Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
İstanbul'da yapımı devam eden 3. Havalimanı inşaatında işçiler kötü çalışma koşulları ve üst üste gelen iş kazaları nedeniyle sabah saatlerinde iş bıraktı. Kitlesel harekete dönen iş bırakma eylemi nedeniyle jandarma, sabah saatlerinde işçilere müdahale etti.
İşçilere biber gazıyla saldıran jandarma ekipleri daha sonra işçi temsilcileriyle görüşme kararı aldı. Kaymakamlık çalışanlarının da katıldığı toplantı öncesinde İnşaat İş Sendikası temsilcileri de toplantıya katılmak istedi.
Jandarma gazla müdahele ediyor pic.twitter.com/DYFx3nqL15
— İnşaat-İş Sendikası (@insaatsendika) 14 Eylül 2018
Jandarma tehdit etti
Jandarma'nın İnşaat İş Sendikası üyelerini tehdit ettiği ve toplantıya almadığı öğrenildi.
Öğren saatlerine girerken toplantının devam ettiği ama olay yerine ek olarak polis ekiplerinin ve ambülansların sevk edildiği öğrenildi. Ayrıca polisin Akpınar yerleşkesine 3 TOMA ve 4 gözaltı aracı sevk ettiği belirtildi.
bianet'e konuşan İnşaat İş Sendikası Örgütlenme Sorumlusu Deniz Gider sıkıntıların bugüne özel olmadığını, 3. Havalimanı yapımına başlandığından beri devam eden sıkıntıların artık patlama noktasına geldiğini söyledi.
— İnşaat-İş Sendikası (@insaatsendika) 14 Eylül 2018
Gider, bianet'e şu açıklamaları yaptı:
"Sabah saat 7:00'dan beri başlayan olaylar devam hala devam ediyor. İşçi temsilcileri, jandarma komutanları ve kaymam içeride toplantı yapıyorlar.
"Bugün burada yaşanan olaylar sadece bugüne özel değil. Bu şantiye var olduğundan beri yaşanan sıkıntıların artık patlama noktasını yaşıyoruz.
"İş cinayetleri her geçen gün artıyor"
"Şantiye başladığından beri burada 100 kişi öldü diye söylentiler var. Her gün iki arkadaşımızı kaybediyoruz. İş cinayetleri her geçen gün artıyor ve önlem alınmıyor.
"Dün akşam yaşanan bir kaza olayı var. Gerekli önlemler alınmadığı için iki servis aracı kafa kafaya çarpışmış. Bu artık içimizde biriken öfkenin patlaması. Ölü ve yaralı sayısı işçiler arasında konuşuluyor fakat net ve doğru bir bilgi olmadığı için benim net bir sayı söylememin imkanı yok.
"Burada bir kaza olduğunda anında o bölgede önlem alıyorlar. Çünkü birisi öldüğünde savcı geliyor inceleme yapıyor, soruşturma açılıyor. Orada da önlem alınmış gibi gösteriyorlar. Kaza sanki onların değil, işçinin suçuymuş gibi gösteriyorlar.
"Güvencesiz şartlarda çalışıyoruz"
"Burada 40 bin işçi, toplam üç kamp var. Olayların yaşandığı kamp Akpınar yerleşkesi olarak biliniyor. Bir arkadaşımız ölüyor, haber alamıyoruz. Ne oldu bitti, nasıl oldu bilmiyoruz.
"Hepimiz güvencesiz şartlarda çalışıyoruz. Barınmada problemler yaşıyoruz, yemeklerde sorunlar yaşıyoruz, servislerde sorunlar yaşıyoruz. Burada bir işçinin yaşayacağı bütün sorunlar mevcut.
"İş cinayetleri bile artık burada çok normal. Kimin öldüğü, nasıl öldüğü önemsiz. Amirlerin gözünde hiç birimizin değeri yok. (HA)