Barış İçin Eğitimciler bugün Cezayir Toplantı Salonu’nda düzenledikleri basın toplantısında Türkiye’de bulunan Şengal ve Kobanêli çocuklar kampanya başlattıklarını duyurdu.
“bi kalem bi defter, bi cümle, bi sms, bi imza...” kampanyası kapsamında çocukların ihtiyaçlarının yanı sıra gönüllü öğretmenlerin de ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyor. Önümüzdeki günlerde düzenlenecek etkinliklerde yardımlar toplanacak.
Barış İçin Eğitimciler’den Melike Koçak, Fatma Gök, Cihat İlbaş ve Aladdin Dinçer’in konuşmacı olduğu toplantıya Füsun Üstel, Ayşe Erzan, Melek Ulagay 'ın da aralarında olduğu pek çok kişi katıldı.
Şengal ve Kobanêli çocukların eğitimlerinden, gönüllü öğretmenlere dek sorunlara dikkat çekildiği toplantıda çocukların anadillerinde eğitim görmesinin gerekliliğinin vurgulandı. Anadili Kürtçe olan atanamayan öğretmenlerin bu bölgede görevlendirilmesi önerisi yapıldı.
Uluslararası destek
Toplantıda Barış İçin Eğitimciler'in 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nü Kobanêli ve Şengalli çocuklara adamak ve çocuklara “Umut Eli Olmak” çağrısının yer aldığı metne de yer verildi.
“Onbinlerce Çocuk! Suruç’ta Batman’da Diyarbakır’da Silopi’de Şırnak’ta (...) Rakamlar Giderek Artıyor. Ama çocuklar, rakam değil ki!” denilen metne şu isimler imza verdi:
Noam Chomsky, Michael Apple, Essa Moosa, Judith Butler, Ignacio Chapela, Antonio Darder, Rakel Dink, Vedat Türkali, Gültan Kışanak, Fatma Gök, Alaaddin Dinçer, Neşe Özgen, Füsun Üstel, Serra Müderrisoğlu, Onur Hamzaoğlu, Cem Terzi, Gencay Gürsoy, Can Candan, Ayşe Erzan, Işıl Ünal, Rıza Türmen, Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, Melda Onur, Shahrzad Mojab, Amir Hassanpour, Nurcan Baysal, Crain Soudien, Komet, Hasan Cemal, Kenan Çayır, Lami Özgen, Kamuran Karaca, Şerif Derince.
"Eğitimlerin sürdürülebilir olması için destek lazım"
Toplantıda Batman ve Diyarbakır’da çocuklarla çalışanlar gönderdikleri video, ses kaydı ve mesajlarla bölgedeki durumu anlattı. Cihat İlbaş ise Kobanê Eğitim Bakanı ile yaptığı görüşmeyi aktardı.
Batman’da gönüllü olarak çalışan Mehmet Uçar üç aydır Şengalli çocuklara yardım sağlamaya çalıştıklarını anlattı.
“Batman’da 13 ayrı merkezde binden fazla Şengalli Ezidi çocuk var. Rehabilite edilme ihtiyaçları var. Üç ay önce başladığımız çalışmalarda düzenli eğitim gören 400 çocuğa ulaşabildik. Eğitim planı hazırlanmış, öğretmenleri hazırda bekleyen bir merkezimiz ve farklı iki merkezde dersliklerimiz mevcut. Herkesin desteğine ihtiyacımız var.”
Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi adına Diyarbakır’da Ezidilerin kaldığı çadır kentlerde çalışmalar yürüten Mehmet Şerif Derince Diyarbakır’daki dört bin Ezidi’nin 1250’sinin okul yaşında çocuk olduğunu söyledi.
“Üç haftadır başladığımız eğitim faaliyetimiz var. 120 çocuğu kapsayan pilot bir okul tasarladık. Beş sınıfta çocuklar İngilizce, matematik, Kürtçe,Türkçe, Arapça, Çevre ve Sinema Müzik dersleri alıyor. Kamptaki Ezidi öğretmenler ve farklı sivil toplum kuruluşlarından gönüllü öğretmenler çalışıyor. Akşamları da burada yetişkinlere yönelik çalışmalar yürütülüyor.”
Batman, Şırnak ve Suruç’ta da benzer çalışmalar olduğunu anlatan Derince, gelinen noktada bu çalışmaların sürdürülebilir olması için desteğe ihtiyaç olduğunu anlattı.
Cihat İlbaş Kobanê Eğitim Bakanı ile yaptığı görüşmeyi aktardı. Eğitimlerin Kobanê’ye geri dönüldüğünde de oradaki eğitimleri aksatmayacak şekilde olması gerektiği, Kobanê’den gelen öğretmenlerin pedagojik yardım talebi, çadır kentlerdeki okulların fiziki şartlarının yetersizliği öne çıkan noktalar oldu.
Barış İçin Eğitimciler anlatıyor
Melike Koçak Suruç, Diyarbakır ve Batman’da eğitim çalışmalarının iki ay kadar önce başladığını ancak çadırlarda devam eden bu eğitimde, ders materyallerinden, gönüllü öğretmenlerin ihtiyaçlarına ciddi eksikler olduğunu söyledi.
“ Gönüllü öğretmenler öğrencilere anadillerinde eğitim veriyor, kendi topraklarındaki eğitimi devam ettirmeye çalışıyorlar. Bizim yapabileceğimiz bölgedeki çalışmaları desteklemek. İhtiyaçlarını temin kanallarını harekete geçirebilmek, Türkiye’nin batısının vicdanını bölgedeki çocuk ve kadınlara çevirebilmek. Bu aynı zamanda barış sürecine de önemli bir katkıdır.”
Fatma Gök zorunlu göçle karşılaşılan çok yönlü bir sorun olduğunu ve bunun için devasa bir çaba harcanması gerektiğini söyledi. Anadili Kürtçe olan atanamayan öğretmenlerin bir kısmının bu bölgede istihdam edilebileceği önerisinde bulundu.
Alladdin Dinçel, resmi kayıtlara göre zorunlu göçle gelen 350 bin çocuk olduğunu ve 140 bin kadarına eğitim verildiğini, 200 bin çocuğun bu haktan yoksun olduğunu söyledi. Çocuklara anadilinde eğitimin verilmesinin altını çizdi.
* Kampanyaya maddi ve ayni destek olmak için Barış İçin Eğitimciler ile Twitter hesabından iletişime geçebilirsiniz.