Haberin Kürtçesi için tıklayın
Kozmetik bakım ürünleri fabrikası Flormar işçilerinin, firmanın Gebze Organize Sanayi Sitesi’ndeki fabrikası önündeki eylemleri 21. gününde.
Kadın ve LGBTİ örgütleri de direnişteki Flormar işçilerine destek açıklaması yaptı.
Açıklamada, direnişteki çoğu kadın olan işçilerin talepleri arasında “insanca yaşayabilecekleri bir ücret alabilmek ve işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda da adımlar atılmasının olduğu” ifade edildi.
“Sendika üyeliği, Anayasal ve uluslararası bir hak”
94 imzalı açıklama, “Flormar Türkiye ve Groupo Rocher yönetimlerine” sesleniyor.
Açıklama metni özetle şöyle:
“Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Flormar firması, Mayıs ayı içerisinde sendikaya üye olduğu için çoğunluğu kadın 120 işçiyi işten çıkardı.
“Sendikaya üye olmak gerek ulusal gerek uluslararası sözleşmelerle de tanımı net bir haktır; Anayasa'nın 51. maddesi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi Madde 23, 6356 sayılı Sendikalar Kanunu Madde 31, 87 Sayılı ILO sözleşmesi, Avrupa Sosyal Şartı Madde 5...
“Tüm bu kanunlar ile sendikalaşma hakkı belirtilir ve Flormar sendikaya üye olduğu için işçi çıkararak yasadışı bir uygulamada bulunuyor. Flormar yönetimi ayrıca işçileri işten çıkarmakla kalmayıp içerideki işçiler ile dışarıdaki işçilerin iletişim kanallarını da kesmeye çalıştı.
“15 Mayıs'tan bu yana kararlılıkla direnen çoğu kadın işçi, sendikalı olarak işe geri dönmek istiyor. İşçilerin talepleri arasında insanca yaşayabilecekleri bir ücret alabilmek ve işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda da adımlar atılması var.
“Yves Rocher emek düşmanı tavrı nasıl açıklıyor?”
“‘Biz istersek her şeyi yaparız’ diyerek kadınlar üzerinden samimiyetsizce reklam yapan Flormar, işçileri anayasal haklarını kullandıkları, işten çıkarılan arkadaşlarını destekledikleri için fütursuzca işten atabiliyor!
“Doğa dostu olmakla övünen, Flormar'ın yüzde 51 hissesini satın almış olan Yves Rocher, bünyesindeki firmanın emek düşmanı tavrını nasıl açıklıyor?
“Fransa'da da sendikal örgütlenme hakken, büyük ortak Rocher grubu, bünyesinde bulunan bir başka coğrafyadaki firmanın anayasaya karşı bu hareketini sessiz kalarak onaylayacak mı?”
“Biz durursak dünya durur, biliyoruz”
“Bizler aşağıda imzası bulunanlar belirtmek isteriz ki, anayasal hakkını kullanarak sendikalaştığı için işten atılan 120 işçi işlerine iade edilene dek ne Flormar ne de Yves Rocher ürünlerini kullanacağız ve aktif bir boykot kampanyası örgütleyeceğiz.
“Hem tüketici kitlesini oluşturan kadınların tüketim oranını artırabilmek amacıyla, duyguları, güçlü kadın imajını pazarlamaya çalışmanıza, hem de hiç gocunmadan haklarını talep ettiği anda kadınları işten çıkarmanıza müsaade etmeyeceğiz.
“Tüm işçiler işe iade edilene, işçilerin talepleri karşılanana kadar ürünlerinizi tüketmiyoruz. Biz durursak dünya durur, biliyoruz!”
94 örgüt
Açıklamada imzası olan örgütler şöyle:
78'liler Girişiminden Kadınlar, Anarşist Kadınlar, Ankara Tabip Odası KHKS Komisyonu, Atakent Kadın Meclisi , Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi, Barış İçin Kadın Akademisyenler, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Çiğli Evka 2 Kadın Kültür Evi Derneği, Demir Leblebi Kadın Derneği, Deriteks Sendikasından Kadınlar, DİSK Basın-İş'li Kadınlar , DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası Kadın Komisyonu, DİSK Genel-İş'ten Kadınlar, Dünya Kadın Yürüyüşü Türkiye Koordinasyonu, Ekmek ve Gül, Emek ve Adalet Platformu'ndan Kadınlar, EMEP'li Kadınlar, Erzincan Katre Kadın Oluşumu, Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği , Eskişehir Tabip Odası Kadın Komisyonu, Eşit Yaşam Derneği, EŞİTİZ (Eşitlik İzleme Kadın Grubu), FeminAmfi, Feminist Çukurova, Fethiye Kadın Danışma Dayanışma Derneği, Foça Barış Kadınları, GEN-DER Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Kolektifi, Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi, Halkevci Kadınlar, Hdk Kadın Meclisi, Hdp İstanbul Kadın Meclisi, İlerici Kadınlar Meclisi, İmece Ev İşçileri Sendikası, İstanbul LGBTİ +Dayanışma derneği, İstanbul Tabip Odası Kadın Komisyonu, İstanbul Üniversitesi Kadın