İzmir Ege Üniversitesi’ndeki Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında kalan kadın öğrenciler dün akşam ücretlerin artması ve yemekhanedeki yeni düzenlemelere karşı yurt önünde eylemdeydi.
bianet yurtlarda kalan İlkyaz Ergen ve Dilan İnce ile konuştu. Öğrenciler yemekhanedeki sorunların yanı sıra, giriş çıkış saatlerindeki kısıtlama, karma olan yurtların ayrılmasının yarattığı sorunlara dikkat çekti.
Yurtta bu akşam da yemekhanede ses çıkartmayla başlayıp yurt binası önünde sürecek eylem var.
Kahvaltıya 12.00 sınırı
Ergen, dün yaptıkları eylemin sebeplerini açıklıyor:
“111 lira olan yurt ücretlerinin Ocak’tan itibaren 177 olacağı açıklandı. Bunun yanı sıra yemekhanede kahvaltı fişlerini kullanma saati 14.00’ten 12.00’ye çekildi, artık kahvaltı dışında bisküvi vb. şeyler alamıyoruz. Akşam yemeklerinde istediğimiz kadar su almamız da kısıtlandı.”
Geçtiğimiz yıl da yemekhanedeki yemeklerin niteliksiz olması nedeniyle eylem yapıldığını ancak bir sonuç alınmadığını hatırlatan Ergen “yemek fişlerimiz niteliksiz, ve porsiyonları küçültülmüş yemeklere yetmiyor” dedi.
Karma yurtların ayrılması
Öğrenciler 13 bloklu yurtların yedisinde geçtiğimiz yıl erkeklerin kaldığını ancak bu sene karma yapının değiştiğini anlatırken karma yurtken sosyal yaşamın daha güzel olduğunu söylüyor.
Ergen: Erkeklerin bloklarına başka yurttaki kadın öğrenciler geldi. Bu bloklarda hijyen sorunu var, yatakların korumaları yok, tuvaletler pis, farelerin olduğunu söylüyorlar. Bizim erkeklerle bir arada kalmada sıkıntımız yoktu. Bahçede beraber sosyal aktiviteler düzenlerdik. Bunlar AKP’nin gerici yaklaşımlarından biri.
İnce: “Dokuz eylül Üniversitesi’nden kadın öğrenciler buraya getirildi, yol parası sorunu yaşıyorlar. Tamamını kadın yurtları olmasıyla odaları dört kişiye indirerek iyilik yapmış gibi davranıyorlar. Bu iyi ama odadan başka sorunlarımız var.
Giriş saati kısıtlaması
Başka sorunlardan biri “giriş saatleri”. İnce, yurtlar karmayken erkek öğrencilerin giriş çıkış saatlerinde kısıtlama olmadığını ancak kadınlara bu sınırlamanın uygulandığını bununla ilgili eylem yapıldığını anlatıyor. Giriş saati haftasonu 23.30, diğer günler 23.00.
Ergen: Giriş saatlerinin öne çekileceği yönünde söylentiler vardı ancak bizim tepkimizi görünce gündeme getirmediler. Kısıtlamanın olması başlı başına hata. “Güvenliğimizi” sağladıklarını söylüyorlar ama saçmalıktan başka bir şey değil.
İnce: Bir kez geç kalınca kahvaltı fişi kesiliyor. Cebinde paranın olup olmaması umrunda olmuyor. Tekrarlayınca ailelerimiz aranıyor, ki hepimiz 18 yaşından büyüğüz.
"Suat Kılıç yurda gelsin"
Ergen, yurt yönetiminin de kendilerine gelen emirleri uyguladıklarını söyleyerek dün akşamki eylemde aldıkları ortak karara göre asıl muhataplarının hükümet olduğunu söylüyor.
“Sene başında geldiği iddia ediliyor ama biz görmedik, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ı yurda çağırıyoruz.”
Geçtiğimiz yıl giriş-çıkış saatleri kısıtlamasıyla ilgili eylemler üzerine "Sevgili gençler bize emanetsiniz. Talepleriniz haklı yönleriyle kısa sürede gerçekleşektir. Ancak yine bize emanet edildiğiniz içindir ki yurtlara giriş-çıkış saatlerinde bir esneklik gösterilemeyecektir" açıklaması yapan Bakan Kılıç bugün ise Twitter hesabından şöyle yazdı:
* Bazı işletmeciler yeni fiyat uygulamasına geçmemiş, takip.
* Sınırsız su talebi değerlendirilecek.
* Kahvaltı için 12.00 ikinci öğretim için bile ideal. Öğle yemeği değil kahvaltı:)
* Yemek fiyatı gramaj ile birlikte değerlendirilmeli.
* Sizin için titizlikle çalışıldı. Diğer önerileriniz de not edildi. İyi geceler. (BK)