İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri Maden Fakültesi işgalini üçüncü gününde sonlandırdı. Öğrenciler Soma madenindeki iş cinayeti üzerine Cuma akşamı saat 18.00’de işgal ettikleri binayı bugün saat 13.00’te boşalttı.
İşgal sonucu öğrencilerin Soma Holding patronu Alp Gürkan ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Madencilik Meclisi Başkanı İsmet Kasapoğlu'nun akademik danışma kurulundan çıkarılmasının da aralarında olduğu talepleri sözlü olarak kabul edildi. İTÜ Rektörlüğü sitesinden üzerine düşen sorumluluğu yerine getireceğine dair açıklama yayınladı.
Bina önündeki Kürtçe ve Türkçe olarak yapılan basın açıklamasında öğrenciler sözlü olarak karşılanan taleplerinin gerçekleşmesinin takipçisi olacaklarını belirttiler.
“Taleplerimizin hayata geçirilmesi için ne verilen sözlü vaatlere, ne rektörlük tarafından yapılan kurumsal açıklamaya ne de bugüne kadar üniversite-sermaye işbirliğini her şeyin üzerinde tutan İTÜ yönetiminin iradesine bel bağlıyoruz. Taleplerimizin hayata geçmesinin güvencesi olarak Maden Fakültesi işgalinde ortaya çıkan mücadele iradesine ve üniversite emekçileriyle birlikte öğrencilerin örgütlü gücüne güveniyoruz.
“Bizler İTÜ öğrencileri olarak Roboski’den, Reyhanlı’dan Soma’ya katillerin ve tüm sorumluların cezalandırılmasının takipçisi olacağız.”
Eğitim Sen 6 Nolu Üniversiteler Şubesi adına konuşan Barkın Asal da öğrencilerin taleplerinin yanında olduklarını söyledi.
Talepler
İTÜ öğrencilerinin işgaldeki talepleri şöyleydi: * Soma Holding patronu Alp Gürkan ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Madencilik Meclisi Başkanı İsmet Kasapoğlu'nun Maden Mühendisliği akademik danışma kurulundan çıkarıldığının Maden Fakültesi dekanı tarafından resmi açıklamayla deklare edilmesi, * İşgale katılan hiç kimseye soruşturma açılmaması, * Rektörlüğün, Soma'da yaşananların kaza değil iş cinayeti olduğunu açıklaması, * İTÜ'de Taşeron işçilerin, İTÜ öğrencilerinin, Eğitim-Sen'in, Akademik ve İdari Personelin temsilcilerinden oluşan bir Taşeron İzleme Komisyonunun kurulması. * İTÜ'de, Soma'da yaşanan katliamla ilgili bir inceleme komisyonu kurulması ve bu komisyona bizlerin belirleyeceği İTÜ mensupları ve araştırmacılarının da dahil olması, * İTÜ'nün taleplerle ilgili konuların hepsini netliğe kavuşturan kurumsal bir açıklama yapması. |
Kazanımlar
Üç gün süren işgalde İTÜ yöneticileri taleplere sözlü olarak karşılık verdi. * İTÜ Genel Sekreteri Tayfun Kindap ile birlikte görüşen İTÜ Maden Fakültesi dekanı Prof. Dr. Fatma Arslan, Gürkan ile Kasapoğlu'nun üyeliklerine son verildiğini açıkladı. * İTÜ Maden Fakültesi Dekanı Fatma Aslan, fakültenin Soma Holding ile olan bütün ilişiğinin kesildiğini açıkladı. * Rektörlük Genel Sekreteri Tayfun Kındap, işgale katılan hiçbir öğrenciye soruşturma açılmayacağının güvencesini verdi. * Öğrenciler işgalin ilk günü açıkladıkları "Soma Holding'e danışmanlık yapan Orhan Kural derhal istifa etmeli ve kamuoyundan özür dilemeli" talebinden "istifa etmesi" kısmını çıkarmıştı. "Karbonmonoksit oksijenden daha hafiftir, yukarı çıkar. Çok iyi bir intihar yoludur maalesef. Çok tatlı bir ölümdür, hiçbir şey hissetmezsiniz. Kokusu yoktur. Maalesef böyle bir ölüm getirir" sözleri tepki çeken Orhan Kural işgal sonucu kendi internet sitesinden özür mesajı yayınladı. * İTÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı sitesinden bir açıklama yayınladı. Madencilerin ölümünün kader olmadığının ifade edildiği açıklamada çalışma ortamlarının iyileştirilmesi için çalışma gruplarının kurulmasının sağlanacağı belirtildi. |
Madencilerin isimleri duvarlarda
Öğrenciler üç gün süren işgalde kapılarını barikatlarla kapadıkları binaya alt kattaki bir pencereden girdiler. Boğaziçi, Bilgi, Koç Üniversiteleri’nin de aralarında olduğu pek çok üniversiteden öğrenci dayanışma için yanlarına geldi.
Bugün de Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ile İstanbul İl Eş Başkanı Şamil Altan öğrencileri ziyaret etti.
Öğrencilerin gözetiminde bina penceresinden içeri girerek işgal sonlanmadan önce öğrenciler ile konuştuk.
Bina duvarlarında Soma madenindeki iş cinayetinde hayatını kaybedenlerin isimleri ve sloganlar yazılıydı. Bina içinde fotoğraflarının çekilmesini istemediler.
Üç gün süren forum
Öğrenciler geceleri 100-150 kişiyken öğle saatlerinde sayının 300’e vardığını söyledi. Üç gün boyunca uzun süren forumlar gerçekleştirdiklerini anlattılar. İlk gün çeşitli atölyeler için komisyonlar kurulsa da bunları gerçekleştirmek pek mümkün olmamış.
Sadece bir sınıfta resim atölyesinden bir çalışma görülüyor. Bir gün yemekleri Bombalara Karşı Sofralar hazırlamış. Diğer gün ve öğünler kendi topladıkları paralarla alış veriş yapıp eldekileri kullanmışlar.
Atölyelere ağırlık verilememesinde rektörlükten gelen açıklamalar ve bunların değerlendirilmesi gerekliliği kadar müdahale olacağına dair tedirginliğin de etkili olduğunu anlattılar.
“Soma bardağı taşıran son damlaydı”
İlk gece bir güvenlik görevlisi binada kalmış daha sonra o da ayrılmış. “Binaya zarar vermediğimizi görünce onlar da bir şey demedi” diye anlattılar.
İTÜ’de asistanların işten çıkartılmasından öğrencilere açılan soruşturmalara pek çok sorunu hatırlatan bir öğrenci “Soma bardağı taşıran son damla oldu” dedi.
Basın açıklaması metninin son şeklini aldığı toplantıda park forumlarındaki el hareketlerini kullandıklarını gördüm. Açıklamanın hazırlanmasının ardından etrafı toparlayarak binayı terk ettiler. (BK)