Haberin İngilizcesi için tıklayın
CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nın 2015’te Uludere'de TSK personeli tarafından öldürülen katırlarla ilgili Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesine, 8 ay sonra Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’den cevap geldi:
“Soru önergesinde cevaplanması talep edilen hususlara ilişkin bilgi ve belge bulunmamaktadır.”
Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) koordinatörü Burak Özgüner, önergedeki soruların yanıtsız bırakıldığı bu resmi cevaba tepki gösterdi:
“Ortada hiçbir şeyden habersiz, masum katırların katledilmesi mevzusu var ve iki seneden beri hiçbir sonuç alınamadı. Bu katliamlara, cezasızlığa tepki olarak, vicdanî reddimizi açıkladık.
TIKLAYIN - Üç Hayvan Hakları Aktivistinden Vicdani Ret
“Asıl cezalandırılması gereken askerler hakkında ise soruşturma yürütülüp yürütülmediği dahi bilinmiyor. Devlet, bunun cevabını vatandaşa vermekle yükümlü. Milletvekilinin soru önergesine bakanın verdiği cevap, vatandaşa, vekile hakaret niteliğinde. Aslında bir cevap olmayan bu yazı için mi kamuoyu ve milletvekilleri sekiz ay bekletildi?
"Çok ciddi bir katliam karşısında suç duyurusundan hiçbir sonuç alınamıyor. Soruşturma açılıp açılmadığını ne savcılıktan ne bakanlıktan ne meclisten öğrenebiliyoruz. Bu cevap ve cezasızlık ile, Türkiye'nin bir hukuk devleti olmadığı bir kez daha kanıtlanmıştır.”
Kamu görevlileri hakkında soruşturma izni çıkmamıştı
28 Aralık 2011’de Şırnak Uludere'de Roboski köyünde 34 insanla birlikte, 59 katır da katledilmişti. 23 Mart 2015’te de askerler katırlara ateş etmiş, sekiz katır ölmüş ve 20 katır yaralanmıştı.
TIKLAYIN - Sarıyıldız: Roboski'de Yaralı 20 Katır Can Çekişiyor
Hakları İzleme Komitesi (HAKİM),katırların öldürülmesi için emri veren ve katırları öldüren askerlerin tespit edilerek cezalandırılması için suç duyurusunda bulunulmuştu. Uludere Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmada "görevsizlik" kararı vererek dosyayı askeri savcılığa göndermişti.
Şırnak Valiliği de Mart 2017’de katırlarla ilgili yürütülen soruşturmada kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmemesine karar vermiş, hayvan hakları savunucuları bu karara itiraz etmişti.
Tanrukulu Meclis’e taşıdı
Katırları öldüren askerler hakkında herhangi bir soruşturma yürütülüp yürütülmediği konusunda herhangi bir bilgiye ulaşılamaması nedeniyle, CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yazılı soru önergesi ile konuyu TBMM gündemine taşımıştı.
Tanrıkulu, Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle verdiği önergede, şikayetçi olunan askerlerin tespit edilip edilmediğini, askerler ve Şırnak Valisi hakkında bir soruşturma dosyası olup olmadığını sormuştu.
Önceki soru önergesine "Esenlikler dileriz" cevabı verilmişti
CHP 24. Dönem İstanbul Milletvekili Melda Onur da 2015’te hem hayvan hakları savunucularıyla Roboski’ye gitmiş hem de öldürülen katırlarla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına, Orman ve Su İşleri Bakanlığına, Gümrük ve Ticaret Bakanlığına, Milli Savunma Bakanlığına ve İçişleri Bakanlığı’na ayrı ayrı soru önergeleri vermişti.
TIKLAYIN - Melda Onur Beş Bakanlığa Katırları Sordu
Onur’a İçişleri Bakanlığı’ndan verilen cevapta şu ifadelere yer verilmişti:
“Jandarma Komutanlığı sorumluluk bölgesinde, 1 Ocak 2014 – 15 Mayıs 2015 tarihleri arasında müdahale edilen kaçakçılık olaylarında 390 adet yük hayvanı (at, katır, eşek) ele geçirilmiş ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı birimlerine teslim edilmiştir. Esenlikler dileriz.” (ÇT)