Öğrencisi Semih Özakça’yı Yüksel Caddesi’nde ziyaret ettiği için hakkında açılan disiplin soruşturması kapsamında üniversitedeki görevinden uzaklaştırılan Sinop Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İrfan Mukul KHK ile ihraç edildi.
Mukul, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında, Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanan ve dün (24 Aralık) Resmi Gazete'de yayınlanan 695 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Yükseköğretim Kurumları’nda görevliyken ihraç edilen 105 akademik personel arasında yer aldı.
bianet’e konuşan Mukul, ihracı beklemediğini söyledi. OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’na başvuracağını belirtirken “Terör örgütü bağlantılı olmadığımı ispat edecek belgeler sunmam komik bir şey” dedi.
TIKLAYIN: Akademide İhraçlar 10. Khk İle 5 Bin 822'ye Yükseldi
“Karar alanların sorumlu olmaması korktuklarını gösteriyor”
Mukul’un ihraç edilmesiyle ilgili açıklamaları şöyle:
“İhraç kararını beklemiyorduk ama Türkiye’nin ve dünyanın geçtiği tarihsel süreçler, bu tür uygulamaların olabileceğini gösteriyor. Bu yeni KHK ile ihraç edildikten sonra yaşadığım süreç daha da netleşmiş oldu. Önce asılsız gerekçelerle açığa alındım, sonra da muhtemelen açığa alınmam gerekçe gösterilerek ihraç edildim. İki uygulama birbirinden bağımsız değil.
“KHK’daki ifadeler muğlak, FETÖ ve terör örgütleriyle ilişki cümleleri, neyle suçlandığımızı bilmiyoruz.
“Bizi 695 sayılı KHK ile ihraç ettiler, 696 sayılı KHK ile de bunun kılıfını hazırlamaya çalıştıkları gözüküyor. 696 sayılı KHK bu kararları alanların idari, mali, cezai sorumluluğu olamayacağını söylüyor. Kenan Evren’in dönemindeki 80 darbesi anayasasında da darbecilerin yargılanamayacağı maddesi vardı. Bugün de bunlar bu kararı alanların sorumluluğu olmaz diyerek kendilerini korumaya çalışıyorlar. Bu korktukların gösteriyor. Korksunlar, birileri bunun hesabını soracaktır.
“İhraç edilmeler şiddettir”
“OHAL Komisyonu’na ben de başvuracağım ama ortada bir tiyatro oynanıyor. Terör örgütü bağlantılı olmadığımı ispat edecek belgeler sunmam komik bir şey. Siz bağlantım olduğuna dair belge koyun. Böyle adalet mekanizması yürür mü? Suçlarsın, belge koyarsın, ona göre savunma hakkımı kullanırım, cezai yaptırımı varsa ihraç edersin.
“Siyasi iktidarın yaptıkları uygulamalarla toplumsal barışı da zedeledikleri, ortadan kaldırdıkları barışsızlık ortamı yarattıkları ortada. Bunu niçin yapıyorlar? İktidarın meşruluğunu sağlamlaştırma, yeni ikna ve inşa süreçleri yaratmak peşinde konuşuyorlar. Bunu yaparken de cebir ve şiddet uyguyorlar. İhraç edilmeler şiddettir. İnsanları ihraç etmekle açlığa mahkuk ediyorlar.
“İzzettin Önder, ‘Üniversiteler devlet dairesi değildir’ demişti. Üniversitelerin devlet dairelerinin altına düştüklerini görüyorum. Devlet dairesi olsa keşke. Orada benim başıma gelen uygulamayı yapamazsın. Yerel tasarrufta bulunanlar akademik memur, bunlara kızamıyorum bile sadece gülüyorum.
“Büyük ölçekte baktığımızda sorumlu siyasi iktidar ve bu kararların alınmasına destek veren finans kapital.”
18 gün önce görevinden uzaklaştırılmıştı
TIKLAYIN - Öğrencisi Semih Özakça'yı Ziyaret Eden Akademisyene Görevden Uzaklaştırma
Sinop Üniversitesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim dalında görev yapan Mukul hakkında 6 Ekim’de açılan disiplin soruşturmasında Mayıs ayında Özakça’yı ziyaret etmesinin yanı sıra “Altı yaşında çocukla evlenilebilir” şeklinde beyanları olan ilahiyatçı Nurettin Yıldız’ın Samsun’da katılacağı etkinliği protesto gösterisine katılması sorulmuştu.
Mukul, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun soruşturma süresince görevden uzaklaştırılmayı düzenleyen 137. Maddesi ile 667 ve 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler dayanak gösterilerek 7 Aralık tarihli kararla görevinden uzaklaştırılmıştı. (BK)