Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında Muş Alparslan Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışan Deniz Kimyon işten çıkarıldı.
İşten çıkarmada, ÖYP'ye ilişkin Usul ve Esasların 7. Madde 5. fıkrasında yer alan "iki yarıyıl içinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının belirlediği lisansüstü eğitim programlarından birine başlamama" gerekçesi gösterildi.
Oysa Deniz Küçük, ÖYP kadrosuna atandığı sırada başlamış olduğu yüksek lisans programını tamamladı, doktora programına da devam ediyor.
bianet’e konuşan Deniz Kimyon, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörlüğünün lisansüstü eğitimini gördüğü Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) geçici görevlendirme işlemini de gerçekleştirmediğini anlattı. 2547 sayılı YÖK kanunun 35. maddesi ÖYP kadrosundaki kişilerin lisansüstü eğitimi tamamlamak için başka bir okula geçici olarak tahsisini mümkün kılıyor.
Araştırma görevlisinin görevlendirme işleminin yapılmaması nedeniyle Muş Alparslan Üniversitesi rektörlüğüne açtığı dava Van 2. İdare Mahkemesi’nde sürerken, işten çıkarılmasıyla ilgili de aynı mahkemede dava açtı.
"Hakkımı arıyorum. Eğitimimi tamamlayıp, Muş'ta yeni kurulan üniversiteye katkıda bulunmak idealiyle yola çıkmıştım ama beni zorladılar. Karşılaştığım tüm sıkıntılara rağmen yoluma devam edeceğim."
“YÖK’e başvurum şikayet gibi görüldü”
YÖK sitesinde 2002 yılında uygulanmaya başlayan ÖYP'nin amacının "yurt içi ve yurt dışı lisansüstü eğitim programlarının harmanlanmasıyla elde edilmiş bir model ile öğretim üyesi yetiştirilmesi" olduğu belirtiliyor. ÖYP, 2547 sayılı YÖK kanunun "öğretim üyesi yetiştirme" başlıklı 35. maddesinin ilave imkanlara sahip hali. YÖK tarafından bir üniversitenin ÖYP kadrosuna atanan kişiler aynı maddeye göre lisansüstü eğitimlerini tamamlamak için başka bir okula geçici olarak tahsis edilebilir. Eğitimlerini tamamladıklarında atandıkları üniversiteye döner ve eğitimleri devam ettiği sürece burada mecburi hizmetlerini yerine getirirler. |
Deniz Kimyon 2009 yılında ODTÜ Şehir Bölge Planlama bölümünden mezun olduktan sonra yüksek lisans eğitimine başladı. 10 Eylül 2012 tarihinden itibaren de 2012 Ağustos ÖYP atamalarıyla Muş Alparslan Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı.
“Rektörlükten Yüksek lisans eğitimimin devam ettiğim ODTÜ’de geçici görevlendirme talebinde bulundum ama dilekçelerim dikkate alınmadı. YÖK’e yazdığım dilekçeler sonucu YÖK iki kez ‘geçici tahsis yapılması gerekir’ yazısı gönderdi. Ancak rektörlük, ‘Tez döneminde kadrosunun olduğu üniversite kalabilir’ diyerek görevlendirmemi yapmadı.”
“ YÖK’e başvurmam özellikle rektör tarafından hoş karşılanmadı, bu dönemde raporlu olduğum halde işe gelmediğim için hakkımda soruşturma da açıldı.”
Alparslan Üniversitesi’nden alanıyla ilgili kitaplar bile olmadığını belirten Deniz Kimyon, yüksek lisansı tamamlayıp yine ODTÜ’de doktoraya başladığında da görevlendirmesinin yapılmadığını anlattı.
“Bu kez gerekçe olarak ‘Kadro ilanında lisans mezunu diyorduk, siz başvurduğunuzda yüksek lisans yapıyordunuz’ dediler. YÖK tekrar tahsis işleminin yapılmasına dair yazı gönderdi. Ben de Van 2. İdare Mahkemesi’nde dava açtım.”
“Lisansüstü eğitime başladım ve devam ediyorum”
Görevlendirmesinin yapılmamasında lisansüstü eğitimine vurgu yapılan Deniz Kimyon, lisansüstü eğitime başlamadığı gerekçesiyle üniversiteyle ilişiği kesildi.
Rektör Nihat İnanç imzalı 8 Ekim 2013 tarihli yazıda işten çıkarmanın gerekçesi olarak gösterilen ÖYP’ye ilişkin Usul ve Esasların 7. Madde 5. fıkrası şu şekilde:
“Atandığı tarihte veya yurtiçi yabancı dil eğitimi sonunda, Yabancı dil puanı 65 ve üzeri olan ÖYP araştırma görevlilerinin, iki yarıyıl içinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının belirlediği lisansüstü eğitim programlarından birine başlamamaları durumunda kadroları ile ilişikleri kesilir.”
Deniz Kimyon, görevlendirme yapılmamasında tez yazımı gerekçesi yapıldığına dikkat çekerken, yüksek lisansı bitirdiğinde Rektörlüğe bağlı Personel Daire Başkanlığı’na verdiği dilekçe ile yüksek lisansı tamamlama sonucu gerçekleştirilen kademe ilerlemesinin de verildiğini söylüyor.
“Lisansüstü eğitime başlamadım gerekçesiyle işten çıkarıldım ama lisansüstü eğitime başladım, yüksek lisansı bitirdim ve doktoraya devam ediyorum.” (BK)