* Fotoğraf: Cem Türkel
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Mersin Güvencesiz İşçiler Derneği Başkanı Abdülselam Kutlu, yevmiye pazarlığında anlaşma sağlanamayınca tarım işçilerine iş bırakma çağrısının ardından gözaltına alınmıştı. O gözaltındayken işveren işçilerle, işçilerin talep ettiği fiyatın altında anlaşma imzaladı.
Kutlu’nun avukatı Sebahat Gençtarih bianet’e yaptığı açıklamada, süreci şöyle anlattı:
“İşçiler günlük 116 lira yevmiye istiyordu, işveren de 102 lira teklif etmişti. 15 Ağustos’ta başlayan görüşmelerde anlaşma sağlanamayınca işçilerin büyük kısmı derneğin çağrısıyla üç gün iş bıraktılar. Dün Abdülselam Kutlu gözaltına alındıktan sonra işveren işçilerle günlük 106 lira olmak üzere sözleşmeyi imzaladı.”
İfade işlemi sözleşmeden sonra başladı
Kutlu’nun gözaltına alınmasının iş bırakma eylemine sekte vurduğunu söyleyen avukat Gençtarih, dernek başkanı Kutlu’nun ifade işlemlerinin de bu anlaşma sağlandıktan sonra başladığını belirtti.
Sebahat Gençtarih, yine de üç günlük iş bırakma eylemiyle işçilerinn neler yapılabileceğini görme fırsatı olduğunu söyledi:
“Her yıl 15 Ağustos’ta yevmiye pazarlığı başlar. Bu üç günlük iş bırakmayla yevmiye 90 liradan 106’ya çıkmış oldu. Bu da bir kazanımdır. İşçi üç günlük iş bırakmanın bir karşılığını bulmuş oldu, yevmiyeye 16 lira zam yapıldı.”
Dernek üyeleriyle “örgütsel irtibatı” soruldu
Kutlu ile birlikte gözaltına alınan dernek üyeleri Fadıl Sevinç ve Kazım Acar’ın Mersin Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesindeki ifadelerinin ardından serbest bırakıldılar.
Ancak Abdülselam Kutlu bugün adliyeye sevk edilecek.
Kutlu’ya dün akşam Terörle Mücadele Şubesindeki sorgusunda, “derneği hangi parayla kurduğu, işçilerden para alıp ne yaptıkları” soruldu. O da aidat ve bağış topladıklarını belirtti, avukatı da derneğin halihazırda 20 bin lira borcu olduğunu ekledi.
Kutlu’ya ayrıca birlikte gözaltına alındığı derke yöneticileriyle “örgütsel irtibatı” soruldu. O da dernek üyeleri olduklarını ayrıca mahalleden de tanıştıklarını ifade etti.
Ayrıca işçileri işe gitmemeleri için tehdit ettiği ileri sürüldü.
Kutlu ise cevabında, işçilere “Sizin için uğraşıyoruz işe gitmeyin, ama sizin vicdanınıza kalmış” dediğini aktardı.
“Üye olduğum tek örgüt HDP”
Sorguda Kutlu’ya cep telefonunda bulunan fotoğraflar da soruldu.
O da fotoğrafların kuzenine ve kardeşlerine ait olduğunu, hatıra olarak sakladığını belirtti. Kutlu, iki kardeşinin PKK’ye katılmalarının ardından çatışmada hayatlarını kaybettiği, kendisinin örgüt üyesi olmadığını ifade etti.
Abdülselam Kutlu kendisinin sadece Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyesi olduğunu söyledi.
Savcılığa sevk edilecek
Dosyada halen gizlilik kararı sürüyor.
Avukat Gençtarih Kutlu’nun bugün adliyeye sevk edileceğini söyledi. (AS)