Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) adı altında yapılan operasyonun ardından haklarında dava açılan çoğu avukat 50 sanığın yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında tahliye çıkmadı.
Silivri Yerleşkesi'ndeki İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dördüncü duruşmada, 27'si avukat biri gazeteci 28'i tutuklu olan sanıkların avukatları yine anadilde savunma talebinde bulundu.
Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Ekinci, bu talebin önceki duruşmada da yapıldığını, duruşmaların bir bütün olduğunu ve daha önce bu taleple ilgili ret kararı verdiklerini ifade etti.
CNNTürk'ün haberine göre, Ekinci Türkçe bilmeyen birine, Türkçe savunma yapmayı dayatmanın zalimlik olacağını ifade ederek, "Hiçbir hakim Türkçe bilmeyen birini, zorla Türkçe konuşturmaz. Hiçbir hakim bu kadar zalim olamaz. Kimse kimseyi Türkçe bilmiyorsa eğer, Türkçe savunma yapmaya zorlayamaz. Bu zulüm olur" dedi.
Ekinci, avukatların söz alarak savunmalara geçilmesini engellemesi üzerine, "Sanıkların savunma hakkını siz kısıtlıyorsunuz. Savunmaya başlayamıyoruz" dedi.
Davanın 16 Temmuz'da yapılan ilk duruşmasında Mahkeme Başkanı Ekinci, anadilde savunma taleplerinin reddi yönünde karar vermişti. Ekinci, 17 Temmuz'daki ikinci duruşmada da sanık avukatlarının mahkemenin ret kararından dönmesi yönündeki talebini de reddetmişti.
Sanıkların savunmaları anadil ve açlık grevleri üzerinde yoğunlaştı. Avukatlar, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlülerin taleplerinin kendilerinin de talebi olduğunu belirterek, ölümler olmadan çözüm için adım atılmasını istedi.
Avukatlar, ana dilde savunma ile ilgili düzenlemenin bulunduğu yasa tasarısının Meclis'e geleceğini belirterek, mahkemenin bunu da değerlendirmesini ve anadilde savunma taleplerinin kabul edilmesini istedi.
Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci ise, "Düzenleme yapılıyorsa biz kanunu doğru uyguladık demek ki" diyerek, sanıkların Türkçe bildiğini belirtti.
Sabah saatlerinde başlayan duruşma saat 15:30'da sona erdi. Dava 3 Ocak 2013'e bırakıldı. (AS)