'dan başka görevlere alındığına dair bir bilgi var" derken "Ceza muhakemesi anlamında soruşturam dağınıktır" ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti.
"Bilimsel temellerle hazırlanmış bir rapordur, bu sunulmaya rağmen yeniden bir rapor ihtiyacı hissetmek demek bu dosyada sonuca gitmekten ziyade sonuca giden yolu uzatmak olarak nitelendirilebilir."
Dört kameranın görüntüsü esas alındı
Diyarbakır dosyası, söz konusu detaylı çalışmanın hazırlanması için birçok farklı görüntüyü Londra Üniversitesi bünyesindeki Forensic Architecture'a gönderdiklerini, dört kamera görüntüsünün esas alınarak ses ve görüntü eşleştirmesi yapıldığını kaydetti.(PT)