İstanbul Teknik Üniversitesi’nde görevden alınmasının ardından açtığı davaya rağmen işe iadesi yapılmayan asistanlardan Taylan Hüseyin Mercan Rektörlük binası önünde oturma eylemine başladı.
Mercan’ın 3 Ağustos’ta rektörlüğe tebliğ edilen işe iade kararının ardından bir ay içinde görevlendirmesi yapılması gerekiyordu. Ancak geçen iki buçuk ay içinde rektörlük bir adım atmadı.
bianet’e konuşan Mercan, iki asistanın da aynı durumda olduğunu ve rektör Mehmet Karaca hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ve Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) soruşturma izni vermesini beklediklerini hatırlattı.
“Karaca suç işliyor. İşten atılan 12’ye yakın asistanın davası sonuçlandı, işe iade aldılar. Ancak üçümüzün karara rağmen görevlendirmesi yapılmadı.
“İşten atılan diğer asistanların da davası sürüyor, onlar da kazanacak. Atama gerçekleşmezse suç duyuruları da artacak. YÖK’ün buna kayıtsız kalmayıp soruşturma izni vermesi gerektiğini düşünüyoruz.”
Mercan, çevredekilerin destek verdiği eylemin ne kadar süreceğini henüz belirli olmadığını söyledi.
"Tüm üniversitenin sorunu"
Eyleme başlayan asistan yazılı açıklamasında demokratik bir üniversite talebine vurgu yaptı:
"Oturma eylemi, bu mücadelenin ne başlangıcı ne de sonu. İTÜ Asistan Dayanışması olarak İTÜ'nün yaşadığı bu kâbusla 2 yıldır her mecrada mücadele ediyoruz. Yaşadığım bu son durum, sadece benim ve asistanların sorunu değil tüm üniversitenin sorunu.
"Akademik işleyişte bölüm ve fakültelerin iradelerinin çiğnenmesi kabul edilemez bir durumken, üstüne mahkeme kararlarının uygulanmayarak hukukun rafa kaldırılması, üniversite yönetiminde keyfiyetin hat safhada olduğunu göstermektedir. Bu duruma karşı verilen mücadele sadece bir hak mücadelesi değil, aynı zamanda demokratik bir üniversite talebinin mücadelesi.
"Bilimsel ve demokratik işleyişin hâkim olduğu bir üniversiteyi hep birlikte yaratabileceğimizin bilincindeyim. Yaşanan anti-demokratik uygulamalara, hak gasplarına ve hukuksuzluklara karşı mücadele ve dayanışma İTÜ bileşenlerinin ve tüm kamuoyunun sorumluluğudur.
"Kamuoyunu bu mücadeleye destek vermeye çağırıyorum."
İTÜ’de asistan mücadelesi
İTÜ’de asistanların işten atılması 2012 yılında gündeme geldi. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 50-D kadrosuyla çalışan araştırma görevlileri yüksek lisansta üç, doktorada altı yılı tamamlamaları ve mezun olmamaları halinde işten atıldı. Araştırma görevlilerin 33-A kadrosuna geçme ile ilgili talepleri dikkate alınmadı.
Araştırma görevlilerinin bağlı olarak çalıştığı YÖK yasasında belirtilen 33-A kadrosunda yüksek lisans ve doktorayı tamamlama sınırı bulunmuyordu. Ancak İTÜ Yönetim Kurulu'nun belirlediği 50-D'den 33-A kadrosuna geçiş kriterleri işten atılmaların önünü kesecek bir çözüm sunmaktan uzaktı.
Asistanlar işten çıkarılmalara karşı çadır kurdu, ardından kampüs içinde karavanda nöbete devam etti, YÖK binası önüne dek uzanan basın açıklamaları, yürüyüşler ve eylemler gerçekleştirdi.
Asistana iade, yazıya erişim yok
İşe iade davalarında ise kararlar asistanlardan yana oldu. 12’ye yakın asistan işe iade hakkı kazandı. Aralarında Mercan’ın da olduğu üç asistanın İdare Mahkemesi kararına rağmen işe iadesi yapılmadı.
Asistanların rektör Karaca hakkındaki suç duyurusunu haberleştiren Radikal.com.tr sitesi yazarı Başaran’ın “Dingoların bilim dünyasında acıklı haberler” başlıklı 30 Eylül 2014 tarihli yazısı mahkeme kararı olmaksızın engellendi.
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) rektörü Prof. Mehmet Karaca’nın girişimiyle gazeteci Ezgi Başaran'ın yazısına erişim yasağı getirdi. (BK)