Dün akşam Taksim'de "Cihan'a Beraat, Puşiye Özgürlük" sloganları yükseldi. Dün gündüz saatlerinde puşi taktığı gerekçesiyle 25 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye olan Cihan Kırmızıgül'e argılandığı 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasında toplam 11 yıl 3 ay hapsine kararı verimişti. Bu karar kalabalık katılımlı bir eylemle Taksim'de protesto edildi.
Gösteride "Cihan'a Özgürlük", "Biji Bratiya Gelan", "Faşizme Karşı Omuz Omuza", "Yıkılsın Zindanlar, Tüm Tutsaklara Özgürlük", "Adalet Yoksa Barış da Yok" sloganları atıldı.
CHP milletvekili Melda Onur, gazeteciler Ahmet Şık, Özgür Mumcu, Pınar Öğünç, Cüneyt Cebenoyan gibi isimlerin de katıldığı yürüyüşün ardından Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi ve Öğrencime Dokunma Kampanyası adına yapılan basın açıklamasını Mehmet Karlı okudu.
Açıklamada, dava sürecinin hukuksuzluğu vurgulanırken Cihan Kırmızıgül hakkında hiç bir delil olmadığının altı çizildi.
"Bu dava sadece bir puşi davası. Bu dava bir kimliğin, Kürt olmanın, Kürt bir genç olmanın yargılandığı bir dava."
Sadece Cihan için değil, tutuklu tüm öğrenciler için
Açıklamada, Hrant Dink cinayeti davasında örgüt bulamayan mahkemenin tek başına yargılanan Cihan'ı örgütle ilişkilendirdiği belirtildi.
Cihan için daha önce Çağlayan Adliyesi'nde toplanan yüzlerce insanın kararlı duruşunun tahliye kararındaki payının büyüklüğünün vurgulandığı açıklama şöyle devam etti:
"Bugün mahkum edilmeye çalışılan aynı zamanda bu özgürlük mücadelesidir. Buradan bu mücadeleyi mahkum etmek isteyenlere, bizlerin, korkup sineceğimizi düşünenlere, göz göre göre adaletle dalga geçenlere bir mesajımız var: Korkmayacağız, durmayacağız, hakikat için, adalet için ve özgürlük için bu mücadeleye devam edeceğiz."
Sadece Cihan için değil, tüm tutuklu öğrencilerle, baskı politikasını hedefi olan herkesle dayanışmaya devam edileceğinin söylendiği açıklama "İnadına özgürlük inadına adalet inadına hakikat istiyoruz." sözleriyle bitti.
Terörle mücadele yasası çöpe, öğrenciler kampüse
Milyonlar Adalet İstiyor İnisiyatifi adına konuşan Alp Altınörs Cihan hakkındaki kararın açıklandığı gün BDP ve Halk Cephesi'ne yönelik operasyonlarda kırktan fazla insanın özel yetkili mahkemeler tarafından tutuklandığını belirtti. Terörle Mücadele Yasası'nın öğrencileri kampüsten hapishanelere taşıdığının vurgulandığı açıklama "Terörle Mücadele Yasası çöpe, öğrenciler kampüse." diyerek sona erdi.
Basın açıklamasının ardından sözü alan Milyonlar Adalet İstiyor Platformu üyesi Alp Altınörs de gazetecilere ve öğrencilere yönelik tutuklamalara dikkat çekti.
Cebenoyan: "Korkunç bir karar"
Cüneyt Cebenoyan, Cihan hakkında çıkan tutuklama kararı için "Korkunç bir karar ve tüm bu olanlara inanmak durumunda kalıyoruz. Tüm bu yargılamaların Yahudilik ilişkisinin ilk soru olarak yöneltildiği 3. Reich mahkemelerinden farkı yok. Böyle yargılamalar ancak faşizmin, Nazizmin mahkemelerinde görülür. Bunlara inanmak durumunda kalıyoruz ancak yine de kanıksamayacağız ve ses çıkaracağız." Şeklinde yorum yaptı.
Radikal gazetesi yazarı ve Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Özgür Mumcu da dava dosyasında delil olmamasına rağmen gelen tutuklama kararı karşısındaki şaşkınlığını dile getirdi.
Uzman ceza hukuku avukatlarının ve akademisyenlerin davanın tutuklama ile sonuçlanmaması gerektiği konusunda hem fikir olduğunu dile getiren Mumcu, bu yorumlar karşısında gelen tutuklama kararının umut kırıcı olduğunu ifade etti ve Terörle Mücadele Yasası'nın, Özel Yetkili Mahkemelerin varlığında bir hukuk güvenliğinden söz edilemediğini vurguladı. (HH-BK/HK)
* Fotoğraflar: Adnan Onur Acar, Barış Çavuş, Barış Sever, Recep Akar