Mülteci Hakları Koordinasyonu Türkiye’nin açık kapı politikasının kesintili uyguladığını, Suriye ile resmi geçiş noktalarının büyük çoğunluğunun kapalı olduğunu vurguladı ve Suriye’den gelen mültecilere kapıların açılmasını istedi. Aksi durumun Suriyelileri kaçakçılar vasıtasıyla Türkiye’ye geçmeye mecbur bıraktığını belirtti.
“Türkiye sadece ciddi yaralı insanların veya acil sağlık ihtiyacı olan kişilerin geçişine izin vermektedir. Kitlesel geçişlere ise, genellikle çatışmalar sınıra çok yaklaştığı durumlarda izin vermekte, aksi durumda sayıları binleri bulan kalabalıkların sınırın diğer tarafında bekletilmesini tercih etmektedir.
“Bu uygulama, Türkiye’ye geçmek isteyen Suriyelileri, kaçakçılar vasıtasıyla zorlu ve tehlikeli düzensiz geçişleri kullanmaya adeta mecbur bırakmaktadır.
“Kaçakçılar aracılığıyla sınırı düzensiz yollarla geçmeye çalışan, aralarında çocukların da bulunduğu sivillere yönelik güvenlik güçlerinin ateş açtıkları, ölüm ve yaralanmalarla sonuçlanan vakaların olduğu rapor edilmektedir.”
TIKLAYIN - BM'DEN TÜRKİYE'YE "SURİYELİ MÜLTECİLERE KAPILARI AÇIN" ÇAĞRISI
Öncüpınar'ı açın
Halep çevresindeki bombardımandan kaçan Suriyelilerin de Türkiye’ye girmelerine izin verilmediğini hatırlatan MHK Öncüpınar Sınır Kapısı’nın açılmasını istedi.
“Türkiye, Suriye'deki çatışmadan kaçan özellikle evlerinde, hastanelerde ve okullarda günlük hava saldırılarının hedefi olan yaralı ve hasta sivillere Öncüpınar Sınır Kapısı’nı açmalıdır.”
İnsan haklarının gereği
MHK aynı zamanda uluslararası topluma da seslendi.
“Uluslararası toplum da bunun sadece komşu ülkelere bırakılacak bir sorumluluk olamayacağını anlamalı, sığınma arayanları sınırlardan geçirmemeye yönelik politikaları terk ederek güvenli ve yasal geçiş imkanları sunmalıdır. Bu, uluslararası insan hakları hukukunun en temel gereklerinden biridir.”
TIKLAYIN - MÜLTECİLERİN "MİSAFİRLİĞİ" BİTTİ
MHK
Mülteci Hakları Koordinasyonu’nun bileşenleri şöyle:Helsinki Yurttaşlar Derneği (HYD), İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD), Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği (Kaos-GL), Mültecilerle Dayanışma Derneği (Mülteci-Der), Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi (UAÖ)
Mülteci Hakları Koordinasyonu, yaşadıkları ülkelerden zulüm ve savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan mülteci durumunda kişilere Türkiye’nin uluslararası hukuktan gelen yükümlülüklerine uygun bir şekilde koruma sağlanması için çalışmalar yürüten insan hakları örgütleri tarafından 15 Mart 2010 tarihinde kuruldu.
Koordinasyon, altı örgütün mülteci hakları alanında kendi bünyelerinde yürüttüğü çalışmalara ek olarak, kamuoyu ve karar vericiler nezdinde farkındalık oluşturmak, göç ve iltica alanındaki politika oluşturma süreçlerine insan hakları perspektifiyle müdahil olmak amaçlarına yönelik “birlikte hareket etme” iradelerini temsil etmektedir. (YY)