Çağdaş Balcı, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji kliğinde uzman doktor. Birleşik Devrimci Parti üyelerine yönelik olarak 12 gün gözaltında kaldı. Savcılıkça serbest bırakıldıktan sonra gözaltıyken üniversite rektörlüğünce görevden uzaklaştırıldığını öğrendi.
bianet’e konuşan Balcı, görevden uzaklaştırılmasını “Devrimcilere, muhalif kesimlere dönük baskının tezahürü” olarak yorumladı. Klinikte tek uzman doktor olduğunu, görevden uzaklaştırılmasının hasta mağduriyeti de doğurduğunu belirtti.
Üyesi olduğu Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) aracılığıyla uzaklaştırma kararına itiraza hazırlanıyor.
TTB ve SES üyesi, Barış imzacısı
Balcı, 2012 yılından beri Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji kliniğinde araştırma görevlisi olarak çalışıyor.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık Emekçileri Sendikası(SES) üyesi. Barış İçin Akademisyenler’in “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisi imzacısı. Umut Gazetesi’nde yazıyor.
8 Eylül 2016 tarihinde uzmanlık eğitimimi tamamladı, Hakkari Yüksekova Devlet Hastanesi'ne Nöroloji Uzmanı olarak atandı. Güvenlik soruşturması nedeniyle atamalar bekletildiğinden dolayı halen Çanakkale'de üniversite hastanesinde nöroloji uzmanı olarak görev yapıyordu.
12 gün gözaltı
Balcı, Birleşik Devrimci Parti üyelerine yönelik olarak Birleşik Özgürlük Güçleri (BÖG) üyeliği suçlamasıyla yapılan operasyon kapsamında 26 Kasım’da gözaltına alındığını anlatıyor.
“26 Kasım’da Çanakkale’de araçta seyir halindeyken gözaltına alındım. O günde nöbetçiydim. Çanakkale Terörle Mücadele (TEM) ve Ankara TEM şubesinde 12 günlük gözaltında kaldım. 7 Aralık’ta Ankara Cumhuriyet Savcılığı kararıyla serbest bırakıldım."
"Muhalif kesimlere baskının tezahürü"
Balcı, 8 Aralık’ta görevine döndüğünde uzaklaştırma kararının tebliğ edildiğini belirtti.
Balcı’nın gözaltında olduğu 6 Aralık tarihli uzaklaştırma tebligatında “FETÖ/PDY ile bağlantı konusunda mevcut ciddi şüpheler üzerine hakkında açılacak soruşturmanın selameti açısından” ifadesi alındı. Uzaklaştırma kararı Devlet Memuru Kanunu’nun 137. Maddesine* dayandırıldı.
Balcı, uzaklaştırma kararı ile kampüse ve hastaneye girişinin yasak olduğunu belirtti. Uzaklaştırma kararı ile ilgili “Türkiye’deki faşizmin bir uygulaması” derken “FETÖ/PDY” suçlamasına cevap verme gereği duymadığını belirtti.
“Özellikle devrimcilere yönelik komplo olduğundan bahsedebiliriz. Yaşanan da sol, muhalif kesimlere baskının tezahürü. AKP, IŞİD faşizmine karşı mücadeleye devam edeceğiz.” (BK)
* Madde 137 - Görevden uzaklaştırma, Devlet kamu hizmetlerinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülecek Devlet memurları hakkında alınan ihtiyati bir tedbirdir. Görevden uzaklaştırma tedbiri, soruşturmanın herhangi bir safhasında da alınabilir.