Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, Rıza Sarraf soruşturması kapsamında New York JFK havaalanında gözaltına alındı. İran'a yönelik uygulanan yaptırımları ihlal etmekle suçlanan Atilla tutuklandı.
Halkbank'ın Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, "Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcımız Mehmet Hakan Atilla 28 Mart 2017'de görev için bulunduğu Amerika Birleşik Devletleri'nde gözaltına alınmış, ilk duruşması yapıldıktan sonra iddianame hazırlanmak üzere savcılığa süre verilmiştir" denildi.
Trump tarafından önce istifası istenen sonra kovulan New York Güney Bölgesi Başsavcı Preet Bharara’dan boşalan göreve vekâlet eden Joon Kim’in Manhattan federal mahkemesine sunduğu suç duyurusunda Atilla’nın, 2010-15 arasında İran hükümeti ve kurumlarının yaptırımları delmek suretiyle yüz milyonlarca dolarlık para transferini yürütme amacıyla bankası aracılığıyla Sarraf’la birlikte komplo kurduğu iddia edildi.
2011 Kasım ayından bu yana Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı yapan Atilla’nın banka dolandırıcılığından 30 yıl, ABD yaptırımlarını delmekten ise 20 yıl hapis cezası istemiyle yargılanabileceği belirtiliyor.
Atilla, ABD Dışişileri Bakanı Rex Tillerson’ın Türkiye ziyaretinden bir gün önce gözaltına alındı.
Suçlamalar
ABD Adalet Bakanlığı’nda Hakan Atilla’nın gözaltına alınmasına ilişkin yapılan resmi açıklamada, Atilla’ya yöneltilen suçlamalar şöyle sıralandı:
* Atilla, ABD’nin mali sistemine erişimi kolaylaştırmak ve İran kuruluşlarına yönelik uluslararası ve ABD yaptırımlarına aykırı olarak Türkiye bankasındaki (Halkbank) pozisyonunu kullandı.
* ABD ambargolarınca yasaklanmış olduğu halde İran hükümeti ve diğer İran kurumları adına işlem yaptı.
* ABD finansal sistemini kullanarak işlemlerin gerçek durumunu saklayıp ABD kurumlarını dolandırdı.
* Aralarında Rıza Sarraf’ın da yer aldığı kişilerle işbirliği yaptı.
* Ambargolu işlemleri yiyecek kalemi olarak gösterip ABD’yi dolandırdı.
Bakan Zeybekçi: Önce Türkiye ile paylaşabilirlerdi
Bloomberg International’a konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gözaltının “yakışıksız” olduğunu söylerken “Böyle bir durum varsa öncelikle Türkiye ile paylaşabilirlerdi” dedi.
BloombergHT’ye konuşan Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu ise ABD’den bilgi alamadıklarını söyledi, “Halkbank olarak İran ile ilişkilerimizin şeffaf olduğu konusunda hiçbir tereddüdümüz yok. Her türlü denetimden geçtik” dedi.
Savcı Kim: Atilla, Sarraf’ın yasasışı faaliyetleri için sahte belge hazırladı
Başsavcı Vekili Joon H. Kim, “Büyük bir altın tüccarı olan Rıza Sarraf’ın, ABD finansal kurumlarını kullanarak Amerikan ambargosunu ihlal etmek amacıyla hareket ettiğini” söylerken, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın, Sarraf’ın bu yasadışı faaliyetlerine milyonlarca doları İran’a göndererek yardım ettiğini, bunun için sahte belgeler hazırladığını ileri sürdü.
FBI Başkan Yardımcısı William F. Sweeney Jr. İse şöyle konuştu:
“İran, ambargoyu delmek ve ABD yasalarını ihlal etmek için her türlü yolu kullanacağını gösteriyor. Bu davadaki çalışmamız, ‘yardıma muhtaç insanları beslemek amaçlı insani yardım’ görüntüsü altında ABD bankalarından muazzam miktarda para aktardıklarını göstermektedir. Bu durumda, bir Türk finansal kurumunu kullandılar. FBI ve ABD istihbaratının analistleriyle araştırmacıları İran’ın bu yasadışı faaliyetinin her birini tespit edip durdurana kadar çalışmalarını sürdürecek.”
ABD tapelere işaret etti
Bloomberg haberine göre, Sarraf, Atilla ve birkaç arasında geçen telefon görüşmelerinin tapeleri deliller arasında. Sarraf’ın 2013’te bir telefon görüşmesinde, karşısındakine “Verdiğin belgede buğdayın geldiği yer Dubai olarak yazılmış. Adam diyor ki, Dubai’de buğday yetişmez” dediği kaydedildi.
ABD, elinde Sarraf’ın Türkiyeli üst düzey hükümet yetkilileri ve Halkbank yöneticilerine milyonlarca dolarlık rüşvet verdiğine dair deliller olduğunu açıklamıştı.
Halkbank Genel Müdürünün evinden ayakkabı kutularında para çıkmıştı
17 Aralık 2013’te dönemin Halkbank Genel Müdürü olan Süleyman Aslan, Rıza Sarraf ile birlikte gözaltına alınmıştı.
Aslan’ın evinde yapılan aramalarda ayakkabı kutuları içerisine yerleştirilmiş 4.5 milyon dolarlık nakit para bulunmuştu. Adliye’ye sevk edilmesinin ardından tutuklanan Süleyman Aslan, 14 Şubat 2014 tarihinde tahliye edilmişti. (ÇT)
* Bu haberi Bloomberg, New York Times ve Cumhuriyet'ten derledik.