*Fotoğraf: Uyar Madencilik işçilerinin daha önceki eylemlerinden/Evrensel
Bağımsız Maden İş Sendikası, 8 yıldır tazminatları ödenmeyen Uyar Madencilik işçileriyle bir toplantı gerçekleştirdiklerini, toplantı sonucunda da 5 Ekim günü, 30 günlük Ankara yürüyüşüne başlayacaklarını duyurdu.
Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Türkiye Maden-İş, Soma Holding ve Uyar Madencilik'in haklarını gasp ettiği 3500 emeklilik ve tazminat mağduru işçilerin aralarından seçtiği 50 kişilik maden işçisi heyeti, 5 Ekim'de Soma'dan Ankara'ya yürüyecek.
TIKLAYIN - Somalı madenciler tazminatları için oturma eyleminde
Bazı sahalar kanun kapsamına alınmadı
Bağımsız Maden İş, daha önce 23 Temmuz'da Meclis'te kabul edilen "İşsizlik Sigortası Kanunu"na ilişkin yaptığı açıklamada, Uyar Madencilik, Ermenek ve diğer rödovanslı işyerlerindeki işçilerin haklarının ödenmemesinin eksiklik olduğunu ifade etmişti.
Yürüyüşlerinin dayanağının da bu olacağını söyleyen Bağımsız Maden İş Sendikası Eğitim ve Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, şöyle konuştu:
"2011 yılında kapatılan Uyar Madencilik'ten çıkarılan 743 işçinin tazminat alacakları halen ödenmedi. İşçilerin kıdem, ihbar tazminatları ve ücretleri ve bir kısım işçinin de yaralanma tazminatları firmada kaldı. 7 yıl bitti ve şimdi 8. yıla girdi.
"En son Somalı madencilerin Temmuz ayında, tazminatları yasa çıkartılıp ödenince, Uyar Madencilik işçileri de tazminat mücalesini bizlerle yürütmek istediğini söyleyerek bize katıldılar. Biz de toplantı yapıp bir dizi eylem planı aldık.
30 Eylül'de Soma'da basın açıklaması olacak
"30 Eylül'de Soma'da bir basın çıklaması ve yürüyüş gerçekleştireceğiz. Bizim Soma'dan Ankara'ya yürüyüşümüz de geçen yıl 5 Ekim'deydi. Yine o tarihte yürüyüşe geçeceğiz.
"Uyar Madencilik'in sahibi, şu an direnişte olan Ermenek işçilerinin çalışmayı durduğu Cenne ocağının sahibiyle akrabalar. Oradaki direnişten de bir sonuç çıkmazsa, Ermenek işçileri de bize katılacak.
"Bizim talebimiz şu, Soma Holding'e bağlı işletmelerde, işveren işçilerin tazminatlarını ödemezse TİK bunu ödemekle yükümlü. Fakat rödovanslı sahalarda, TİK sorumluluk üstlenmedi. Bu sahalardaki durumu, işverene ait bir sorumluluk olarak tanımladılar.
"Devlet, tazminatları ödemek zorunda"
"Son çıkan, bizim çıkmasını zorladığımız yasanın da tuhaf bir tarafı var, ilk kez rödovanslı sahalarda özel bir patrona ait borçları devlet bir yasayla ödemek zorunda kaldı. Dolayısıyla devlet bu sahalardakini ödüyorsa, Uyar Madencilik de rödovanslı saha. Yani buradaki tazminatları da ödemek zorundalar. Bu dayanaktan yola çıkarak yürüyüşe geçeceğiz."
"Yasayı ya genişletin ya diğer sahaların tamamındaki işçilerin ücretlerini ödeyin diyerek meclise çağrıda bulunacağız."
Bağımsız Maden İş, yürüyüş kararını sosyal medyadan da şöyle duyurdu:
Yeni bir mücadeleye daha başladık. Yükümüz artıyor belki ama mutlaka birileri koşar omuz verir diye düşünüyoruz.
— Başaran Aksu (@aksu_basaran) September 22, 2020
5 Ekim'de 8 yıldır tazminatları ödenmeyen Uyar Madencilik işçileriyle 30 günlük Ankara yürüyüşüne başlıyoruz. https://t.co/xGHWlN9R6m
(SO)