Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 1 Mayıs 2008'de törene katılmak isteyen işçilere polisin gaz bombaları ve basınçlı suyla saldırısını "aşırı ve orantısız" buldu, Türkiye'yi tazminata mahkum etti.
AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) toplantı ve örgütlenme özgürlüğüyle ilgili 11. maddesinin ihlal edildiğine karar verdi.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) masraflar için toplam 1000 Euro ödenecek. Mahkeme, manevi tazminat talebini ise reddetti.
Kararda, 1 Mayıs 2008 sabah Taksim meydanında miting düzenlemek amacıyla DİSK'in Şişli binasında toplanan işçilere ve milletvekillerine sabah 06:30'da gaz bombasıyla müdahale edildiği belirtildi.
AİHM, gaz bombası ve tazyikli suyun hem binanın dışına hem de içine sıkıldığını, polis şiddetinin 10:30'a kadar artarak sürdüğünü ifade etti.
"Polis, gazdan etkilenerek Şişli Etfal Hastanesi'ne gitmeye çalışanlarla birlikte hastanedekilere, acil bölümüne, hastanenin bahçesine, ambulanslara ve hastalara da biber gazı sıktı."
DİSK; Başbakan, İçişleri Bakanı, İstanbul Valisi, Emniyet Müdürü ve polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, konuyla ilgili kovuşturmaya yer yok kararı verdi.
Yargıtay'a yapılan başvuru da sonuçsuz kalınca, DİSK ve KESK'in avukatları AİHM'e başvurdu. AİHM başvurusunda, Anayasa'nın 34. maddesinin de ihlal edildiği belirtildi:
"Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir."
Başvurucular 400 bin Euro manevi, 200 bin Euro da maddi tazminat talebinde bulundu. Ancak mahkeme, maddi hasarı gösteren bir belgenin kendilerine sunulmadığını belirterek bu talebi kabul etmedi. (AS)
* AİHM kararının İngilizce versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.