Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği (HAGİD) İstanbul Kısırkaya’daki binlerce hayvan kapasiteli Kısırkaya barınağında mevzuata aykırı olarak kurulan prefabrik ve demontabl yapıların kaldırılması için İstanbul 3. Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Komisyonu'na başvurdu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Kısırkaya barınak projesinin iptal edilmesi için gelen talebi reddetmesi, idare mahkemesince hukuka aykırı bulunmuş ve barınak inşaatının mevzuat hükümlerine açıkça aykırı olduğunu ifade edilmişti.
HAGİD, bu mahkeme kararına dayanarak Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul 3. Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Komisyonu'na bugün başvuruda bulunarak barınaktaki yapıların İBB tarafından kaldırılması ve mahkeme kararında belirtilen mevzuata aykırı durumların bertaraf edilmesini istedi.
HAGİD ayrıca mahkeme kararını uygulamayan İBB’den de manevi tazminat istedi. İBB’ye yapılan başvuruda “Söz konusu yasadışı idarî eyleminiz ve idarî yargı kararını uygulamamanızdan mütevellit, derneğimizin uğratıldığı manevî zarar olan 20 bin TL'lik bedelin, tarafımıza ödenerek zararımızın karşılanmasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.
HAGİD, bu tazminatı elde etmesi durumunda, 20 bin lirayı sokak hayvanlarının durumlarının iyileştirilmesi için kullanacak.
TIKLAYIN - 9 SORUDA KISIRKAYA BARINAĞI
Hayvan hakları savunucuları, Kısırkaya barınağında koşulların hayvanlara uygun olmamasının yanısıra, ciddi hayvan hakları ihlalleri yaşandığını belirtiyor. İki hafta önce, barınağa gönüllü olarak giden kadınlar, orada tutulan Pitbull cinsi köpekleri görmek istediklerinde barınağın başhekimi tarafından zorla dışarı çıkarıldı.
Ayrıca barınakta fotoğraf çekilmesine izin verilmemesi, kısırlaştırılmak üzere toplanıp Kısırkaya’ya götürülen köpeklerin doğum yaptığına tanık olunması, hak savunucularını ve hayvanseverleri endişelendiriyor.
Ne olmuştu?
Hayvan hakları savunucuları, sokak hayvanlarının doğal yaşam ortamları olan sokaklardan alınıp şehirden uzak bir tesiste tecrit edilmesine karşı çıkarken, Kısırkaya’daki tesise ulaşımın olmadığını, denetimden ve hayvanların ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu söyleyerek projeye karşı çıkmıştı.
Barınak inşaatına karşı hem Kısırkaya’da hem de İBB önünde eylemler yapılmış, CHP ve HDP konuyla ilgili soru önergeleri vermişti.
TIKLAYIN - SOKAKLAR HAYVANSIZ KALMASIN DİYE CUMARTESİ KISIRKAYA'YA
İBB’ye karşı açılan dava kazanıldı
Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği (HAGİD), Kısırkaya’daki barınak projesinin mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle iptali için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) başvurdu, İBB bu talebi reddetti.
Dernek, bunun üzerine 22 Temmuz 2014’te İBB’ye dava açtı. Temmuz 2015’te sonuçlanan davada, İstanbul 6. İdare Mahkemesi iptal talebinin reddedilmesini hukuka aykırı buldu, barınak inşaatının mevzuat hükümlerine açıkça aykırı olduğunu ifade etti.
Mahkeme kararında, Kısırkaya barınağının üzerine kurulduğu tesisin “kısmen mera, kısmen de korunacak kumsal ve sahil kumullu alanda yer aldığını” ve söz konusu barınak inşaatı için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin ve görüş alınmadığı vurguladı.
TIKLAYIN - MAHKEME KISIRKAYA BARINAĞINI MEVZUATA AYKIRI BULDU
İBB mahkeme kararını tanımadı
Ancak mahkeme kararının ardından İBB uygulamalarında hiçbir değişiklik olmadı, belediyelerin hayvan toplama faaliyetleri ve hayvanların Kısırkaya’da kötü koşullarda tutulması uygulaması devam etti.
Mahkeme kararına rağmen ilçe belediyeleriyle protokol imzalandı
Ayrıca İBB Meclisi tarafından hazırlanan “Kısırkaya Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Alanının Kullunumuna İlişkin Ortak Kullanım Protokolü”, Bakırköy Belediyesi, Gaziosmanpaşa Belediyesi ve Eyüp Belediyesi tarafından imzalandı.
İBB çalışanları hakkında suç duyurusunda bulunuldu
HAGİD, mahkeme kararına rağmen Kısırkaya barınağı projesine son vermeyen İBB yetkilileri hakkında da görevlerini kötüye kullandıkları ve imar kirliliğine neden oldukları gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu, ancak İstanbul Valiliği soruşturma izni vermedi.
HAGİD’in sonraki başvurularının ardından İstanbul Bölge İdare Mahkemesi I. Kurulu, İBB yetkilileri hakkında soruşturma izni verilmesine karar verdi. HAGİD, şimdi İBB yetkilileri hakkında iddianamenin hazırlanarak dava açılmasını bekliyor, sürecin takipçisi olacaklarını belirtiyor.
TIKLAYIN - KISIRKAYA İPTAL KARARINI UYGULAMAYAN İBB YETKİLİLERİ YARGILANABİLECEK
Mevzuata aykırılıklar neler?
Sığınak, Karadeniz’i tam olarak karşısına alan dik bir yamaç üzerine, çok yönlü ve sert esen rüzgarlara açık, su yoğunluğu fazla olan toprak yapısına sahip ve ulaşım kolaylığı olmayan bir arazi üzerine kurulu.
Hayvan hakları savunucuları, gerek konuya ilişkin mevzuatlara gerek Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yayınlanan Hayvanların Korunmasın Dair Uygulama Yönetmeliğin bakımevlerinin arazi seçimine dair 22. maddesine aykırı olduğunu belirtiyor.
Projenin inşa edildiği alan 2. Derece SİT alanı olduğu gibi, meradan devşirilmiş bir arazi. İBB 2012’de İstanbul Valiliği’ne meranın tahsis alanının değiştirilip üzerine barınak kurulması için başvuru yapmış ve 2013’te meranın tahsis alanı istenilen şekilde değiştirilmişti. Ancak hayvan hakları savunucularının açıklamasına göre söz konusu arazi, imar planlarında hala 2. derece SİT ve mera alanı olarak görülüyor.
Son olarak hayvan hakları savunucuları, tesisin inşasının önünün Mera Kanunu’nda gidilen değişikliklerle mümkün olduğunu söylerken, 10 Eylül 2014’te 4342 sayılı Mera Kanunu’na yapılan eklemeyle meraların kentsel dönüşüm projeleri kapsamında kullanılabilmesinin önünün açıldığını belirtiyor. (ÇT)
* Fotoğraf: Cihan Demiral, 31 Ocak 2015 Kısırkaya barınağı önündeki eylemden.