Yargıtay 5. Ceza Dairesi Ali İsmail Korkmaz’ın öldürülmesiyle ilgili davanın “kamu güvenliği gerekçesiyle” Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nden Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi'ne taşınmasına karar verdi.
Biri tutuklu dört polis ile tutuklu dört sivil kişinin sanık olduğu davanın ilk duruşma tarihi 20 Kasım olarak açıklanmıştı.
Korkmaz’ın avukatların Pınar Çelik Arpacı bianet’e yaptığı açıklamada doğal hakim ilkesi, güvenlik nedeniyle Eskişehir'e taşınan davalar ve Eskişehir Valisinin sözlerine yer vererek kararı doğru bulmadıklarını söyledi.
“ Kentin güvenliğini vali sağlayacak”
Dördü polis sekiz sanık | |
Ali İsmail Korkmaz'ın öldürülmesiyle ilgili davada biri polis olmak üzere beş tutuklu sanık var, üç polis de tutuksuz yargılanıyor. İddianamede tutuklu polis M.S hakkında "suç kastıyla kasten insan öldürmek" suçundan müebbet hapis, tutuklu İ.K., R..K., M.V. ve E.H. ile tutuksuz polisler Ş.G., H.E. ve Y.A. hakkında da "öldürmeye iştirak" suçundan 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. |
Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi sanıkların yargılanacağı duruşmanın “kamu güvenliğinin sağlanmasında sıkıntı yaratıp yaratmayacağına ilişkin” sorusunu Eskişehir Valiliği ve Başsavcılık “taşınsın” şeklinde yanıtlamıştı.
Vali Güngör Azim Tuna imzalı yazıda Korkmaz için her Perşembe yapılan Adalet Nöbeti “soruşturma sürecini ve Eskişehir adliyesinde görevli hakim-savcıları etki alanına almaya yönelik” olarak tanımlanmış, eylemler "anti-propaganda" olarak nitelendirilmişti.
Mahkeme, davanın taşınmasına dair yazıları Adalet Bakanlığı’na, Bakanlık da Yargıtay’a gönderdi. Avukat Arpacı, Yargıtay’dan kendilerine yazılı bir açıklama gelmediğini ancak davanın taşındığını savcının da doğruladığını söyledi.
“ Kararı doğru bulmuyoruz. Hukuktaki ‘doğal hakim ilkesi’ne göre suç nerede işlendiyse oranın hakiminin davaya bakması gerekir.”
“ Biz kentin güvenli olduğunu düşünüyoruz. Uğur Kaymaz, Şerzan Kurt, Nehir Tekçi davaları güvenlik nedeniyle Eskişehir’e taşınmıştı. Hiçbir sorun çıkmadı, şiddet yaşanmadı.”
“Valinin yazısında yer alan ‘Adalet Nöbeti’ demokratik eylemlerdi. Kamuoyu oluşturan bu eylemler demokratik toplumlarda sorun olarak görülmemeli. Kentin sahip çıktığı bu dava Eskişehir’de yapılsaydı insanlar demokratik şekilde takip ederlerdi.”
“Valinin ‘kentimizi güvenli görmüyoruz’ demesi de ironik. Güvenliği sen sağlayacaksın. Güvenlik kriteri ne, neresi güvenli?” (BK)