Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocağında yaşanan iş cinayetinin 3. yıldönümünde hayatını kaybeden 301 madenci İstanbul Tünel Meydanı’nda anıldı.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliğinin (TTB) çağrısıyla gerçekleşen anmada “Unutmadık, unutturmayacağız” pankartı açıldı.
DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Adil Çiftçi’nin okuduğu ortak açıklamada 13 Mayıs 2014’te Soma’daki maden işletmesinde hayatını kaybedenler anıldı, sorumlulara dikkat çekildi.
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 13 Mayıs 2014'teki iş cinayetinde 301 madenci hayatını kaybetti, 162 işçi yaralandı.
13 Nisan 2015'te başlayan yargılama sürecinde sona gelindi. Mahkeme heyeti, savcıdan 11 Temmuz'da karara ilişkin mütalaa vermesini istedi. Aileler ve avukatları ocak ayından beri ertelenen mütalaanın artık çıkmasını talep ediyor.
"Esas sorumlular hesap vermekten kaçınıyor"
Açıklamada öne çıkan ifadeler şöyle:
“Soma davasının başından beri takipçisiyiz ve gerçek sorumluların açığa çıkarılması için sonuna dek takipçisi olacağız. Sorumluların görünen kısmının yargılandığı Soma davası bu haliyle kamuoyunu tatmin edecek bir tablo çizmiyor.
“Soma faciası sonrası, tepkileri azaltmak için her zaman olduğu gibi suçlu ve kurban arama süreci başladı. Kazanın akabinde Başsavcının ‘Gözaltına alacağımız herkes işçilerle birlikte öldü’ beyanıyla ölen mühendisleri işaret etmiş olması, sistemin yarattığı facianın sadece birkaç mühendise yüklenerek çözümlenmek istenilmesi ve sistemden kaynaklı sorunların örtülmek istenmesinden kaynaklanıyor.
“Soma katliamında sorumluluk sadece, yapılan tüm uyarılara karşı üretimi arttırmak için tüm normları hiçe sayan şirketin değil. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş., Türkiye Kömür İşletmeleri, Maden İşleri Genel Müdürlüğü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve hükümet yaşanan tüm maden facialarında olduğu gibi sorumlu ve hesap vermeli.
“Türkiye’de özellikle AKP iktidarı döneminde uygulanan politikalarla üretim; teknik bilgi ve alt yapı yetersiz, deneyimi ve deneyimli uzmanı bulunmayan kişi ve şirketlere bırakıldı. Kamusal denetimin de yeterli ve etkin biçimde yapılamaması iş cinayetlerinin Soma’da olduğu gibi katliama dönüşmesine neden oldu. Soma’dan bugüne değişen bir şey yok, çünkü esas sorumlular hesap vermekten kaçınmaktalar.” (BK)