Beyoğlu 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi’nin kapatılıyor. Merkeze devam eden çocuklar Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanı Fatma Şahin mektuplar göndererek kurumun kapatılmamasını istedi. Şahin çocukların mektuplarına cevap göndermese de dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada merkezin kapatılmayıp dönüştürüleceğini söyledi.
Ancak Gençlik Merkezi’nin bu dönüşüm sonunda bağlı olacağı Sosyal Hizmetler Merkezleri Yönetmeliği mevcut yönetmeliğin olanak sağladığı, çocuklara harçlık verme, yemekhane gibi ihtiyaçlarını karşılama konusunda bir düzenleme içermiyor. Bu konuda bir düzenleme yapılmazsa merkezin çalışmalarına büyük bir engel konulmuş olacak.
Merkeze giden çocuklar bianet’e ulaşarak “yuva” dedikleri merkezin kapatılmamasını istediklerini, kurumun sağladığı maddi yardımların kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.
Gündüzlü hizmet kurumları Sosyal Hizmet Merkezleri oluyor
Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 9 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayınlanan Sosyal Hizmetler Merkezleri Yönetmeliğine göre aile danışma ve toplum merkezleri, gündüzlü hizmet veren çocuk ve gençlik merkezleri ile yaşlı hizmet merkezleri Sosyal Hizmetler Merkezi’ne dönüştürülecek.
Bakanlığın Sosyal Hizmetler Merkezi olarak kullanılmasına elverişli gördüğü mevcut binalar yeni adıyla faaliyetlerine devam edecek, aksi halde bu merkezler bir yıl içerisinde kapatılacak.
1998’de kurulan Beyoğlu 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi sokakta çalıştırılan çocukların yanı sıra risk altında olan 8-18 yaş aralığında yaklaşık 250 çocuğa hizmet sağlıyor. Okul dışı zamanlarının çoğunu burada geçiren çocukların büyük kısmı İstanbul’a göçle gelen ailelerin çocukları.
Şahin, Beyoğlu 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi'nin de dönüştürülecek kurumlardan olduğunu söyledi. Kurumun bağlı olduğu Çocuk ve Gençlik Merkezleri Yönergesi çocuklara harçlık, yemekhane sağlanması gibi konularda bütçe ayırıyor. Sosyal Hizmetler Merkezi olduğunda bağlı olacağı yönetmelik ise bu konuda düzenlemeleri kapsamıyor.
“Yuvadaki dersler sayesinde okulda ilk üçteyim”
Merkez’in kapatılma haberi üzerine kurumda gönüllü çalışanlardan Boğaziçi Üniversiteli öğrenciler bir imza kampanyası başlattı. Kuruma giden çocuklar da bianet’e ulaşarak “yuva” dedikleri kurumla ilgili seslerini duyurmak istedi. Söz onlarda:
“Tarlabaşı’ndaki çocukların hemen hepsi yuvada. Ben de arkadaşım aracılığıyla altı sene önce başladıktan sonra derslerimde düzelme oldu. İlk defa tiyatroya gittim. Başka şehirlere geziler düzenliyoruz. Okula gidip gelmek için Tarlabaşı’ndan servisler kalkıyor. Lise kaydımı bile yuvadakiler yaptı. Hayatım burada değişti."
“Lise 1’deyken derslerim için başladım. Kurumdaki dersler sayesinde okulda ilk üçe girdim. Kardeşimle gelip öğle yemekleri yiyoruz. Kırtasiye ve okul masraflarımız karşılanıyor, bizleri mağazaya götürüp kendi seçtiğimiz kıyafetleri alıyorlar. Şehir dışına ilk kez gittim, müzeleri gezdik, her yaz denize gidiyoruz."
“Harçlıklar bizim için çok değerli”
“Önce geçici kayıt devamlılığa göre de kesin kayıtlı olunuyor. Kesin kayıt olanlar harçlık alıyor ki bizim için çok değerli.”
“Yuvaya gelmeden önceki gibi değilim, kişiliğim değişti, olgunlaştım. Gelmeyen arkadaşlarım çok şanssız. Hayatında bir kez bile şehir dışına çıkmayan ben, kurum sayesinde beş altı şehir gezdim."
“Okuldan bir kitap istediklerinde yuvadaki kütüphaneden ödünç alıyoruz, bize test kitapları veriyorlar. Karnelerimizi alınca hediyeler alıyorlar.”
“Evden çok yuvada zaman geçiriyorum. Ailemiz yuvadakilere çok güveniyor. Yuvada olmamızdan çok memnunlar.” (BK/HK)