Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) düzenlediği 'Göç, mültecilik ve ayrımcılık sempozyumu' ikinci gününde Şişli’de bulunan Kenter Tiyatro salonunda devam etti.
Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre; sempozyumun ikinci gününde “Göç, emek sömürüsü ve mücadelesi” başlıklı sunumda Evrensel gazetesi yazarı Ercüment Akdeniz Suriyeli işçiler ve çocuk işçilerin durumuna dikkat çekti.
İstanbul İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde 3 binin üzerinde Suriyeli işçinin kayıt dışı çalıştırıldığını belirten Akdeniz, burada bulunan atölyelerde çalışan Suriyeli işçilerin çoğunun çocuk olduğunu söyledi.
"Avrupa'da çocuk işçiliğe rastlanmıyor"
Bu çocukların Avrupa menşeli ürünlerin yapımında çalıştıklarını belirten Akdeniz, “Avrupa’da çocuk işçiliğe rastlanmıyor. Ancak dünyanın birçok yerinde fason üretimlerde çocuk işçiler çalıştırılıyor. Türkiye’de çalışan çocuk işçilerin çoğu anne, baba ya da ailesinden birilerini mutlaka kaybetti ve ailesinin sorumluluğunu da kendisi üstlenmiş durumda. Hayat şartları daha çocukluğunu yaşamadan yetişkin gibi görünmek zorunda bırakıyor” dedi.
"Göç çocuk işçiliğinde yaş ortalamasını değiştirdi"
DİSK’in verilerine göre Türkiye’de 2 milyon çocuk işçi olduğunu belirten Akdeniz şöyle devam etti: “Suriye savaşı ile birlikte gelen göçlerle bu sayının iki buçuk milyonu buldu. Göçün çocuk işçiliğinde yaş ortalamasını da değiştirdi. Çocuk işçiliğinde yaş ortalaması 6’ya düştü ve çalışma saatleri de yükseldi.
“Savaştan kaynaklı travma yaşayan Suriyeliler bir sonraki travmayı da Türkiye’de yaşıyor. Hem iş yaşamında hem de sosyal yaşam içinde Suriyeliler istenmiyor. Suriyelilere karşı muazzam bir ön yargının örgütleniyor. Suriyeliler her kesin ortak ötekileştirdiği bir kesim oldu. Ancak yapılan araştırmalarda Suriyelilerin yüzde 52’si Türkiye’de kalmak istemiyor” (RT)