Hakları Kulübü , İzmir Kadın Dayanışma Derneği, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Kadın Dayanışma Vakfı, Kadın Emeği Kolektifi, Kadın Meclisleri, Kadın Savunma Ağı, Kadın Yazarlar Derneği, Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu, Kadına Şiddete Karşı Müslümanlar Inisiyatifi , Kadının İnsan Hakları- Yeni Çözümler Derneği, Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV), Kadın Partisi, Kampüs Cadıları, Kaos GL Derneği, KEİG, KESK Kadın Meclisi, Kırkyama Kadın Dayanışması, Kızkardeşim Kadın Dayanışma Derneği, Kirmizi Biber Dernegi, Kocaeli Kadın Platformu, Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması, Kuir Eskişehir Lgbti Topluluğu, Kuzey Ormanları Savunması Kadınları, Lezbiyen Biseksüel Feministler ( LezBiFem), Lotus Kadın Dayanışma ve Yaşam Derneği , Maltepeli Kadınlar, Mardin Tabip Odası KHKS Komisyonu, Mersin LGBT Yedi Renk Derneği, Mersin Tabip Odasi KHKS komisyonu, Mezopotamya Kadın Kooperatifi, Mor Dayanışma, Muamma Futbol Takımı, Muamma LGBTİ+ İnisiyatifi, Muğla Emek Benim Kadın Derneği, Muğla Karya Kadın Derneği, Nar Kadın Dayanışması, Sosyal Dayanışma Ağı SODA, Sosyal Haklar Derneği'nden Kadınlar , Sosyalist Kadın Meclisleri, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi Kadın Meclisi, Tevgera Jinên Azad , Tez- Koop- İş Sendikası Kadın Dergisi, TGS Kadın ve LGBTİ Komisyonu, TMMOB İstanbul İKK Kadın Komisyonu, TMMOB İzmir İKK Kadın Çalışma Grubu, Toplumsal Dayanışma için Psikologlar Derneği Kadın Komisyonu, Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği, Türk Tabipleri Birliği Kadın hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, Üniversite Kadın Meclisleri, Üniversiteli Kadın Kolektifi, Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği, Yeni Demokrat Kadın, Yeniyol’dan Kadınlar, Yeşil Feministler, Yeşil Sol Kadınlar, Yoğurtçu Kadın Forumu.
Ne olmuştu?
Flormar’da çalışan işçiler daha iyi koşullarda çalışmak için beş ay önce Petrol-İş Sendikası’na üye olmaya başlamış, sendika işyerinde çoğunluğu sağlayarak yetki belgesini alınca sendikalı işçiler işten atılmıştı.
İşten atılan çoğunluğu kadın 115 işçinin fabrika önündeki eylemine alkışla destek veren işçiler de "mola saatlerinde ve muhtelif zamanlarda yasadışı eylem yapan kişilere destek vermeniz, çalışma ortamında huzuru bozmanız, doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunduğunuz tespit edilmiştir" gibi tebligatlarla işten çıkarıldı ya da istifaya zorlanmıştı.
Eylemin 11. gününde, Flormar yetkilileri eylemdekilerin içeridekilerle iletişimini engellemek için fabrika önüne branda ve tel örgü de çekmişti.
İşçiler anlattı
8 yıldır çalıştığı işyerinden atılan işçi anlatıyor.#flormar'a sendika girecek...#flormarişçisiyalnızdeğildir. pic.twitter.com/xdBuyRRwH1
— Emekçinin Sesi (@sesemekcinin) May 28, 2018
Evrensel gazetesine konuşan bir kadın işçi “10 saat çalışıyorduk, molaları bir dakika geçtiğimiz zaman hakaretlere maruz kalıyorduk, tepki gösterdiğimizde ise başka zor bölümlere sürüp tehdit ediyorlardı. Kendimiz istifa edelim diye çok baskı uyguladılar” dedi. Çok fazla kimyasal madde soluduklarını, sürekli boğaz ağrısı çektiklerini, iş sonrası eve geldiklerinde yoğurt yiyerek kendilerine gelmeye çalıştıklarını söyledi.
Bir başka işçi, eylemdekilere destek verdiği için işten çıkarıldığını anlattı:
“Ben çıkarılmadan bir gün önce müdürümden tehdit aldım. ‘Bir daha arkadaşlarını alkışlarsan sen de üzülürsün ben de üzülürüm’ dedi. Açıkçası bana yolu gösterdi. Ancak işten çıkarmalar devam edince biz yine alkış tuttuk. Sonra bizi de çıkardılar, sendikal örgütlenme gibi değil terör örgütü gibi yaklaştılar. Başaracağımıza inanıyoruz, mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Onlar reklamlarında hep söylüyor ‘Kadın isterse başarır’ diye. Biz kadınlar da inanıyoruz başaracağız inşallah, bu sendikanın bayrağını bu bahçeye dikeceğiz.”
Flormar’da 11 senedir çalışan bir kadın işçi, kendisine sadece 30 lira zam yapıldığını anlatırken, üretim rekoru kıran bir işçi kendisine sadece 20 lira zam yapıldığını belirtiyor. İşçiler başlıca uzun çalışma saatleri, kötü çalışma koşulları, maaşların düşüklüğü ve kıdem farkı olmamasından şikayetçi. (AS)