Fotoğraf: Gençlik ve Spor Bakanlığı internet sayfasından alınmıştır.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın verilerine göre, devlet yurduna başvuranların 45 bin 300'ü açıkta kaldı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu'na sunduğu yazılı soru önergesine gelen yanıtla öğrencilerin barınma sorununu Meclis gündemine taşıdı.
CHP Milletvekili Gürer şu soruları yöneltti:
"Ülkemizde vakıf ve dernek yurtlarının teşviki için ödemelerinin yarısının devlet kurumlarınca yapıldığı, KYK yurtlarından ziyade öğrencilerin bazı vakıf ve dernek yurtlarına teşvik edildiği iddiaları araştırılmakta mıdır? Ülkemizde ortaöğretim, lise, ön lisans, lisans eğitimi alan öğrenciler için yurt hizmeti veren dernek ve vakıfların sayısı kaçtır? Kapasiteleri ne kadardır? 2018 yılında yurt için müracaat edip bu hakkı kazanamayan kaç kişi vardır?"
Yurt yatak kapasitesi 875 bin 203'e ulaşacak
Bakanlıktan gelen yanıtta ise "Bakanlığımıza yurt başvurusunda bulunan yükseköğrenim öğrencilerinin tamamım barındırmak ve yurt ihtiyaçlarını hızla gidermek amacıyla değişen ve yenilenen şartlar göz önünde bulundurularak yurt yatırımları yapılmakta, bunun yanında ön protokolle kiralama yoluyla da yatırımlara devam edilmektedir." denildi.
Yatırım ve kiralama programı dâhilinde 2022 yılsonuna kadar yurt yatak kapasitesinin 875 bin 203'e ulaşacağı aktarıldı.
2018-2019 eğitim öğretim döneminde Bakanlığa yurt başvurusunda bulunan 427 bin 152 öğrencinin 381 bin 843'ünün yurtlara yerleştirildiği belirtildi. Buna göre 45 bin 309 öğrenci yurtlara yerleşemedi.
Öte yandan yanıtta, ortaöğretim ve yükseköğrenim öğrencilerine yönelik barınma hizmeti veren özel yurtlara açılış izni verilmesi, bunlara yönelik düzenlemeler yapılması, kapatılmaları, denetlenmeleri gibi hususlarda görev ve yetkilerin Milli Eğitim Bakanlığına ait olduğu hatırlatıldı.
Gürer: Öğrenciler, vakıf ve özel yurtlara mecbur bırakılıyor
17 yıldır AKP iktidarlarının öğrencilerin yurt sorununa çözüm üretemediğini belirten Niğde Milletvekili Gürer şunları söyledi:
"Geçen yıl yaklaşık 50 bin öğrencinin başvurusu sonuçsuz kalmış. Ekonomik sorunların arttığı süreçte öğrencilerin, eğitim aldıkları üniversitelerin olduğu yerde devlet eli ile yapılan yurtlardan yararlanması sağlanmalıdır.
"Öğrencilerin barınmasına yönelik iktidarın kamu olanaklarını daha doğru yönetip bu sorunu ortadan kaldırması şarttır. Yıllardır yurt sorunu çözülecek denmesine rağmen öğrenciler, vakıf ve özel yurtlara mecbur bırakılmakta ya da büyük şehirlerde yüksek ücretlerle konut kiralamak zorunda kalmaktadır. Tüm üniversite öğrencilerinin talebi halinde kamu yurtlarında kalmasını sağlayacak çalışmalar artık tamamlanmalıdır." (AÖ)