Haberin İngilizcesi için tıklayın
Bugün Dünya Serçe Günü.
Doğa Derneği “Serçesiz olmaz” diyor. İstanbul, İzmir ve Eskişehir’deki etkinliklerde buluşmaya ve bir etkinlik oluşturup Serçe Günü’ne katılmaya çağırıyor.
2010’dan beri kutlanan Serçe Günü’nde bu yıl da betonlaşma ve parkların kaybolması nedeniyle sayıları birçok ülkede azalan serçelere dikkat çekmek amaçlanıyor.
Nüfusları azalıyor
Doğa Derneği’nin verdiği bilgilere göre serçelerin nüfusu tüm dünyada azalıyor.
İngiltere’de son 40 yıl içinde serçelerin yüzde 68’i, yani 20 milyon serçe yok oldu. Hollanda’da serçeler nesli tehlike altında tür olarak kırmızı listeye alındı.
Dernek, son 10 yılda Anadolu’da da serçelerin azaldığını söyleyerek giderek daha fazla betonlaşan ve parklarını kaybeden şehirlerin, insanlar gibi serçelerin de yaşamını zorlaştırdığına dikkat çekiyor.
“En yakın parkta buluşalım”
Serçe Günü için İstanbul’da saat 10.00’da Validebağ Korusu’nda, Eskişehir’de saat 07.00’de Dedekorkut Parkı’nda etkinlikler yapıldı. İzmir’de Enternasyonel Fuarı’nda ise saat 13.00’de buluşuluyor.
Doğa Derneği “Dileyen herkes kendisine en yakın parkta bir etkinlik yaparak tüm dünyada gerçekleşen 20 Mart Dünya Serçe Günü’ne dahil olabilir” diyor.
“Parklarda yapacağmız etkinliklerin içeriğini belirlemekte tümüyle özgürüz. Bölgemizdeki serçeleri gözlemleyebilir, fotoğraflarını çekebilir, hikayelerini anlatan müzik veya tiyatro performansları gerçekleştirebilir veya bambaşka bir etkinlik gerçekleştirebiliriz. Serçeler ve doğa için mahallemizin çocuklarıyla buluşabiliriz.
“Türkiye’nin neresinde olursanız olun, 20 Mart Dünya Serçe Günü’nde betonlaşmaya, doğanın yok oluşuna ve serçelere dikkat çekmek için yapacağınız etkinlikleri Doğa Derneği’nin Facebook hesabından duyuracağız ve fotoğraflarınıza yer vereceğiz. 20 Mart’ta size en yakın parkta buluşalım!”
Serçeler hakkında
* Türkiye'nin Anonim Kuşları (TRAKUS) sitesindeki bilgilere göre serçeler kuşlar (Aves) sınıfının, ötücü kuşlar (Passeriformes) takımının dokumacıkuşugiller (Placeidae) familyasından.
* Serçede her iki cins de siyah çizgili kahverengi bir sırta sahip. Erkekler ve dişiler birbirinden kolayca ayırt edilir. Erkeklerin siyah bir önlüğü, yan tarafları kestane rengi olan gri bir tacı ve beyaz yanakları var. Dişiler ve gençler daha esmer bir görünüme sahip ve erkeklerde bulunan siyah önlükleri yok.
* Serçe koloniler halinde yuva yapan sosyal bir türdür. Çok muntazam görünümlü olmayan yuvalarını binaların çatlak ve deliklerine, ağaç oyuklarına ve yuva kutularına yapabilirler. Zaman zaman diğer kuşların yuvalarını da işgal ederek kullandıkları olur.
* Mayıs ayından sonra 3 ile 5 adet arasında beyazımsı, lekeli yumurta yumurtlarlar. Dişi birey 14 gün boyunca kuluçkaya yatar. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonraysa her iki ebeveyn de 15 gün boyunca yavruları besler. Her üreme mevsiminde üç ya da daha fazla kez kuluçkaya yatabilirler. Sosyal yapısı özellikle büyük gruplar halinde toplandıkları kış aylarında açığa çıkar. Serçe bu dönemde yemlenme, tüneme, banyo gibi pek çok aktiviteyi gruplar halinde gerçekleştirir.
* Serçe temel olarak tohumlarla beslenir. Ancak üreme mevsiminde erişkinler bazı hayvansal gıdalar (böcekler gibi) da alır ve gelişimlerinin ilk dönemlerindeyken yavrularını böceklerle beslerler. Bahçelerdeki “kuş masalarının” ve “yemliklerinin” düzenli ziyaretçileridir.
Anadolu’nun serçeleri
Doğa Derneği, Türkiye’de sekiz farklı tür serçe yaşadığını belirtiyor: Ev serçesi, ağaç serçesi, söğüt serçesi, kaya serçesi, kar serçesi, sarı boğazlı serçe, boz serçe ve küçük serçe…
Anadolu’daki serçe türleri isimlerinden de anlaşılabileceği gibi farklı yaşam alanı tercih eden ama birbirine çok benzer dış görünüş ve beslenme özelliklerine sahip canlı türleri.
Anadolu serçeleri ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. (BK)