Ferhat Encü, aynı suçlamayla altı kez gözaltına alınıp "sehven oldu" denilerek bırakılınca tazminat davası istemiyle mahkemeye başvurdu. Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi, "hakkında soruşturma olduğu" gerekçesiyle talebini reddederek, Encü'nin tekrar gözaltına alınmasının yolunu açtı.
28 Aralık 2011'deki Roboski katliamında kardeşi de dahil 11 akrabasını kaybeden Encü, Uludere Kaymakamı Nafi Yavuz'a yapılan saldırı gerekçesiyle ilk olarak 29 Şubat'ta gözaltına alındı ve mahkemece serbest bırakıldı.
Savcının serbest bırakma kararına itiraz etmesinin ardından 10 Mart'ta öğrenim gördüğü Çukurova Üniversitesi'nde ikinci kez gözaltına alındı ve yine serbest kaldı.
Ancak serbest bırakılma kararı Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'ne (UYAP) girilmedi. Sistemde halen "aranır" durumda görülen Encü, 26 Mayıs'ta da Demokratik Anayasa Hareketi'nin Meclis Çankaya Kapısı'nda yapacağı açıklamaya katılmak için geldiği Ankara'da tekrar gözaltına alındı.
Yanlışlığın anlaşılması üzerine serbest bırakıldı.
Encü, 19 Temmuz'da da pasaport işlemleri için gittiği Şırnak İl Emniyet Müdürlüğü'nde "hakkında arama kararı bulunduğu" gerekçesiyle, yine "yanlışlıkla" gözaltına alındı.
Bunun üzerine, Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuru yapan Encü'nün avukatı Efkan Bolaç, Encü'nün, "bu uygulamalar nedeniyle haksızlığa uğradığını, manevi zarar gördüğünü, demokratik anayasa faaliyetine katılmakta sorun yaşadığını ve polis tarafından taciz edildiğini" ifade edilerek, 26 Mayıs'taki gözaltı için 10 bin, 19 Temmuz'daki için de 10 bin olmak üzere toplam 20 bin TL tazminat talep etti.
Başvuruda, hakkında arama kararı olmamasına rağmen Encü'nün üst üste gözaltına alınmasının sebebinin, "bombalanarak öldürülen yakınları için sürdürdüğü adalet arayışı" olduğuna dikkat çekildi.
Encü, bu başvurudan hemen sonra 16 Ağustos'ta da gözaltına alınıp, yine "sehven oldu" denilerek bırakıldı.
Tazminat davası talebine, 27 Eylül'de yanıt geldi:
"...soruşturmasının halen devam ettiği ve davacı hakkında kesinleşmiş kovuşturmaya yer olmadığına dair kararının olmamasına rağmen tazminat talebinde bulunulmuş olduğu anlaşıldığından dava dilekçesinin reddine..."
Avukat Bolaç, "Bu kararla, bundan sonraki 'sehven' gözaltıların da yolu açılmış oldu" dedi.
Dün karara itiraz eden Bolaç, dilekçesinde, "müvekkilinin hakkında yakalama kararı olmamasına rağmen özgürlüğünün elinden alınmış olduğuna" dikkat çekti.
Ayrıca, benzer bir olayda tazminat davasının açılmasını ve kazanılmış olmasını örnek gösterdi:
"Avukat Murat Çelik 4 nisan 2009'da ailesiyle beraber kaldığı otelden alındı ve arama kaydının düşürülmemesi sebebiyle hakkında yakalama kararı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Çelik konuyla ilgili olarak dava açtı ve devletten toplam 12 bin TL tazminat aldı."
Encü'nün de hakkındaki soruşturma ileri sürülerek sürekli ve haksız şekilde gözaltına alınmasının yasal olmadığı belirtildi. İtiraza cevap bekleniyor.
Beş kişi halen tutuklu
Şırnak'ın Uludere ilçesindeki Roboski (Ortasu) ve Bujeh (Gülyazı) köylerinden, 28'i aynı aileden 34 kişi savaş uçaklarının bombardımanıyla 28 Aralık 2011'de öldürüldü.
2 Ocak'ta Uludere Kaymakamı Yavuz, hayatını kaybeden 34 kişinin ailelerine taziye ziyaretinde bulunduğu sırada saldırıya uğradı. Olayda başından yaralanan Yavuz, Şırnak Asker Hastanesi'nde yapılan tedavisinin ardından 3 Ocak'ta görevine başladı.
7 Ocak'ta ise Yavuz'a saldırdıkları iddiasıyla gözaltına alınan yedi kişiden beşi çıkarıldıkları mahkemede "kasten insan öldürmeye teşebbüs" iddiasıyla tutuklandı. Mehmet Altürk, Faris Kaya, Ferdi Alma, Faruk Encü ve Özcan Encü, Şırnak Cezaevi'ne gönderildi. Haklarında henüz iddianame hazırlanmadı. (AS)