Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürülmesine ilişkin haberler hakkında yayın yasağı kararı verildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Suçlar Soruşturma Bürosu’nun, Karlov'un öldürülmesiyle ilgili haberlere dair yayın yasağı talebi, dün akşam Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliğince kabul edildi.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre, mahkemenin aldığı kararda, “yazılı ve görsel medyada, olaya dahil olabileceği şüphesi bulunan kişilerin bir takım bilgilerinin yayımlandığı, bu durumun soruşturmanın sağlıklı yürütülmesinin önünde engel teşkil ettiği” belirtildi.
Kararda, yayın yasağı talebinin gerekçesi olarak, “milli güvenlik, kamu düzeni ve güvenliği, toprak bütünlüğünün korunması” gösterildi.
Kararda, soruşturma tamamlanıncaya kadar mağdur, tanık, şüpheli beyanlarını içerir her türlü haber ile Büyükelçi Karlov'un vurulma anı ve sonrasına dair görüntülerle, dosya kapsamında şüpheli olan şahıslara dair haber ve paylaşımların yasaklandığı bildirildi.
Saldırgan polis Mevlüt Mert Altıntaş’la ilgili basında dün kardeşinin açıklamaları bugün de kız arkadaşının yorumları haber oldu.
Ortak soruşturma devam ediyor
Ankara’da 19 Aralık 2016’da, Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki bir resim sergisinin açılışında konuşma yaparken silahlı saldırıya uğrayan Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Büyükelçisi'ne düzenlenen suikastın ardından yaptığı açıklamada, soruşturmanın ortak yürütüleceğini açıkladı.
Ardından Rusya’dan 18 kişilik soruşturma ekibi Türkiye’ye geldi ve Ankara’da, olay yeri olan Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde, saldırgan polis Mevlüt Mert Altıntaş’ın saldırıdan önce kaldığı otelde, Keçiören'deki Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopsi sırasında incelemelerde bulundu. Altıntaş’ın kaldığı otelin güvenlik kameraları ve telefon kayıtları da incelemeye alındı.
Rusya'nın soruşturma heyetinde, savcı, güvenlik ateşeleri, Acil Durum Bakanlığı yetkilileri, adli tıp yetkilileri ve psikolog var.
Soruşturma kapsamında 13 kişi gözaltına alındı. Aydın'da suikastın ardından gözaltına alınan saldırganın annesi, babası, kız kardeşi, iki dayısı ve dayısının eşleri serbest bırakıldı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmesinde, “hem Türkiye'nin hem de Rusya'nın, saldırının arkasında Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) olduğunu bildiğini” belirtti.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise “Fethullah Gülen'in ABD'deki varlığı nedeniyle suikastı ABD ile ilişkilendiren bazı söylemler olduğu” şeklindeki soruya “Bu çok saçma ve gülünç bir iddia, kesinlikle doğru değil, hiçbir gerçeğe dayanmıyor” yanıtın verdi. Kirby, olayın soruşturulması ve herhangi bir yargıya varmadan önce de kanıtların ve belgelerin ortaya konması gerektiğini ifade etti.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Karlov'a düzenlenen suikastın arkasında kimlerin bulunduğu konusunda soruşturma tamamlanıncaya kadar çıkarım yapmak için acele etmeme çağrısı yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu açıklamaların ardından bir kez daha “Bağlantıların öncelikli olanı tamamıyla FETÖ terör örgütüne mensup olduğudur” dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de 23 Aralık’taki açıklamasında, şunları söyledi: “Karlov'un öldürülmesi hem Rusya'ya hem de Rusya-Türkiye ilişkilerini bozmaya yönelik bir eylemdi. Rus uçağının düşürülmesinden sonra bu emri verenlerin amacının Rusya-Türkiye ilişkilerinin bozmak olduğu yönündeki açıklamalara şüpheyle bakıyordum. Fakat artık buna ikna olmaya başladım.”
Türkiye ve Rusya’nın ortak yürüttüğü soruşturma kapsamında saldırganın bağlantıları araştırılıyor. (AS)