Metal işçileri sendikalarının işveren sendikası olan Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile toplu sözleşme sürecinin tıkanması üzerine aldığı grev kararı, Bakanlar Kurulu kararıyla ertelendi.
Birleşik Metal-İş, Türk Metal Sendikası ve Çelik-İş'in 179 iş yerinde 130 bin işçiyle 2 Şubat’ta başlayacağını duyurduğu grev için bugün MESS ile işçi sendikaları arasında görüşme yapılacaktı.
24 Ocak’ta alınan fakat Resmi Gazete’de bugün yayınlanan kararda, grevin “milli güvenliği bozucu nitelikte olması nedeniyle” 60 gün süreyle ertelendiği belirtildi.
bianet’e konuşan DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu grev kararını duyurdukları gün açıkladıkları tavrın geçerli olduğunu; yasağı tanımayacaklarını söyledi.
Serdaroğlu: Yasadışı bir tutum içerisindeler
"AKP hükümeti bunu bir alışkanlık haline getirdi ve grevler defalarca ertelendi. Bizim şu anda ertelenen toplu dördüncü grevimiz.
Erdoğan: OHAL’den istifadeyle grev tehdidine anında müdahale ediyoruz Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Temmuz 2017'de yabancı sermayeli yatırımcılarla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin kabul salonunda düzenlenen toplantıda bir araya gelmiş ve grevlere ilişkin şu açıklamayı yapmıştı: "Biz göreve geldiğimizde OHAL vardı. Ama bütün fabrikalar grev tehdidi altındaydı. Hatırlayın o günleri. Şimdi böyle bir şey var mı? Tam aksine. “Şimdi grev tehdidi olan yere biz OHAL'den istifadeyle anında müdahale ediyoruz. Diyoruz ki hayır, burada greve müsaade etmiyoruz, çünkü iş dünyamızı sarsamazsınız." |
“Yaklaşık 130 bin kişinin ekmeğini, hakkını hükümet patronlara peşkeş çekiyor. Gözü kara bir şekilde insanların haklarını kullanmasının önünü kesiyor ve anayasal olmayan bir davranış sergiliyor.
"Milli güvenlikle hiçbir ilgisi olmayan grevi yasaklayarak uluslararası anlaşmalara da aykırı hareket ediyor. Her anlamda yasadışı bir tutum içerisindeler. Fakat biz böyle bir tavırla karşılaşacağımızı tahmin ediyorduk. Bir ay önce yasak olursa tanımayacağımızı söyledik.
“Her türlü engellemeye hazırız”
"2 Şubat'ta grevimizi başlatacağız. Engellemek isterler, TOMA, polis getirirler... Hepsine hazırız. Her türlü bedeli göze alıyoruz.
"Artık bu ülkede yasadışı davranışlara göz yumulmaması gerektiğini, hiç değilse işçilerin haklarının savunulması konusunda hükümetin hakem rolünü üstlenmesi gerektiğini, sadece patronların yanında yer aldığı takdirde işçilerin artık tepkilerinin olağanüstü hale gelebileceğini göstermek zorundayız.
Fabrikalarda üretim durdurularak karar protesto edilecek
"Diğer iki sendikanın da grevleri yasaklandı. Şu an başta metal işçileri olmak üzerre bütün sendikalar ve işçiler tepkilerini dile getirerek dayanışmalarını ortaya koymalı, hükümeti bu tür yanlışlıklar yapmaya cesaret ettirecek bir görüntü içerisinde olmamalı.
"Grevimiz 2 Şubat'ta başlayacak ve taleplerimiz doğrultusunda anlaşma sağlanana kadar devam edecek. Bugün de farklı saatlerde sendikamıza bağlı fabrikalarda da üretim kısmen durdurularak hükümetin kararı protesto edilecek."
Türk Metal Sendikası: Özgür toplu sözleşme düzenine vurulmuş bir darbe
2 Şubat’taki greve 145 iş yerindeki 117 bin işçiyle gideceğini açıklayan Türk Metal Sendikası da yasağa ilişkin resmi sayfasından açıklama yayınladı.
Yarın (27 Ocak) Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın konuyla ilgili geniş bir açıklama yapacağı belirtildi.
“Gelinen durum karşısında, temsil ettiğimiz üyelerin insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmeleri, alın terlerinin karşılığını alabilmeleri ve bu süreçten en az zararla çıkmaları için verdiği mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz.”
Çelik-İş: Üretimden gelen gücümüzü devreye sokacağız
Dört iş yerinde greve gidecek Çelik-İş Sendikası’nın Genel Başkanı Yunus Değirmenci ise yazılı bir açıklama yayınlayarak “MESS’e üretimden gelen gücümüzle cevap vereceğiz” diyen Değirmenci şunları kaydetti:
“Üyelerimizin hak ve menfaatlerini korumak, onların talep ve beklentilerini almak için mücadelemizden asla taviz vermeyeceğiz.
“Taleplerimiz karşılanmadığı sürece, üretimden gelen gücümüzü devreye sokmaktan geri durmayacağız. Bizler işçinin yüzünü güldürmeden, üreticinin yüzünü güldürmemeye kararlıyız.”
Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ne diyor? “Grev ertelemeleri” 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunun 63. maddesinde düzenleniyor. Kanuna göre Bakanlar Kurulu grevleri 60 gün süreyle erteliyor. Grevler Bakanlar Kurulu kararıyla durdurulduğunda tarafların anlaşmamaları halinde grevlerin yeniden başlaması yasal olarak olanaklı değil. Bu nedenle 60 gün içinde taraflardan ya anlaşmaları bekleniyor ya da toplu iş sözleşmesi Yüksek Hakem Kurulu tarafından sonuçlandırılıyor. Bu yapılmazsa sendikanın toplu iş sözleşme yetkisi düşüyor. KHK ile yasağın kapsamı genişletildi 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile grev yasağı kapsamı genişletildi. Buna göre, 63. maddede yer alan “Karar verilmiş veya başlanmış olan kanuni bir grev veya lokavt genel sağlığı veya millî güvenliği bozucu nitelikte ise Bakanlar Kurulu bu uyuşmazlıkta grev ve lokavtı altmış gün süre ile erteleyebilir” koşullarına “Büyükşehir belediyelerinin şehir içi toplu taşıma hizmetlerini, bankacılık hizmetlerinde ekonomik veya finansal istikrarı bozucu nitelikte olması” ibaresi eklendi. |
(TP)