Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cargill’de çalışırken Tekgıda-İş sendikasına üye olmalarının ardından fabrika önünde eyleme geçen işçiler, direnişte 500. Gününde.
Önce Bursa Orhangazi’de bulunan fabrika önünde direnişe geçen 14 işçi, 20 Ağustos’ta şirketin İstanbul, Ataşehir’deki Palladium Tower’da bulunan genel merkezi önünde oturma eylemine başladı.
24 saat burada bekleyen işçiler, uyku tulumlarında, yere serdikleri matlarda uyuyor.
Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Sorumlusu Suat Karlıkaya’ya “Zor değil mi böyle sokakta olmak?” diye sorduk, “Zor tabii” diye yanıtladı:
“Lavabo ihtiyacını karşılamak da uyumak da sıkıntı oluyor. Güneşte de zor, yağmurda da. Ama bu yola bunları göze alarak çıktık, zorlukları bilerek geldik. Bu şekilde mücadele etmeye de alıştık. Hakkımızı talep ettiğimiz bir dava içerisindeyiz, kazanacağımıza da inancımız tam.”
Yemek ihtiyaçlarını da hem sendikayla hem dayanışma için gelenlerle birlikte karşılıyorlar, Karlıkaya “Yemekle ilgili bir sıkıntımız yok, burada evimizden daha çok yemek yiyoruz. Dayanışmaya gelenler bizi yalnız bırakmıyorlar ekmeklerini bizimle bölüşüyorlar” dedi.
“Dayanışma bekliyoruz”
Bursa Orhangazi’de 1999 yılında nişasta bazlı şeker ve hayvan yemi üretmeye başlayan ABD gıda şirketi Cargill’de Tekgıda-İş sendikasına üye olan işçiler işten çıkarıldı. İşçiler açtıkları işe iade davasını kazandı ancak şirket kararı temyize götürdü. Dosya istinaf mahkemesinde.
İşçiler ise mahkeme kararının uygulanmasını ve işlerine geri dönmek istiyorlar.
Karlıkaya, nasıl direniş kararı aldıklarını şöyle anlattı:
“İşçiler ya gidip başka bir fabrikada çalışacak ve orada da haklarını aradıkları zaman yine işten çıkarılacaktı ya da burada direnişe geçecek, haksızlığa uğradıkları yerde mücadele edeceklerdi. Ortak bir mücadele kararı aldık.”
Açtıkları davanın lehlerine sonuçlandığını ifade eden Karlıkaya, “Tek talebimiz var, işbaşı yapmak” dedi:
“Mahkemeye görüş sunan bilirkişi, işçilerin, işverenin iddia ettiği gibi ‘kota sebebiyle’ değil sendikal faaliyetleri nedeniyle işten çıkarıldığı yönünde rapor hazırladı. Mahkeme de bu rapora uydu, bizi haklı buldu. İşçilerin işe iadesi ve sendikal tazminata hükmedildi. İşçiler 4 net 12 brütten başlayan tazminatlar kazandılar. Ama talebimiz işe iade edilmek.
“İşveren ise kararı temyiz etti. Biz mücadeleye devam edeceğiz. Bu direniş kazanıldığı zaman sadece 14 işçi değil işçi sınıfı kazanacak. Dayanışma bekliyoruz.”
Cargill hakkında
ABD, Minnesota merkezli küresel gıda şirketi Cargill, 1865’te kuruldu. Bugün ABD’nin hasılatı en yüksek şirketi. Gıda, tarım, finans ve endüstriyel ürün sektörlerinde faaliyet gösteriyor.
Cargill Türkiye de faaliyetlerine 1960 yılında yerli ortaklık ile başladı, 1986 yılından itibaren kendi adıyla devam etti. Bugün İstanbul, Bursa, Adana, Ankara, Balıkesir, Kocaeli ve İzmir’de 600’den fazla çalışanı var.
Cargill’in Türkiye’deki faaliyetleri şöyle: Nişasta ve tatlandırıcı üretimi ve satışı; Yenilebilir bitkisel yağ üretimi ve satışı; Oleo-kimyasal ve bio-endüstriyel ürünlerin üretimi ve satışı; Kakao ve çikolata ürünleri satışı; Kıvam verici çözüm ürünlerinin satışı; Hayvan beslenmesine ait premiks, temel karışım ve özel ürünlerin üretim ve satışı.
GDO’lu tohum başta olmak üzere tarımda birçok tartışmalı uygulamaya imza atan gıda tekeli, “dünyanın besin ihtiyacını karşıladıklarını” ileri sürüyor. (AS)