İnsan Hakları Derneği Genel Merkezi ve Ankara Şubesi’nin Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) soruşturmalar nedeniyle verilen tedbir kararını protesto için açlık grevine başlayan öğrencilerle görüşmesi sonucu hazırladığı rapor bugün yayınlandı.
Beş öğrenci, ülkücü grupların saldırısının ardından hakkında soruşturma açılan 13 öğrenciye tedbir kararı verilmesini protesto için 10 Nisan’da açlık grevine başlamıştı. Öğrenciler aralarından iki kişinin de katıldığı İHD temsilcileri ile Rektörlük görevlileri görüşmesinin olumlu sonuçlanması sonucu eylemi 11 Nisan’da sonlandırdı.
bianet’e konuşan açlık grevine katılan öğrencilerden Doğan Diri görüşmenin ardından öğrencilerin okula girmesini engelleyen tedbir kararının 27 gün sonunda kalktığını söyledi. Bu sürede okula giremeyen 13 öğrenci görüşmenin ardından okula girebildi. Rektörle görüşmenin olumlu geçtiğini belirten Diri, sözlü verilen güvencelerin takipçisi olacaklarını belirtti.
“Öğrenciler okul yönetimince muhatap bulamadı”
Açlık grevindeki öğrenciler 2013 eğitim yılı başından itibaren maruz kaldıkları hukuksuz uygulamaları ve saldırılara ilişkin İHD’yi bilgilendirdi. İHD Genel Merkez Genel Sekreter Yardımcısı Necla Şengül, İHD Ankara Şube Komisyonu üyesi Dilan Coşkun ve İHD Ankara Şube aktivisti İsmail Vargün’ den oluşan heyet 11 Nisan’da üniversiteye gitti.
Heyet, açlık grevindeki öğrenciler, AİBÜ Rektörü Hayri Coşkun Rektör Yrd. Mehmet Bahar ve Genel Sekreteri Erdal Bekiroğlu ile görüştükten sonra İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı ve Güvenlik Asayiş Müdürü ile görüşmede bulundu.
İHD raporunda öğrencilerin beyanlarına ilişkin şu bilgiler öne çıktı:
“AİBÜ’nde okuyan ve genellikle Kürt ve muhalif olan öğrencilerin; 2013 eğitim yılının başından itibaren sistematik bir şekilde yoğunlaşan ülkücü gruplar tarafından saldırılara ve hukuksuz uygulamalara maruz kaldıkları; farklı milliyetçi-ülkücü gruplar tarafından sürekli olarak darp edildikleri, tehditler aldıkları, satırlı-sopalı müdahalelere maruz kaldıkları, okul içerisinde can güvenliklerinin olmadığı, tüm bunların yanı sıra bir de darp edilmiş, tehdit edilmiş olmalarına rağmen okul yönetimince sürekli ‘soruşturmalara ’ maruz kaldıklarını belirtmişlerdir.”
Raporda beş öğrencinin 5 Nisan’daki saldırının ardından açılan soruşturmalar ve tedbir kararının ardından süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladıklarının vurgulandı. Öğrencilerin can güvenliklerinin sağlanması ve eğitim haklarının iade edilmesine ilişkin iki talebi de raporda yer aldı.
“Bu iki günlük süre zarfında okul yönetimince herhangi bir muhatap bulamadıklarını, sürekli olarak Terörle Mücadele Komiserleri ile muhatap edildiklerini belirtmişlerdir.”
“Uzun yıllardır hak ihlalleri yaşanıyor”
İHD raporun tespitler bölümünde uzun yıllardır aynı üniversitede ciddi hak ihlallerinin yaşandığını, İHD merkezince oluşturulan heyetlerin ihlalleri raporlaştırdığı halde yetkililerin yetkilerin çözüm noktasında adım atmadığı belirtildi.
İHD Genel Merkezi’nin 10 Mart 2014’te İç İşleri Bakanlığı’na üniversitede gelişen olaylarla ilgili yapmış olduğu yazılı başvuruya cevap yazısı da raporda yer aldı:
“Yazıda okul dışından gelen sağ görüşlü insanların okulda basın açıklaması yapmak isteyen sol görüşlü öğrencilere gerçekleştirmiş olduğu saldırı tamamen taraflı bir cevap yazısıdır. Olayı başlatan sağ görüşlü okul dışından gelen öğrenciler ve öğrenci olmayan kişiler olması, tüm ulusal televizyon kanallarında sabit olan görüntüler ile bellidir. Elinde pala ve satırlar olan bu kişiler görülmeyip bir sağ görüşlü vatandaşın yaralandığını söylemek, ambulansta tedavi edilen ayağına dikiş atılan 2 sol görüşlü öğrenciyi görmemek manidardır.
“Ülkücü görüşe mensup yüksekokul öğrencileri kendi okulları olmadığı halde eylemlerini kendi okullarında yapmayıp 7-8 km uzaklıktaki yerleşkeye gelmeleri ve burada tüm okulu gezmeleri attıkları tahrik edici sloganları ile olayların nasıl başladığını gösterirken ve yetkililer onların okul içindeki eylemlerine izin verirken, yetkililerin bunu protesto eden üniversite öğrencilerine hoşgörüsüz bir tutum gösterdiği ortaya çıkmaktadır.”
İHD açlık grevinin öğrenciler için son nokta olduğunu, talepleri konusunda okul idaresinin öğrencilerle iletişime geçmediğini ve öğrencileri emniyet güçleri ile karşı karşıya bıraktığı saptadı.
“Rektörlük tedbir kararını kaldırdı”
İHD heyetinin Rektörlükte yaptığı görüşmeye açlık grevindeki iki öğrenci de katıldı. Öğrenciler ihalelerin devam etmesi ve ikna edici tutum görmemeleri halinde açlık grevine devam edeceklerini belirtti. Rektörlük açıklaması raporda şöyle yer aldı:
“Özellikle öğrencilerin can güvenliği konusunda daha hassas davranılacağı, yetkililerinin denetimi artırılacağını, herhangi bir hukuksuzluk ve müdahale ile karşılaşmaları halinde bizzat öğrencilerin kendilerine bu hususları iletmelerini, kendilerini muhatap almalarını ve bu yönlü müdahalelere maruz kalınmaması için her şeyi gözeteceklerini beyan ettiler.
“Özellikle özel güvenlik memurlarının ayrımcı tutumu konusunda daha dikkatli olunması uyarısına da bu kişilerin tespiti halinde görevlerine son verileceği beyan edilmiştir. Yine öğrencilere açılan soruşturma ile ilgili verilen tedbir kararının kaldırıldığını, etkili bir soruşturma yürütüleceğini belirttiler. Tedbir kararı olduğu süreçte gasp edilen sınava girme derslerden devamsız sayılmama haklarının geri verildiğini söylediler.”
“Emniyet önlem alacağını belirtti”
İHD heyeti İlçe Emniyet Müdür Yrd ve Güvenlik Asayiş Müdürü ile de öğrencilerin can güvenliği, maruz kalmış oldukları müdahalelere ilişkin konular görüşüldü. İHD bu konuda almış oldukları güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğu mağdur öğrencilerin gözaltına alındığı bu mağduriyeti yaratanlar için etkin bir soruşturma yürütülmediği belirtti.
“Yetkililer mağduriyetler hususunda daha duyarlı olacaklarını ve herhangi olacaklarını ve herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için gerekli tüm önlemleri alacaklarını belirttiler.” (BK)