Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Marmara Üniversitesi’nde iş bırakma eylemine katıldıkları için kıdem durdurma cezası verilen Eğitim-Sen’li araştırma görevlilerine dair Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yazılı olarak cevaplandırması üzerine soru önergesi verdi.
KESK'in 4-5 Haziran 2013 tarihlerinde yurt çapında düzenlediği iş bırakma eylemine katılan Eğitim-Sen üyesi 11 araştırma görevlisi hakkında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanlığının talebiyle Rektörlük’çe disiplin soruşturması başlatıldı. Soruşturma sonucunda sekiz araştırma görevlisine 24 ay kıdem durdurma cezası verildi.
Çelebi, soru önergesinde sendikal faaliyete katılanlarla Ethem Sarısülük’ü vuran polis memuruna verilen cezanın aynı olduğuna dikkat çekerek “büyük bir adaletsizlik örneğidir” dedi.
Araştırma görevlilerine verilen cezanın “kamu emekçilerinin sendikal hak ve özgürlüklerini, Anayasanın verdiği hak ve özgürlükleri ihlal ettiğini” belirten Çelebi, “Birçok üniversite, ilk ve orta dereceli okullarda kamu emekçilerine soruşturmalar başlatıldığını, sendikal hak ve özgürlüklerin kullanılmasına engel olunmaya baskı ortamı yaratmaya çalışıldığını” ifade etti.
Sendikal hakka kaç soruşturma başladı?
Soru önergesinde şu sorular yer aldı:
1. Marmara Üniversitesinde görevli araştırma görevlilerine verilen 24 aylık kademe durdurma cezasının gerekçesi nedir? Anayasadan gelen sendikal haklarını kullanan görevlilere ceza verilmesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin altına imza attığı uluslararası sözleşmelere, International Labour Organization'a (ILO) ve Anayasanın 90. Maddesine (Milletlerarası andlaşmaları uygun bulma) aykırı değil midir?
2. 2001- 2014 yılları arasında sendikalı oldukları için, sendikal haklarını kullandıkları için hakkında soruşturma başlatılan kamu görevlilerinin sayısı kaçtır? Bu kamu görevlilerinden kaç tanesine ceza verilmiştir? Verilen cezaların gerekçeleri nelerdir?
3. İlk ve orta dereceli okullarda sendikal haklarını kullandıkları için soruşturmaya uğrayan ve ceza alan görevlilerin sayısı nedir? Verilen cezaların gerekçeleri nelerdir?
4. Kamu emekçilerinin grev ve toplu sözleşme haklarını özgürce kullanabilmeleri için bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
5. Anayasal haklarını kullandıkları için memurluktan men edilme cezasına uğrayan kamu görevlisi var mıdır? Var ise bu görevlilerin sayısı kaçtır? Yolsuzluk soruşturmalarında dahi görevden men edilme cezası almayan kamu görevlileri varken, sendikal hakkını kullandığı için görevden alınanların olması sizce ne kadar adildir? (BK)