Eğitim Sen üyesi onbir araştırma görevlisine 4-5 Haziran’da KESK’in düzenlediği iş bırakma eyleme katıldığı gerekçesiyle açılan disiplin soruşturması sonucu sekiz araştırma görevlisine iki yıl kıdem durdurma cezası verilmesi Marmara Üniversitesi Nişantaşı Kampüsü’ndeki İletişim Fakültesi önünde protesto edildi.
Eğitim-Sen İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi'nin çağrısını yaptığı basın açıklamasında İş bırakma ve grevin sendikal hak olduğu vurgulandı, Ethem Sarısülük'ü öldüren polise açılan idari soruşturma sonucu verilen cezanın sendikal hakkını kullanan asistanlara verilmesine tepki gösterildi. Talepler şöyle sıralandı:
* Eğitim Sen üyelerine verilen cezaların iptal edilsin,
* Sendikal hak ve özgürlüklerin kullanımı ve ifade özgürlüğü çerçevesindeki fiiller nedeniyle açılmış olan soruşturmaların geri çekilsin,
* Hali hazırdaki akademik ve idari personelin anayasal, demokratik ve sendikal haklarını kullanmalarını engellemekten vazgeçilsin,
* Üniversite bileşenlerinin yaşam hakkını tehdit edenlerin korunup kollanmasından vazgeçilsin.
Ceza alan asistanlara eylem günü “hizmet içi eğitim”
Eyleme öğretim elemanları, öğrenciler, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri Şafak Pavey, Aykut Erdoğdu Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Levent Tüzel ile HDP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adayları Sırrı Süreyya Önder ve Pınar Aydınlar ile Beşiktaş Belediye Başkanı adayı Ahmet Saymadi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Uğur Güç, Eğitim Sen, KESK, DİSK, TTB ve TMMOB yetkililerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.
Haklarında soruşturma açılan araştırma görevlileri ise Rektörlük’ün görevlendirmesi ile hizmet içi eğitimi nedeniyle Göztepe Kampüsü’ndeydi. Basın açıklamasında hizmet içi eğitimin yaklaşık on yıldır yapılmadığı söylendi.
“Her yer Marmara her yer direniş”, “Faşist dekan üniversiteden defol” sloganlarının atıldığı eylemde “Alo Yusuf, sözleşmeler 6 ay”, “Gün gelecek Devran dönecek”, “Öğrencimi fişleme”, “Asistanıma dokunma”, "Bu dekan bir harika dostum" yazılı dövizler taşındı.
Rektöre ve dekana eleştiri
Eğitim Sen İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi Başkanı İsmet Akça’nın okuduğu basın açıklamasında Marmara Üniversitesi Rektörü Zafer Gül ve İletişim Fakültesi Dekanı Yusuf Devran’ın uygulamalarına yer verildi.
Üniversite yönetiminin kampüs kart uygulamasını zorunlu hale gelmesi, Eğitim Sen’li araştırma görevlilerinin görev sürelerini bir yıl yerine altı ay yenilenmesi gibi uygulamaları "Marmara Üniversitesi'ni, üniversite olma vasfını hızla yitiren bir kuruma dönüştürmüştür" şeklinde eleştirildi.
Dekan Devran ile ilgili ise fişleme, mobbing, yüksek lisans mülakatlarına müdahale, Ekşisözlük’te kendisini eleştiren öğrenciye okuldan uzaklaştırma cezası verme gibi uygulamalarına "Yusuf Devran gibi bir dekanın yönettiği fakültede özgür bilim ve özgür düşünce var olabilir mi?" diye tepki gösterildi.
Eylemin ardından bir heyetin Rektör Gül'le görüşmek üzere Göztepe Kampüsü'ne gideceği söylendi.
TTB, DİSK, TMMOB ve KESK dayanışmada
Akça’dan sonra söz alan Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tonbul, Türk Tabipler Birliği’nden (TTB) Osman Öztürk, Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) İl Koordinasyonu adına Süleyman Solmaz ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkan Yardımcısı Celal Onat söz aldı.
Konuşmalarda grev ve iş bırakmanın sendikal hak olduğu vurgulandı, cezaya neden olan greve KESK ile birlikte TTB, TMMOB ve DİSK’in de çağrıcı olduğu belirtildi, cezalar eleştirildi, mücadeleye devam mesajları verildi.
Kampüsler arası geçişe engelleme
Bandista’nın konseriyle sona eren eylem sonrası İletişim Fakültesi’ne girmek isteyen bazı öğrenciler Göztepe Kampüsü’nde okudukları gerekçesiyle güvenlik görevlilerince içeri alınmadı. Öğrenciler Marmara Üniversitesi öğrencisi olmalarına rağmen içeri alınmamalarına tepki gösterdi.
İçeri girmek isteyen öğrencilerin üzerine kapıyı kapatan güvenlik görevlilerine soda şişeleri atıldı, bir güvenlik görevlisinin yaralandığı iddia edildi. Eğitim Sen üyeleri fakülte önünde bekleyen çevik kuvvet ekipleri ve öğrencilerle konuştu.
Eğitim Sen üyelerinin kampüsler arası geçişin yasaklanmasına dair resmi belge görme isteği güvenlik görevlilerince karşılanmazken, Fakülteye öğrenci girişi bir süre durduruldu. Açıklamaya katılanların dağılmasının ardından, yalnızca İletişim Fakültesi öğrencileri içeri alındı.
Ankara Üniversitesi'nden dayanışma
Ankara Üniversitesi'nde de Marmara Üniversitesi asistanları ile dayanışma eylemi vardı. Eğitim-Sen Ankara 5 Nolu Şubesi'nin düzenlediği eylemde İstanbul'da yapılan açıklama okunarak Marmara Üniversitesi asistanlarına destek olundu. (BK)
* Ankara Üniversitesi fotoğrafı: Serhat Korkmaz