Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi binasına yapılan saldırı ve binanın yakılmasıyla ilgili davada karar açıklandı.
Beş sanığa verilen cezaların tümü ertelendi. Kararı bianet'de değerlendiren HDP Hukuk Komisyonu Başkanı ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, cezaların sanıklar için ödül niteliğinde olduğunu söyledi.
Kararın adil olmadığını vurgulayan Danış Beştaş, temyize gideceklerini belirtti.
“Birileri çıkıp diyecek ki; sanıklar ceza aldı. Bu doğru değil, bizim açımızdan karar sanıklara bir ödüldür. 'HDP bürolarına, genel merkeze dönük saldırılara devam edebilirsiniz zaten ceza almayacaksınız, göstermelik ceza vereceğiz’ demektir.
“Türkiye siyasi tarihi açısından da, partilerin demokratik yaşamın vazgeçilmez kurumları olması itibariyle de demokratik siyasi ortadan kaldıran, engelleyen yaklaşımın devamıdır.”
İlk duruşmada tahliye
7 Eylül’de HDP Genel Merkezi'ne yönelik saldırıya dair davada beş sanık vardı. Tek tutuklu sanık Doğan Haydar Ciritçioğlu, binayı yaktığını, bina içerisinde bütün katlarda insan aradığını açık açık ifade etmesine rağmen “delillerin toplandığı ve karartılamayacağı” gerekçesiyle 27 Ekim’deki ilk duruşmada tahliye edilmişti.
Mahkeme, HDP avukatlarının dosyada görevsizlik kararı verilerek, 2.Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi ve davanın “örgüt kurma ve üyeliğinden” yürütülmesi taleplerini de reddetmişti.
İddianamede, Ciritcioğlu'nun, "Siyasi partilerin kullanımında olan bina, tesis veya eşya hakkında yakarak mala zarar verme, cebir kullanılarak siyasi partilerin faaliyetlerinin engellenmesi, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, hırsızlığa teşebbüs ve iş yeri dokunulmazlığını ihlal" suçlarından 7 yıl 4 ay 15 günden 24 yıl 7 ay 15 güne, diğer sanıkların ise "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak, ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak suretiyle Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçundan altışar aydan üçer yıla kadar mahkumiyetleri isteniyordu.
Erteleme kararı
Ankara 32. Asliye Ceza Mahkemesindeki davada bugün görülen dördüncü duruşmada karar açıklandı.
Hakim İfakat Malatyalıoğlu, sanık Ciritcioğlu'nu, "yakıcı madde kullanarak mala zarar verme" suçundan bir yıl üç ay, "siyasi hakların kullanılmasının engellenmesi" suçundan bir yıl sekiz ay, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet" suçundan beş ay, iki kez "geceleyin hırsızlığa teşebbüs" suçundan üç yıl bir ay 14 gün ve "iş yeri dokunulmazlığını ihlal" suçundan 10 ay olmak üzere yedi yıl üç ay 14 gün hapis cezasına çarptırdı.
Ciritcioğlu'na verilen cezalar, "ertelemeye engel sabıkasının bulunmaması ve bir daha suç işlemekten çekineceği kanaati oluştuğundan" ertelendi.
Cezasının ertelenmesi nedeniyle Ciritcioğlu'nun "denetim süresine tabi tutulmasına" karar verildi ve bu sürede kasıtlı suç işlemesi halinde ertelenen cezanın infaz kurumunda çektirilmesi konusunda ihtarda bulunuldu.
Diğer sanıklar Aykut Dinçer, Ali Yıldırım, İlker Çelen ve Mehmet Alan'a, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet" suçundan beşer ay hapis cezası verildi ancak sanıkların kişilik özellikleri, duruşmalardaki davranışları, daha önce mahkumiyetleri bulunmaması ve yeniden suç işlemeyecekleri yönünde kanaat oluştuğundan, hükmün açıklanması geri bırakıldı.
Danış Beştaş: Göstermelik yargılama
Meral Danış Beştaş, karardaki erteleme ve indirimlerin ceza vermedeki isteksizliği ortaya koyduğunu söyledi.
“Bu davanın özelliği şu; doğrudan genel merkeze yönelen, yakma, öldürme teşebbüsü ve siyasi parti faaliyetini engelleme, ortadan kaldırma gibi ağır bir tablo yapıldı. Sanık sadece 47 gün tutuklu kalıp bırakıldı.
“Tüm işlemler göstermelik şekilde yapıldı. Mevcut deliller, dosyadaki görüntüler olunca seçenekleri kalmadı, ceza verme yoluna gittiler ama erteleme ve indirimlerle tanıkları bir nevi aklamış oldular.
“AKP’ye yapılsa karar ne olurdu?”
“Karar adil değil, haksız bir karar. Yargı tarafsız, bağımsız ve iktidar etkisinde uzak bir karar vermedi.
“Karar, partimize dönük saldırıların benzer dosyalarındaki cezasızlık politikasının devamı niteliğinde. Ankara, Suruç, Diyarbakır katliamları ve diğer yüzlerce davadan farklı bir yaklaşım değil.”
“Bu saldırının hiçbir siyasi partiye yapılmasını asla istemeyiz ama bu saldırının onda biri etkisinde bir saldırı AKP’ye yapılsaydı acaba karar ne olurdu?
“Sadece düşüncelerini açıkladıkları için Cumhurbaşkanına hakaret nedeniyle ceza alan bu kadar insan varken partimize dönük saldırıda sanıklar nedense teşvik ediliyor, yargı önüne gittiğinde de cezasız bırakılıyor. Bunu korkunç bir çifte standart görüyor, hukukta eşitlik ilkesine aykırı buluyoruz.” (BK)