Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), akademi bileşenlerinin karşı olduğu Yükseköğretim yasa taslağı önerisini dün Milli Eğitim Bakanlığı'na sundu. 12 Eylül sonrası çıkan 2547 sayılı YÖK kanunun değiştirecek yasa taslağı önerisinin ilk hali Kasım 2012'de kamuoyuna açıklandığında eskisinden daha merkeziyetçi olduğu nedeniyle eleştirilmişti.
Kasım ayında açıklanan taslak önerisi, "Çeşitlilik", "Kurumsal özerklik ve hesap verebilirlik", "Performans değerlendirmesi" ve "Rekabet", "Mali esneklik ve çok kaynaklı gelir yapısı, kalite güvencesi" olmak üzere beş temel ilkeye dayanıyordu.
Bu öneride devlet üniversitelerinin kurumsallaşmış ve kurumsallaşmakta olan üniversiteler olarak ikiye ayrılması yer alıyordu. Bu maddeye göre, kurumsallaşmış üniversiteler vergi rekortmenleri ve Bakanlar Kurulu tarafından atananların bulunduğu bir Üniversite Konseyi tarafından yönetilecek. Kurumsallaşmakta olan üniversitelere ise rektör doğrudan YÖK tarafından atanacak. Bir başka madde de akademisyenlerin performans puanlarının hesaplanmasını içeriyordu.
Akademi bileşenleri bu taslak önerisini üniversiteleri şirketleştirdiği; öğrencileri müşteri haline getirdiği; akademik özgürlüğü engellediği ve üniversite emekçilerini iş güvencesinden mahrum bıraktığı gerekçeleriyle eleştirmişti.
Taslak önerisi daha sonra Bakanlar Kurulu'na gönderilecek. (BK/HK)