1 milyon 837 bin gencin katıldığı Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) dün yapıldı. Samsun'da 18 yaşındaki lise örencisi Damla Orhan sınav heyecanı nedeniyle geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybederken, İzmir'de de doğuştan şeker hastası olan Rüya Çıralı ise yaşamı için sürekli karnında takılı olması gereken insülin pompasıyla sınava sokulmadı.
81 ilde saat 10.00'da başlayan YGS'de 13 bin 353'ü emniyet personeli olmak üzere toplam 251 bin 789 sınav görevlisi çalıştı.
Matbaada özel olarak poşetlenen soru kitapçıkları sınav görevlileri tarafından adaylara rastgele dağıtıldı. Geçen yıl yapılan sınavda kişiye özel soru kitapçıkları dağıtılmış ve ardından "şifre" ve "kopya" iddiaları gündeme gelmişti.
"Sınav yükü ağır geldi"
18 yaşındaki Damla Orhan sınav öncesi geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti. Radikal'in haberine göre, Damla Orhan sabah 05.00'te uyandı ve annesiyle birlikte sabah namazı kıldı.
Kahvaltı hazırlanana kadar odasına gidip uzanan Orhan, bu sırada fenalaştı ve hastaneye kaldırıldı. Kalp krizi geçirdiği düşünülen Orhan, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Damla Orhan'ın yakınları ajanslara yaptıkları açıklamalarda genç kızın bir yıldır sınav heyecanı yaşadığını, ailesinin kendisini sıkmadığını ama kendisinin sıkıntısını içine atan bir çocuk olduğunu, sınav yükünün ağır geldiğini söylediler.
"Görevlinin inadına kurban gittim"
İzmir'de ise 19 yaşındaki Rüya Çıralı yaşamı için sürekli olarak karnında takılı olması gereken insülin pompası nedeniyle sınava alınmadı.
Ntvmsnbc'nin haberine göre, Rüya Çıralı, doğumundan kısa süre sonra şeker hastası olduğunun ortaya çıkmasıyla tedavi görmeye, son olarak da ihtiyaç duyduğu anlarda vücudunun insülin alabilmesi için pompa kullanmaya başladı. Çıralı, geçtiğimiz yıl da aynı şekilde girdiği sınav sonrasında Celal Bayar Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nü kazandı.
Ancak Rüya Çıralı, kendisi gibi şeker hastalarına daha iyi bakabilmek için endokrin hemşiresi olmanın hayaliyle tekrar YGS'ye girmek için sınava hazırlandı. Sınava girmek için Bornova merkezdeki Batı Anadolu Çimento İlköğretim Okulu'na giden Çıralı, kapıdaki görevlilerine sağlık durumunu nedeniyle pompa kullandığını söyledi ve sınavın yapılacağı sınıfa girdi.
Masasında sınav formunu dolduran Çıralı, bu sırada yanına gelen sınav gözetmenlerine de durumunu anlatarak tekrar izin aldı. Ancak ikinci kez gelen sınav görevlisi, ÖSYM yetkilileriyle görüştüğünü ve bu şekilde sınava giremeyeceğini söyleyerek pompayı çıkarmasını istedi. Pompanın sağlık gerekçesiyle sürekli takılı olması gerektiğini söyleyen Çıralı, salonu terk etmek zorunda kaldı.
Çıralı daha sonra babası Şenol Çıralı ile birlikte karakola giderek sınav görevlisinden şikayetçi oldu.
Milliyet'ten Taylan Yıldırım'a konuşan Rüya Çıralı, "Hayalim vardı, onun gerçekleştiremedim. Şeker hastalarına daha iyi bakabilmek için hemşire olmak istiyordum. İki yıl böyle girdim sınava, sadece bir görevlinin gereksiz inadına kurban gittim" dedi. (EKN)