Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 1915’te Ermeni tehciri sırasında yaşananları “soykırım” olarak nitelendirmediği için İşçi Partisi (İP) lideri Doğu Perinçek'i cezalandıran İsviçre'yi ifade özgürlüğünü ihlalden mahkum etti.
AİHM, bugün (17 Aralık) açıkladığı ve oyçokluğuyla alınan kararında, İsviçre Mahkemesinin Perinçek’i mahkum etmesindeki gerekçeleri yetersiz buldu; ortak kanaat bulunmayan bu gibi meselelerde farklı görüşlerin cezalandırılmasının “caydırıcı etki” yapacağını bildirdi.
AİHM, Sözleşmenin 10. maddesinin ihlali yönündeki bir tespiti yeterli buldu; Perinçek’e tazminat ödenmesine gerek olmadığını açıkladı.
9 Mart 2007’de, Lozan Sulh Ceza Mahkemesi, Ermeni soykırımı iddialarını reddettiği ve bunu “uluslararası bir yalan” olarak değerlendirdiği gerekçesiyle Perinçek'i hapisten ertelemeli 9 bin İsviçre Frangı ve ayrıca 3 bin İsviçre Frangı para cezasına mahkum etmiş, 9 bin İsviçre Frangı para cezasını ertelemişti.
İsviçre’de Vaud Temyiz Mahkemesi de, Perinçek hakkında Lozan Sulh Ceza Mahkemesi’nin verdiği karara itirazı reddetmişti. Perinçek’in avukatı Federal Mahkemeden sonuç alayınca AİHM’e başvurmuştu.
Ne olmuştu?
Mahkeme, İP liderini, savcının esas hakkında mütalaasına da uyarak "ırk temelinde ayrımcılık" suçunu düzenleyen İsviçre Ceza Yasası'nın 261. maddesi uyarınca cezalandırmıştı. Adliye merdivenlerinde bir açıklama yapan Perinçek, kararı "ırkçı ve emperyalist" olarak nitelendirmişti.
Lozan Antlaşması'nın imzalanmasının yıldönümü dolayısıyla Lozan'da 7 Mayıs 2005 ve Opfikon'da da 25 Mayıs 2005'te yaptığı konuşmalardan suçlu bulunan Perinçek, İsviçre'de "Soykırımın İnkarı"nı cezalandıran yasa nedeniyle yargılandı. Benzer bir yasayı meclisinden geçiren Fransa'da, düzenleme Senato'da geçmediği için yürürlükte değil. (EÖ)