Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nin (CŞMD), “Ne Var Ne Yok?! Eğitici Eğitimi Projesi” kapsamında lise gençlerinin flört şiddeti konusundaki çözüm önerileri araştırmasını yayınladı.
Çevrimiçi bir ankete gönüllü olarak katılarak araştırmaya katkı sunan 94 genç flört şiddetine karşı önerilerini paylaştı.
Gençlik alanında flört şiddetine yönelik olarak 2017 yılı Ekim ayında başlatılan proje Temmuz 2018’de sona erdiğinde 20 danışman, 5 bin 518 gence ulaşmıştı.
Gençlerin yüzde 56'sı flört şiddetini deneyimlemiş
Araştırmaya 41’i erkek, 52’si kadın ve biri “diğer” seçeneğini işaretlemiş toplam 94 gönüllü genç katıldı.
Ankete katılan gençlerin yüzde 20’si 9. sınıfa, yüzde 52’si 10. sınıfa, yüzde 3’ü 11. sınıfa ve yüzde 25’i 12. sınıfa gidiyor.
Gençlerin, yüzde 38,7’sinin şimdiye kadar duygusal bir ilişkisi hiç olmamış. Yüzde 40,3’ünün daha önce duygusal bir ilişkisi olmuş ancak süregelen bir ilişkileri yok. Yüzde 22.4’ünün ise süregelen bir ilişkisi var.
Verilen flört şiddeti tanımına göre flört şiddetini deneyimleyip deneyimlemedikleri sorulan gençlerin yüzde 56'sı deneyimlediklerini ifade etti.
* Flört şiddeti; duygusal, romantik ve/ya cinsel bir beraberlik başlamadan önce, beraberlik içerisinde ya da beraberlik bittikten sonra partnerlerden birinin diğeri –ya da birbiri- üzerinde güç ve kontrol kazanmaya çalıştığı, zarar verici davranış biçimlerini ifade eder. Flört şiddeti; duygusal/sözel, fiziksel, cinsel, psikolojik, sanal ve ısrarlı takip (stalking) gibi biçimlerde gerçekleşebilir.
Gençler, aynı tanıma göre flört şiddetine tanıklık edip etmedikleri sorulduğunda ise; 67’si (yüzde 71,2) tanıklık ettikleri yanıtını verdi.
Gençlerin, yüzde 89,6’sı flört şiddetinin önlenebileceğini düşünüyor.
Gençlerden öneriler
Ankete katılan gençlerin flört şiddetinin önlenmesine yönelik sundukları önerilerden bazıları şöyle:
* Engellediğiniz bir kişiyi veya istemediğiniz bir kişiyi sanal ve gerçek hayattan çıkarmak, yakınlaşmamak ve hatta göz teması bile kurmamak güzel sağlam bir adım olabilir. * Öncelikle zaten karşımızdaki insanla düşüncelerimiz uyuşmuyorsa en baştan bir beraberlik içine girmemek. * Toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum çünkü yapılan şiddettin farkında olmayan bireyler buna müsaade ederler. * İlişkinin bitmesi. * Duygusal arkadaşlıklar bitirilmekten korkulmamalı, nokta koymayı bilmeliyiz. * İlişkiyi sağlam kurmak. * Genç kadınları ve kız çocuklarını güçlendirmek. * Doğruyu söylemek gerekirse bir önerim yok ben de yapıyorum. * Daha çok önlem almak. * Polise söylemek. * Birçok insan flört şiddetini tam olarak bilmiyor ve tanımlayamıyor. Bu tarz etkinlikler yapılarak bilinç attırılabilir. * Cezaların arttırılması. * Kanunlar ya da yasalar daha sıkı olabilir. * Hayır demek. * Farkındalık yaratmak ve bunu yaşayanlara destek olmak. * Kişilere yalnız ve güçsüz olmadıklarını hissettirmeliyiz. * Farkındalık sahibi olmak ve istemediği şeyleri başkası kırılmasın diye yapmamak. * Kişi hayır demenin hakkı olduğunu bilmeli. * Kararlı durmak. * Birbirimize saygılı olmak. |
* Araştırmanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
* Flört Şiddeti Konusunda Lise Gençlerinin Çözüm Önerileri Araştırma Raporu, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Sabancı Vakfı hibe programı desteği. Koordinasyon; Nurgül Öztürk. Danışma; Efsun Sertoğlu. Uygulama Ayşin Zeynep Ertaş, Çetin Kılıç, Deniz Durak, Dernaz Ataç, Ebru Çalı Özdemir, Elmira İskenderova Baş, Işıl Ünal, İlyas Erdil, Mehtap Aslim, Merve Borazan, Müge Özgür, Nazlı İrem Azak, Nuray Özbosnalıoğlu, Pınar Gülbey, Pınar Yavuz, Sanem Doğan, Sibel Kaytaz, Suzan Arzu Babür, Zeynep Cansu Elifoğlu Araştırma - Raporlama; Ezgi Toplu Demirtaş. Tasarım: Büşra Erinkurt. Eylül 2018.
(BK)