Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'ya gelen öğretim üyeleri Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Yasa Taslağı'nı protesto etmek için bugün bir "akademisyen yürüyüşü" düzenledi.
Eyleme destek verenler arasında Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Ünsal Yıldız ve öğrenciler de vardı.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) önünde saat 12.30'da bir araya gelen öğretim üyeleri "Diplomalı işsiz olmayacağız", "Her yer ODTÜ her yer direniş" sloganları atarak Sakarya Caddesine yürüdü.
Aylar: Akademik özerklik yok ediliyor
Burada akademisyenler adına ortak basın açıklamasını okuyan Ankara Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ebru Aylar YÖK yasa taslağının akademisyenlerin iş güvencesini ve akademik özerkliği yok ettiğini söyledi.
"ODTÜ'yü kınayan bir metne emirle imza atan rektörler akademi adına yüzümüzü kızartırken, ODTÜ ile birlikte ayağa kalkan tüm akademisyen ve öğrenciler geleceğe ve ülkeye olan inancımızı tazelediler."
Nalçacı: Üniversiteler özelleştirilmek isteniyor
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erhan Nalçacı, YÖK yasa taslağının üniversiteleri doğrudan doğruya sermayeye teslim ettiğini ifade etti.
"Bu aynı zamanda üniversitelerin özelleştirilmesi projesidir. İdari özerkliğin tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Kamudan finanse edilen bir üniversite istiyoruz. Ve her düzeyde eğitim parasız olmalı."
Doğan: ODTÜ'de herkes birbirine "Hocam" der
"Biz ODTÜ'de öğrenciler, akademisyenler ve işçiler birbirimize 'Hocam' diye hitap ederiz" diyen Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) çalışanı Hasan Doğan, herkesin birbirinden öğreneceği şeyler olduğunu dile getirdi.
"Bu ülkenin aydınlarının, okumuşlarının iktidarlara, patronlara değil halklara, insanlığa karşı sorumluluğu vardır. Bu yüzdendir ki insanlığın yarattığı değerler olan eşitlik, özgürlük ve kardeşlik değerlerine sımsıkı sarılır; aklımızı, emeğimizi halkımızın hizmetine sunarız. "
Kızmaz: Taslağın provası İTÜ'de yapıldı
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Araştırma Görevlisi İlke Kızmaz ise YÖK yasa taslağının provasının altı ay önce İTÜ Rektörü Mehmet Karaca tarafından İTÜ'de başlatıldığını belirtti.
"YÖK'ün bir görüş yazısına istinaden İTÜ Rektörlüğü onlarca araştırma görevlisini azami sürelerini doldurdukları gerekçesiyle işten çıkarttığı hukuksuz uygulama neticesinde 50'den fazla araştırma görevlisi işini kaybetti ve kaybetmeye devam ediyor."
Kızmaz, insanca yaşamın önündeki tüm engellerin kaldırılması için mücadele etmeye devam edeceklerini de sözlerine ekledi.
Eylemi Düzenleyen Kurumlar:
Abant İzzet Baysal Üniversiteli Öğretim Elemanları Derneği, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği, Başka Hacettepe Yok İnsiyatifi, Ege Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği, Hatay Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği, Isparta Öğretim Elemanları Derneği, Mülkiyeliler Birliği Derneği, ODTÜ Mezunları Derneği, ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği, Trakya Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği Üniversite Konseyleri Derneği, Van Üniversite Öğretim Elemanları Derneği (SK/HK)