Haberin İngilizcesi için tıklayın
Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı, eski Sayıştay Hakimi Murat Arslan, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimi Kenan Türk’ün kararıyla tutuklandı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Ankara Memur Suçları Soruşturma Bürosu’nun, Sayıştay denetçilerine yönelik “Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması” kapsamında 19 Ekim sabahı gözaltına alınan Arslan, dün akşam Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “silahlı terör örgütüne üyelik” suçlamasının düzenlendiği 314/2. maddesi uyarınca tutuklandı.
YARSAV kapatılmış, açığa alınmıştı
Arslan, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği’ndeki sorgusunda “Sürekli mücadele ettiğim bu yapılanmayla nasıl ilişkilendirildiğimi aklım almıyor” dedi.
Avukatı Özgür Urfa, Arslan’ın mahkemede karar açıklanmadan önce “Bugüne kadar hiçbir güce boyun eğmedim, bundan sonra da eğmeyeceğim. Herkes için adalet demeye devam edeceğim, hukuk bir gün bu ülkeye gelecek” dediğini yazdı.
23 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlanan ilk Kanun Hükmündeki Kararname ile kapatılan kurumlar arasında YARSAV da vardı. Hakim Murat Arslan da Sayıştay’daki görevinden açığa alınmıştı. 1604 üyeli YARSAV, 2006’da Ömer Faruk Eminağaoğlu tarafından kurulmuştu.
Çocuklarının dershaneye gidip gitmediği soruldu
Arslan, sekiz gün gözaltında tutulduktan sonra dün öğle saatlerinde Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü’nden Ankara Adliyesi’ne götürüldü, önce savcılıkta ifade verdi.
Savcılıkta kendisine, “FETÖ/PDY'ye ait ev veya yurtlarda sohbet adı altında yapılan görüşmelere katılıp katılmadığı, yurtlarda kalıp kalmadığı” soruldu.
Arslan ise okul hayatı boyunca ailesiyle veya kendi evinde yaşadığını, bu tür sohbetlere katılmadığını söyledi, “çocuklarının dershaneye gidip gitmediği” sorusuna da “Çocuklarım dershaneye gitmiyor, çok küçükler” diye cevap verdi.
Arslan’a hakkındaki tanık beyanları soruldu, tanık olarak gösterilen kişiyle yakın veya kişisel ilişkisi olmadığını söyledi, gizli tanık beyanlarını reddetti.
“Delilden şüpheliye gidilir, tersi olmaz”
Ardından tutuklama talebiyle gönderildiği Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliğindeki savunmasında da özetle şunları söyledi:
“Modern ceza hukukunda delilden şüpheliye gidilmesi esastır. Ancak bu dosyada hiçbir somut delil öne sürülmeden suçlanıyorum. Adı geçen örgütle hiçbir bağlantım yok, ByLock isimli bir program kullanmadım. Tanıkların beyanları tamamen kurguya dayalı.
“YARSAV yönetiminin eylem ve söylemleri ortada, hepsi kamuoyunun gözü önünde gerçekleşti.”
Avukatı Urfa da “müvekkilinin 2010’dan beri Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) cemaat tarafından ele geçirildiğini görüp söylediğini, bugün kumpas denen davalara karşı mücadele verdiğini” ekledi.
Çağdaş Hukukçular Derneği’nden avukat Selçuk Kozağaçlı da “tutukluluğun ağır bir tedbir olduğunu, hakimlik aksi kanaatte ise adli kontrol taleplerinin uygulanması gerektiğini” söyledi.
Ancak Arslan dün akşam tutuklanarak Sincan Cezaevi’ne gönderildi.
Hukuk örgütleri tepkili
ÇHD Ankara Şubesi Arslan’ın tutuklanmasıyla ilgili, “solcular, aydınlar ve muhaliflere yönelik cadı avı başlatıldığını, Murat Arslan’ın hayatı boyunca haksızlıkların karşısında bulunan onurlu bir hakim olduğu” açıklamasını yaptı.
Yargıçlar Sendikası, Murat Arslan’ın evi basılarak gözaltına alınmasını kınamıştı. Başkan Mustafa Karadağ imzasıyla yayınlanan açıklamada “YARSAV'ı cemaatle ilişkilendirmek ne kadar yanlış ise Başkanı Murat Arslan’ı cemaatle ilişkilendirmek de bir o kadar yanlıştır” denilmişti.
OHAL’e Karşı Hukuk Örgütleri Birliği Arslan'ın gözaltına alınmasıyla ilgili, “15 Temmuz sonrasında başlayan sürecin cemaatle mücadele adı altında solculara, aydınlara ve muhaliflere yönelik bir cadı avına dönüştüğü herkes tarafından biliniyor. Murat Arslan yaşamı boyunca haksızlıkların karşısında, ilericilerin ve ezilenlerin yanında duran onurlu bir hakimdir” denmişti. (AS)