Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) mecliste Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve mecliste grubu bulunan dört siyasi partinin temsilcileriyle bir araya geldi.
HAYTAP yetkilileri hayvan haklarıyla ilgili değişmesi öngörülen mevzuatla ilgili ara taslak metnini siyasilerle paylaştı.
HAYTAP Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat, sundukları ara taslağın dört siyasi parti tarafından da kabul görmesinin sevindirici olduğunu söylerken Barış ve Demokrasi Partisi Şırnak milletvekili Hasip Kaplan ise taslağa destek veren siyasilere seslenerek, "Sözünden döneni kedi patilesin" dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise "Kedi, köpek öldürmek cezasız kalmamalı" dedi.
Hayvan mal değil candır
HAYTAP Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat, bianet'e yaptığı açıklamada meclise sunulacak yasa teklifinin en önemli maddesinin hayvanlara karşı eziyet ve sahipsiz hayvanları öldürmenin Kabahatler Kanunu kapsamından çıkarılarak ceza yasası kapsamına alınması olduğunu söyledi.
Mevcut yasalara göre, sahipli hayvana eziyet edenler veya öldürenler "mala zarar" vermek suçlamasıyla yargılanıyor. Ancak sahipsiz bir hayvanı öldüren, yaralayan kişiler hakkında Kabahatler Kanunu kapsamında işlem yapılıyor ve bu kişilere sadece para cezası veriliyor.
Avukat Şenpolat, sunulacak yasa teklifinde hayvanlara kötü muamelede bulunanların veya öldürenlerin iki yıldan başlayan hapis cezalarıyla yargılanmasının öngörüldüğünü söyledi.
Taslak ne getiriyor?
Şenpolat, dört siyasi partinin de sıcak baktığı taslak metinde yer alan bazı düzenlemeleri şöyle özetledi:
* Kamu görevini yapan kişilerin görevleri esnasında hayvanlara karşı suç işlemesi durumunda ceza artışı olacak.
* Hayvanat bahçelerini kötü işleten ve hayvanların olumsuz koşullarda yaşamasına neden olan kişilere görevi ihmalden dolayı soruşturma açılacak.
* Yurt dışından gelen kaçak hayvanlarla ilgili önleyici yeni düzenlemeler gündemde. Buna göre Türkiye'de hayvan popülasyonunun kontrol altına alınması için on yıl süreyle yurtdışından Türkiye'ye hayvan getirilmesinin yasaklanmasını talep ediyoruz.
* Sonraki aşamada petshop'larda hayvan satışının tamamen yasaklanması gündemde.
* Şu an Kadıköy Belediyesi gibi bazı yerlerde uygulanan evcil hayvanların mikro çiplenmesi yaygınlaştırılarak tüm hayvanlara mikro çip takılması gerekiyor. Böylece sokağa terk edilen hayvanların sahipleri tespit edilerek ceza-i işlem yapılabilecek.
* Hayvan sahibi olmak isteyen kişiler belli bir eğitimden geçip sertifika aldıktan sonra hayvan bakabilecek.
* Şu an sahipli hayvanlara karşı işlenen suçlarda şikayet olması durumunda savcılar soruşturma açabiliyor. Yasa taslağına göre, savcılar şikayet olmaksızın soruşturma başlatabilecek. Böylece şikayete bağlı suç olmaktan da çıkarak kamuyu ilgilendiren suç kapsamına alınacak.
* Medyada hayvan haklarıyla ilgili kısa filmler ve görseller arttırılacak. Bunları yayınlamayan kanallara ağır para cezaları verilecek.
Adalet Bakanı ile görüştükten sonra komisyona gelecek
Şenpolat, şu an için tüm siyasi partilerin hayvan haklarıyla ilgili yeni yasa taslağı üzerinde mutabık olduğunu söyledi.
Geçen hafta Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Melda Onur ve Umut Oran'ın meclise bir yasa teklifi sunduğunu hatırlatan Şenpolat, mevcut taslağın da hemen hemen CHP'nin taslağı ile aynı olduğunu, AKP, BDP ve MHP'nin de bu taslağa büyük ölçüde destek verdiğini söyledi.
Henüz ara taslak aşamasında olduklarını söyleyen Şenpolat, konuyla ilgili olarak Adalet Bakanı Sadullah Ergin'le görüştükten sonra yasa taslağının tüm hatlarıyla kesinleşeceğini ve ardından komisyona sunulduktan sonra genel kurulda oylanacağını belirtti. (EKN)