Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) tutuklu Parti Meclisi üyesi ve eski İstanbul Milletvekili Eren Erdem hakkında tahliye edilmesinin ardından yakalama kararı çıkarıldı.
Karşı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve eski CHP Milletvekili Eren Erdem, gazetenin sahibi Turan Ababey'in de aralarında bulunduğu 12 sanıklı davada yargılanıyor. Dava İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.
Gerekçe kaçma şüphesi
Anadolu Ajansı'nın haberine göre tahliye kararının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinin bugünkü duruşmada Eren Erdem hakkında verdiği tahliye kararına itiraz etti.
Savcılık, atılı suçların yasada öngörülen ceza miktarı ve kaçma şüphesinin göz önünde bulundurularak, sanık Erdem hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasını talep etti.
İtirazı değerlendiren üst mahkeme İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi, "dosya kapsamı, sanık savunmaları, dinlenilen tanık beyanları, mevcut delil durumu birlikte değerlendirildiğinde kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması, sanığın yurt dışına çıkarken yakalanması göz önüne alınarak üzerine atılı suçun yasa maddesindeki cezasının alt ve üst sınırları, tutuklu kaldığı süre ve adli kontrol tedbirlerinin bu aşamada yetersiz kalacağı" gerekçeleriyle itirazın kabulüne karar verdi.
Mahkeme, sanık Eren Erdem hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasına oy birliğiyle hükmetti.
19 yıla kadar hapsi istenmişti
Mütalaada, Erdem hakkında “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek” ve “Gizliligin ihlali” suçlarından 8,5 yıldan 19 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Mütalaaya karşı sanık avukatlarının beyanlarını alan mahkeme, Eren Erdem’in adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Erdem’in tahliye edilmesine dair kararı, “PM üyemiz Eren Erdem'in tutukluk hali sona erdi dava hala devam ediyor. Açıkçası kamuoyu tarafından bilinen bir nedenle yargılanıyor ama bu kumpas davasının da diğer davalar gibi çökmesini bekliyoruz” diye değerlendirdi.
Ne olmuştu?
Eren Erdem’e, bir dönem genel yayın yönetmenliğini yaptığı Karşı Gazetesi'ndeki haberler nedeniyle dava açılmıştı.
Hakkında, “Silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek”, “Gizli tanığı deşifre etmek” ve “Soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçlarından 9,5 yıldan 22 yıla kadar hapis isteniyor.
Eren Erdem, iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesinin ardından 21 Mayıs 2018’de Atatürk Havalimanı'na gitmiş, ancak hakkındaki yurtdışı çıkış yasağı nedeniyle çıkış yapamamıştı.
29 Haziran 2018’de tutuklandı, Silivri Cezaevi’nde tutuluyordu.
İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın ilk duruşmasının 19 Eylül’de görüldü.
Eren Erdem’e, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a hakaret ettiği gerekçesiyle açılan davada da istinaf mahkemesi karar verdi. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi, Albayrak’ın şikayeti üzerine açılan hakaret davasında Erdem’in 18 bin TL tazminat cezası ödemesine hükmeden yerel mahkemenin kararını onadı.
İddianame
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Karşı gazetesine yönelik soruşturmada ifadesi alınan gizli tanık “Ayçiçeği” hakkında milletvekili Erdem'in açıklama yaptığı ve bu açıklamaların kapatılan Zaman gazetesi ve Aktif haber sitesinde yayımlanması üzerine suç duyurusunda bulunulduğu anlatılan iddianamede, aynı şekilde milletvekili Erdem'in gizli tanığı ikinci kez deşifre ettiği ve bunun üzerinde de yeniden savcılıkça suç duyurusu yapıldığı ileri sürülüyor.
İddianameye göre “Karşı gazetesinin sahibi Turan Ababey ile Eren Erdem Gezi Parkı olayları sırasında tanıştılar; Ekim 2013'te gazeteyi kurmayı kararlaştılar, 9 Şubat 2014'te kurulan gazete 66 gün sonra ekonomik sıkıntılar sebebiyle yayın hayatına son verdi.”
Erdem “basın ve yayın organlarını kullanarak kamuoyu algısı oluşturmaya, böylece hükümeti görevini yapamaz hale getirmeye çalışmakla” suçlanıyor. (AS/HK)
* Fotoğraf: Anadolu Ajansı/Arşiv